Todellista treeniä virtuaalitodellisuudessa

Harjoitusvastuksissa eli trainereissa on eroa. Aivan kuten autoissakin, eroa perusmallin ja kehittyneemmän mallin välillä ei tiedä ennen kuin on kokeillut molempia. Ja kun on kokeillut kehittyneempää mallia, perusmalli tuntuu vähän ankealta. Hankin harjoitusvastuksen vuosi sitten ja se on aivan perusmallia. Ja se on palvellut minua hyvin. Alkuvuodesta sain kuitenkin mahdollisuuden kokeilla parin kuukauden ajan Tacx Vortex-traineria ja nyt oma laite tuntuu hieman ankealta. Tacx Vortex on virtuaalitodellisuustraineri eli sen voi halutessaan kytkeä tietokoneeseen. Lataamalla tietokoneelle Tacxin filmejä voi polkea virtuaalisesti vaikka Tour de Francen etappeja.

Ruudulta voi seurata filmiä reitiltä, Google Earth-näkymää tai reitin profiilikarttaa. Tai kaikkia kerralla. Ohjelma säätää vastuksen automaattisesti reitin mukaan. Ohjelma näyttää ruudulla koko ajan mm. kadenssin, vastuksen, nopeuden, harjoituksen alusta kuluneen ajan, poljetun matkan ja jäljellä olevan matkan. Jos käytössä on koodaamaton sykevyö, näytöllä näkyy myös syke. Vortexissa on langaton tiedonsiirto tietokoneen, ohjaustankoon kiinnitettävän säätimen ja vastuksen välillä. Traineria voi toki käyttää myös manuaalisesti ilman tietokonetta.
T1960_Vortex_ergotrainer_Tacx_3_XL
Valmiit ohjelmat tekivät erityisesti pitkistä pyörätreeneistä huomattavasti mielekkäämpiä. Oli mielenkiintoista seurata filmiä näytöltä, mutta vielä mielenkiintoisempaa oli seurata reittiprofiilia ja vastusta ja kadenssia. Vaikka pyöräilyreitti Milanosta San Remoon on maisemiltaan kaunis, Vortexin paras anti oli mielestäni treenistä tallentuvat luvut. Tiedot harjoituksesta tallentuvat Tacxin internetpalveluun, josta niitä voi tarkastella koska tahansa. Perusmallia olevalla trainerilla harjoituksen kuormittavuuden arviointi tapahtuu sykkeen perusteella. Tacx Vortexista voi tarkastella reitin polkemiseen käytettyä aikaa, vastusta painokiloa kohti, keskinopeutta ja monia muita arvoja. Kunnon kohotessa sama reitti pitäisi tietysti pystyä polkemaan nopeammin.
T1960_Tacx_Vortex_action_main_1106
Tacx Vortexin hinta on noin kaksinkertainen omaan perustraineriini verrattuna. Jos olisin nyt hankkimassa traineria, todennäköisesti satsaisin Vortexiin tai vastaavaan. Oman kokemukseni mukaan reittien polkeminen ja harjoituksesta saatavat tiedot tekivät treenin huomattavasti peruspolkemista mielenkiintoisemmaksi ja huomasin, että minun oli helpompi pitää treeniteho yllä kun ohjelma sääti vastukset automaattisesti. Triathlonharjoittelu imee kuitenkin rahaa sitä tahtia, että joka talvi ei ole varaa harjoitusvastuksia hankkia. Joten samalla tavalla kuin autokaupasta poistuessa olen tyytyväinen siihen, että minulla sentään on toimiva auto, olen myös tyytyväinen siihen että minulla on harjoitusvastus, jolla saan pyörätreenit tehtyä kunnes kevät koittaa.

Kuvat: www.tacx.com

Kommentoi

Kommentit