JarnoSuunto Ambit3 tuo odotettuja ja odottamattomia uudistuksia

Vuosi ja laite – tämä lienee elektronisten laitteiden päivityssykli, oli kyseessä puhelimet, tietokoneet, tabletit tai Suunto Ambit. Viime viikolla netin epäviralliselle sykemittarioraakkelille, DCRainmakerin sivuille, tuli tietoa syksyllä ilmestyvästä Suunto Ambit3:sta.

Ambit on Suunnon lippulaivamalli, jonka on tarkoitus tarjota käyttäjälleen kaikki tarvittava ja enemmän. Kilpailu huippumittaririntamalla on kuitenkin kovaa, ja siitä lähtien kun sekä Garmin että Polar julkaisivat omat uutuutensa, on odoteltu tammistolaisten vastaiskua.

Ambit3:nen tarjoaa uusina ominaisuuksina kännykän integroinnin osaksi käyttökokemusta, Bluetooth Smart -yhteensopivuuden, vedessä toimivan sykemittauksen sekä aktiivisuusrannekeominaisuuden. Näiden lisäksi mukana ovat myös kaikki Ambit2:sta tutut ominaisuudet, sillä erotuksella, että Ant-teknologia teki tilaa Bluetoothille. Tämän vaikutuksesta lisälaitteisiin alempana.

Uusinta Suuntoa voi kännykällä ohjata moneen eri suuntaan. Puhelimesta voi ladata kelloon uusia lajiprofiileja tai muuttaa siellä jo olevien profiilien asetuksia ja näkymiä. Aiemmin kellon hallinointi on tapahtunut tietokoneen ja Movescountin välityksellä, eli jos olet unohtanut harjoituksiin lähdettäessä ladata oikean profiilin (vaikka maastopyöräilyn) tai haluaisit muuttaa näkymää, piti kello iskeä piuhaan ja piuha koneeseen. Nyt tämä hoituu kätevämmin puhelimella. Näkymien muokkaamisen kankeus ja rajoittuneisuus ovat häirinneet minua eninten omassa Ambit2:ssani, kun totuin Suunto T6C:n ja Garmin 610:n kanssa muuttelemaan asetuksia suoraan kellosta. Kännykkä on siis näin ajateltuna selkeä askel eteenpäin, mutta toivottavasti Suunto saa jossain vaiheessa muutokset mahdolliseksi myös suoraan kellosta.

Suunto_Ambit3_f

Ja kerta kännykästä voi siirtää tietoa kelloon, voi myös kellosta siirtää tietoa puhelimeen. Ambit3:sta ei enää tarvitse kytkeä iänikuisiin piuhoihin vaan liikuntasuoritukset siirtyvät automaattisesti Bluetoothin välityksellä Movescounttiin (ja halutessasi lisäksi Stravaan).

Kenkäpuhelinta voi myös hyödyntää kellon näyttönä, jolloin esimerkiksi sijaintisi kartalla siirtyy Ambitista suoraan näytölle. Toki likinäköinen voi myös tihrustaa matkavauhtia ja sykkeitä kuuden tuuman phabletista.

Muita kännykän ja kellon liitosta syntyviä hyötyjä ovat kellon näytölle ilmestyvät tiedot saapuvista puheluista ja viesteistä. Toiminnon saa onneksi myös kytkettyä pois päältä.

Viimeisimpänä näyttönä puhelimen ja Ambitin yhteistyöstä ovat elokuvat: Movescount pystyy nimittäin tekemään suorituksestasi videon, jossa GPS-jälkesi sijoitetaan 3D-kartalle. Ja mikäli olet synkannut puhelimesi kelloon, voidaan tähän animaatioon liittää oikealle paikalleen suorituksen aikanasi ottamasi kuvat. Hauskan näköinen lisä, eiköhän näillä draamoilla saada Instagram ja blogisfääri täytettyä. Mallina tämän hetken parhaan vuoristo-/vuori-/maasto-/ ja ultrajuoksijan, Kilian Jornetin, suoritus viimeisimmästä nopeusennätyksestään Denalilla:

