Vasque Shape Shifter Ultra – Kenkä, joka mukautuu maastoon

Vasque ei ehkä ole kaikkein tunnetuin juoksukenkäbändi, mutta heidän uutuutensa Vasque Shape Shifter Ultra herätti kuitenkin suurta kiinnostusta Outdoor Retailer -messuilla. Syynä tähän saattoivat olla kengän persoonallinen ulkonäkö, mutta myös valmistajan lupaamat ominaisuudet tekevät uutukaisesta kiinnostavan.

Shape Shifterissä ei ole lähdetty kikkailemaan erilaisilla välipohjavaimennustiheyksillä tai -teknologioilla vaan kengän koko välipohja on valmistettu muottiin ruiskutetusta EVA:sta. Valmistajan mukaan tekniikan pitäisi vähentää valmistusvirheitä, koska muottiinvalettuna välipohjan onnistumista pystyy valvomaan tuotantoprosessissa tarkasti.

Vasque päättikin tehdä kerralla riittävän ison muotin, välipohjamateriaali nimittäin ulottuu kengässä kantakappiin, sisäsyrjässä se nousee metatarsaalin kohdalta kohti nauhoitusta ja koko kengän matkalta reuna nousee hieman helpottakseen päällisen kiinnittämisen. Tällä tavalla kenkään on haettu lisävakautta ilman erillisiä osia, samalla kun päällisen kiinnittäminen on helpottunut ja ommelten sekä liimojen käyttö on vähentynyt.

Maastokengän ollessa kyseessä on myös pidosta huolehdittu. Pohjan sanotaan mukautuvan maaston mukaan. Toisin sanoen mahdollisten epätasaisuuksien kohdalla pohja joustaa hieman tämän epätasaisuuden ympärille, mikä lisää koskettavaa pinta-alaa ja tuo näin enemmän pitoa. Vasque ei siis mainosta poikkeuksellisen nerokkaita pohjakuviointeja tai kitkaista materiaalia. Nähtäväksi jää, miten maahan mukautuva pohja selviää mutaisemmista olosuhteista, kivikot sen ainakin teoriassa pitäisi hoitaa hyvin.

Ja jotta kengän omalaatuisten ominaisuuksien lista ei olisi liian lyhyt, on myös nauhoitus päätetty tehdä hieman perinteisestä eroavalla tavalla. Kengässä on Boa 5 -kiinnitys, joka on tutumpi polkupyöräkengistä. Vaijerit menevät kengässä totutun ristikuvioinnin sijaan yhdessä linjassa, minkä pitäisi vähentää mahdollista ärsytystä.

Vaikka alussa totesin kengän näyttävän nykyaikaisille jättipohjakengille, ovat sen ilmoitetut korkeudet kantapäästä 28 mm ja päkiästä 22 mm. Lukemat vertautuvatkin itse asiassa performance trainer -luokkaan ja droppikin on nykyaikaisen maltillinen. Painoa on ilmoitettu olevan 294 grammaa eli näiltäkään osin se ei ole markkinoiden raskain jalkine.

Kenkä vaikuttaa ainakin paperilla mielenkiintoiselle, minkäänlaista perusteltua mielipidettä siitä on paha sanoa ennen kokeilemista. Shape Shifterin pitäisi ilmestyä myyntiin ensi vuoden maaliskuussa 170 dollarin hintaan. ASA jää odottelemaan löytyisikö Suomesta riittävän rohkeita kauppiaita ottamaan kenkää tarjontaansa.

Lähteet: Runner’s World

Kommentoi

Kommentit