Testissä Lungplus hengitysilmanlämmitin – Apuväline kylmyyttä vastaan

Pakkasen laskiessa ja kerätessä voimia tulevia hiihtolomia varten, on hyvä tilaisuus kirjoittaa raportti pari kuukautta testissä olleesta Lungplusin hengitysilmanlämmittimestä. Testijakson aikana lämpötila laski Helsingissä mukavan käänteisille hellelukemille (- 30 °C), joten ainakin laite pääsi mieleiseensä ilmastoon testattavaksi.

Mikä Lungplus?

Muistin virkistykseksi alkuun pieni lainaus esittelypostista:

Vekkulilta näyttävä laite kierrättää uloshengitysilman kosteutta ja lämpöä alumiinisen kanavan kautta, mikä vähentää sisäänhengitysilman kylmyyttä ja kuivuutta. Laitteen toimintaidea on siis varsin yksinkertainen, siinä ei ole erillisiä patruunoita tai muita monimutkaisia osia vaan alumiinista tehty suodatinkanava on Santoprenestä tehdyn kuoren sisällä.

Lungplus_Toimintaidea

Yksinkertaisuus tekee laitteesta myös helppohoitoisen, se huuhdellaan käytön jälkeen lämpimällä vedellä ja aina välillä sen voi pestä koneessa tai laittaa hetkeksi kiehuvaan veteen.

Tuotteesta on saatavilla kolmea erilaista versiota: Lungplus 1, Lungplus Sport ja Lungplus Junior. Lungplus 1 on yleisin ja se käy hyvin kevyempiin liikunta-aktiviteetteihin tai juurikin lumenluomiseen kylmällä säällä. Sport-mallissa kenno on tehty hieman tavallista mallia väljemmäksi, jotta hengitettävän ilman määrä kasvaisi ja samalla laitteen käyttö kovemmissa treeneissä mahdollistuisi. Kääntöpuolena on toki, ettei ilma lämpene yhtä paljoa kuin kahdessa muussa mallissa. Junior on koonsa puolesta kahta edellistä mallia pienempi ja se sopii kevyeen rasitukseen tai lapsille.

Lähtökohdat ja testiolosuhteet

Todettakoon, että minulla ei ole astmaa eikä muita hengitykseen kylmällä säällä vaikuttavia haittatekijöitä tekijöitä ole todettu. Nuorempana astmaa epäiltiin, mutta ei sitä kuitenkaan ”löydetty”. Toki kylmä ilma saa hengitykseni rahisemaan ja vaikeuttaa sitä siinä missä muillakin, joten mielelläni lähdin Lungplusia testaamaan. Itse asiassa minulla oli testissä tuotteesta kaksi mallia, Lungplus 1 ja Sport. Alla arvostelen aluksi yleisesti Lungplusin, minkä jälkeen teen erottelun kahden mallin välille.

Lungplus_Suodattimet

Lungplus Sport, Lungplus 1 ja Lungplus Junior

Kokeilin laitetta erilaisissa lämpötiloissa nollasta alaspäin ja tulin siihen tulokseen, että itselleni selkein hyöty laitteesta alkoi tulla vasta n. kymmenessä pakkasasteessa ja ja sitä kylmemmissä säissä. Lämpimämmillä keleillä toki ilma on edelleen kylmää, mutta se ei liiaksi haittaa juoksua. Kymmenen asteen alapuolella eron hengityksen tuntumassa huomasi selkeästi, Lungplusin hyväksi.

Testit

Kylmällä säällä Lungplus oli miellyttävä normaaleilla ja palauttavilla juoksulenkeillä. Kylmemmällä säällä juostessa hengitettävä ilma tekee usein olon viileäksi ja vaikeuttaa kehon saamista lämpimäksi. Kylmän ilman hengittäminen tekee myös hapen saamisesta vähemmän tehokasta kuin lämmintä ilmaa imiessä. Lungplusia käyttäessä ilma ei ensinnäkään tuntunut kylmälle, vaikka mittari olisi näyttänyt hyisiä lukemia. Hengitettävän ilman ollessa lämmin, ei kylmyys päässyt pureutumaan kehoon ja juoksuun pystyi keskittymään paremmin. 15 asteen pakkasessa juostu parikymmpinen lenkki Lungplus sportilla, ilman kylmyyden tunnetta, jäi erityisen miellyttäväksi kokemukseksi

Kovemmissa vauhdeissa, mutta yhtä viileällä säällä, Lungplus alkoi itselläni tökkiä. Tämä ei johtunut siitä, ettei ilma olisi lämmennyt, vaan siitä, että lämmintä ilmaa ei tullut riittävästi suodattimen läpi. Kovempaa liikkuessa hapen tarve kasvaa, jolloin hengitämme tiheämmin ja pyrimme imemään ilmaa enemmän keuhkoihin. Tämä ei ole helppoa edes ilman suodatinta, mutta suodattimen kanssa en vain saanut keuhkoihini riittävästi ilmaa. En siis vieläkään löytänyt ratkaisua 20 pakkasasteen vetotreeneille, mutta toisaalta teen tuolloin muutenkin kovemmat harjoitukset sisällä, jo pelkästään paremman pidon takia.

Lungplus_Yleis

Rumat ne vaatteilla koreilee

Ulkonäöstä on syytä kirjoittaa muutama lause, niin paljon kommentteja ja ihmetyksiä se on herättänyt keskustellessani Lungplusista. Koska liikunnan lähtökohtana ei ole tyylitietoinen näyttäytyminen, on varusteiden toimivuus ja hyödyllisyys ensisijaista. Mukavasta ulkonäöstä ei toki ole haittaa, mutta vähemmän viehättävän ulkonäön takia en jättäisi käyttämättä suorituksiani hyödyntäviä apuvälineitä  (esim. trikoot tai kisashortsit). Lungplus on kieltämättä varsin poikkeuksellisen näköinen käytettäessä, mutta nopeasti tuohon tottuu, ja juostessa ajatukset siirtyvät nopeasti muuhun kuin perinteiseen ”itä ne musta ajattelee” -teemaan.

Lungplus

Lopputulema: apuvälineeksi kylmille säille, kovat lenkit edelleen sisällä

Testaamistani malleista oli itselleni soveliaampi Sport-versio. Sen pienempi kenno mahdollistaa suuremman hapen määrän saamisen, mutta lämmitysteho oli silti itselleni riittävä. Sport istui kokonsa puolesta myös paremmin suuhuni kuin isompi 1-versio. 1:n isompi koko teki siitä välillä hieman ärsyttävän käyttää, kun sitä piti olla vähän väliä poistamassa suusta, jotta kertyneen syljen saisi räittyä pois. Lungplus 1:n kenno tuntui myös hieman turhan jämäkälle juoksemiseen, joten 1 sopii mielestäni paremmin kevyempään liikuntaan ja ulkoiluun.

Mikä siis oli lopputulemani laitteesta? Etenkin laitteen sport-versio tulee jäämään minulle käyttöön kylmemmillä säillä lenkkeillessä, koska sitä hyödyntäessä kylmyys ei tunnu niin pahalle ja lenkin jälkeinen rahina vähenee. Kovemmissa vedoissa turvautunen jatkossakin sisätiloihin, jo pelkästään paremman pidonkin takia.

Lisätietoa: Lungplus. Kylmän vaikutuksesta juoksuun: juoksija-lehti

Kommentoi

Kommentit