Kännykkäintegraation ohella toinen merkittävä uudistus on sykemittauksen onnistuminen vedessä. Tämä yksinkertaiselta kuulostava toiminta on tähän asti tuottanut kaikille mittarivalmistajille pään vaivaa, kun sykeanturista veden läpi ranteeseen lähettävää tekniikkaa ei ole ollut käytettävissä. Suunto on keksinyt tähän oivat kiertotien: uusi sykepanta ei keskity pelkästään lähettämään sykedataa koko suorituksen ajan vaan panta pystyy myös varastoimaan tietoja ja lähettämään ne sitten toimivan yhteyden aikana mittariin (eli uinnin loppuessa). Toki näin ei aina näy uinnin aikainen realisyke, mutta eipä uidessa liikaa rannetta tulisikaan tuijotella vaan analysoida voi sitten kuivalla maalla. Uusi ominaisuus kiinnostaa varmasti uimareita sekä erityisesti triatholinisteja, koska nyt on mahdollista saada entistä tarkempi kuva harjoitusten kokonaisrasituksesta.

Suunto_Ambit3_e

Siirtyminen Bluetooth-aikakauteen ei kuitenkaan ole täysin kivutonta. Siinä missä kelloa voi nyt hallinnoida kännykällä sekä liittää siihen Bluetooth Smart -yhteensopivia laitteita, eivät Suunnon aiemmin käyttämät ANT+-laitteet (kuten FootPod tai pyöräanturi) enää toimi. Valmistaja ei siis ole keksinyt järkevää ratkaisua kahden vastaanottimen asentamiseen, jolloin Ant sai tehdä tilaa Bluetoothille. Juoksijana minua ei moinen haittaa, mutta paljon lisälaitteita omistaville muutos voi aiheuttaa pientä köhinää. Noh, DCRainmaker ainakin hahmottelee ratkaisuja myös näiden aiempien mallien hyödyntämiseksi, mutta nämä varmistunevat (tai jäävät varmistumatta) ilmestymisen myötä.

Kolmas merkittävä uudistus kellossa on aktiivisuusmittariominaisuuksien lisääminen. Ambit laskee nyt käyttäjän koko päivän aktiivisuuden, sisältäen sekä urheilun että muun toiminnan. Tämä on varmasti hyvä lisätieto monelle, mutta edelleen peräänkuulutan tällaisen aktiivisuusmittauksen vaatimaa tarkempaa tietoa kuin mitä pelkkä kiihtyvyysanturi pystyy tarjoamaan. Nimittäin mikäli aiot ostaa Ambit3:n hintaisen kellon, sinun tuskin tulee laskea jokaista askelta, jotta täytäisit Virallisten Liikuntasuositusten Askelmäärät.

Suunto_Ambit3_d

Ambitin uudistus näyttää siis varsin odotetulle päivitykselle: kännykkä ja aktiivisuusmittaus olivat odotettavissa, mutta paremmat uintiominaisuudet olivat suurempi yllätys. Näiden hienojen muutosten ohella Suunnolta jäi silti mielestäni yksi komponentti uupumaan linjastosta: värinähälytys. Ambit ei vieläkään tärise ranteessa vaan käyttäjän on luotettava kuuloaistiinsa.

Mittarista tulee kaksi versiota, Ambit3 Sport ja Ambit3 Peak. Erona on Peakin sisältämä barometrinen korkeusmittari ja Sportin luottaminen tässä pelkkään GPS:än. Mallierot ovat siis samat kuin Ambit2:n ja 2S:n välillä.

Kauppoihin uutuuden pitäisi ilmestyä syyskuussa, joten palaillaan asiaan ilmojen viilennyttyä.

Tässä vielä esittelyvideo kellosta:

Lähteet: DCRainmaker, Suunto