Vibram Five Fingers Lontra – Vilistävät varpaat lämpimiksi talvella

ASA on ehtinyt esittelemään talven varalle erilaisia vaihtoehtoja juoksukengiksi. On ollut korkeavartista nastakenkää, tyypillisempiä maastokuvioituja kenkiä ja tavallisia nastakenkiä. Näissä malleissa on kuitenkin jäänyt huomiotta minimalistinen vaihtoehto talvikäyttöön. Tämä ei ole johtunut ennakkoluuloistamme vaan siitä, ettei meille asti ole kantautunut tietoa moisesta tarjonnasta. Tämä asia on nyt kuitenkin korjattu, kun minimalististen juoksukenkien lippulaiva, Vibram Five Finger -mallisto, on saanut täydennyksen: Vibram Lontra.

Lontrassa päällinen on laminoitu useammasta mesh-kerroksesta ja sen saumat on teipattu, mikä tekee kengästä vettähylkivän. Kengässä on myös hieman tavallista korkeampi neopreenistä tehty varsi pitämässä lumen jalan ulkopuolella. Lämpöä kylmässä liikkuville jaloille tuo sisäosan kevyt fleece-vuorailu eli tossu tuntunee tavallista pehmeämmälle jalassa. Toisaalta talvikäyttöön suunnitellussa tossussa päällistä tärkeämpänä asiana pidän pohjaa, joka tässä luonnollisesti koostuu Vibramin omasta kumiseoksesta. Pitoa tuovat maastokuviointi ja ulkopohjan kumin tarjoama kitka. Pitävyydestä on testaamatta mahdoton sanoa mitään, mutta todennäköisesti se pitää hyvin hieman kylmemmillä tai lumisilla olosuhteilla, mutta nollakelien tarjoamilla jäisillä alustoilla luottaisin todennäköisesti mieluummin nastoihin. Pohjassa on myös neljä millimetriä EVA:a tarjoamassa sekä vaimennusta että eristystä kylmyyttä vastaan. Tämä toki vie kenkää pois puritanistiselta minimalismi-linjalta, mutta samalla suojaa jalkoja teräviltä jääpaakuilta ja kylmyydeltä.

Kenkä vaikuttaa siis varsin luonnolliselle kehitykselle Five Fingersien mallistossa, hieman paremmin eristetty ja pitävämmällä pohjalla varustettu kenkä kylmempiin olosuhteisiin. Toki nämä kaikki muutokset ovat lisänneet kengän painoa 189 grammaan (eur 43) ja pohdituttamaan jää myös materiaalien jämäköittämisen vaikutus juostavuuteen eli kuinka löysänä kenkä on pysynyt näiden jälkeen. Niin tai näin, nyt varpaille on entistä parempi mahdollisuus vilistää talvella.

Lähde ja kuvat: Vibram

Kommentoi

Kommentit