Skechers juoksukenkävalmistajana – Gorun 2

Skechers juoksukenkävalmistajana – monen ensireaktio voi olla, että mahtavat olla aika sketsit tossut. Itsellenikin valmistaja on tutumpi ala-asteelta varsin kyseenalaisena skeittikenkä-merkkinä ja myöhemmin Andiamosta löytyneenä brändinä.

gorun 2 meb 2Skechers on nykyisin kuitenkin täysin vakavastiotettava, olympiatason urheilijoiden jalkinevalmistaja. Skechers lähti toden teolla mukaan juoksukenkämarkkinoille vuonna 2011 julkaisemalla Gorun-nimisen mallin, joka oli silloisten (ja nykyisten) trendien mukaisesti naturalistinen tossu.

Brändi tarvitsee kuitenkin myös kasvot, ja tässä Skechers onnistui mainiosti. He solmivat sopimuksen Ateena olympiahopeamitalistin ja New Yorkin maratonin voittajan, Meb Keflezighin kanssa. Yhteistyö pääsi hyvälle alulle, kun Meb voitti Yhdysvaltojen olympiamaratonin karsinnat omalla ennätysajallaan ja myöhemmin sijoittui Lontoon olympialaisissa parhaana (ja ainoana maaliin päässeenä) amerikkalaisena neljänneksi.

Osoituksena Skechersin panostuksesta juoksumarkkinoille heiltä löytyy useampia malleja, ja nyt on myös tullut heidän ensimmäisen juoksukenkänsä päivityksen aika Gorun 2:een.

Kakkosmalli jatkaa edeltäjänsä linjoilla olemalla taipuisa ja neljän millin dropilla varustettu naturalistinen juoksukenkä. Merkittävää ovat kengän keveys ja pohjan mataluus: se painaa 184,8 grammaa ja kantapää on 20 millimetrin korkeudessa.  Gorun 2 on siis useimpia maratonin kisakenkiä kevyempi ja matalampi, ja itse asiassa se on myös minimalistiluokassa varsin kevyt ja matala kenkä. Ensiarvostelujen perusteella malli on kuitenkin varsin hyvin vaimennettu ja sopii myös muillekin kuin vannoutuneimmille minimalismi-kenkien käyttäjille, kuten Skechersin tyyppiseltä valmistajalta sopii odottaa.

Suurimmat muutokset Gorun 2:ssa ovat väli- ja ulkopohjassa. Ensimmäisessä versiossa pohja oli muotoiltu hyvin kaarevaksi ja sen keskiosa oli kantapäätä ja päkiää napakampaa materiaalia. Tämän yhdistelmän oli tarkoitus edesauttaa tasajalka-alastuloa ja ohjata askellusta kontaktista ponnistukseen. Tämä ei kuitenkaan saanut täysin varauksetonta ihailua osaksensa, etenkin kun useat käyttäjät raportoivat kengän olevan epämukava kävellä ja toisaalta seistessä tuntui kuin paino olisi keinunut kantapäille. Uudessa versiossa pohjaa muutettiin vähentämällä sen kaarevuutta ja pehmentämällä keskikohtaa.  Kengän pitäisi siis tuntua mukavammalle jalkaan laitettaessa, mikä on varmasti kenkämyyjiä ilahduttava tieto.

Oma kiinnostukseni kenkää kohtaan ainakin heräsi, ja täytyykin seuraavan kerran urheilukauppakierroksella piipahtaa myös perinteisempiin kenkäkauppoihin, kuka ties sieltä tarttuisivat mukaani myös uudet juoksukengät.

Kuvat ja lähteet: Skechers, Lisätietoa: runblogger.

1 comment

Kommentoi

Kommentit