Shimanon sähkövaihteet yleistyvät vauhdilla pyöräilymarkkinoilla

Sähkövaihteet tekevät vauhdikasta tuloa pyöräilymarkkinoille. Ensimmäisessä vaiheessa Shimano julkisti Dura-Acen sähköversion, jota käyttivät lähinnä ammattilaispyöräilijät. Italialainen Campagnolo vastasi myös huutoon julkistamalla Super Record – osasarjasta sähköversion. Parhaiden osasarjojen hinnat ovat kuitenkin pyörineet todella korkealla ja vain harva aktiivitreenaja on raaskinut sijoittaa useita tuhansia euroja osasarjaan. Loppukesästä 2011 Shimano kuitenkin julkisti Ultegra – osasarjasta sähköllä toimivan version.

Kevään korvalla Ultegran uutta osasarjaa on alkanut näkyä useilla treenaajilla. Hinta, noin 1200 euroa, on pysynyt maltillisena ja moni uutta fillaria etsivä onkin sijoittanut muutaman satasen enemmän ja hankinnut itselleen ensimmäiset sähkövaihteet. Uutta osasarjaa on testattu paljon ja esimerkiksi Fillari-Lehti testasi osasarjaa cyclocrossilla Suomen talvikeleissä. Testin perusteella sähkövaihteet selvisivät hyvin hankalista talvioloista huolimatta.

Sähköllä toimivissa osasarjoissa vaihtaminen on nopeampaa ja napakampaa. Ketju hyppää rattaalta toiselle rivakasti ja vaihtaessa tuntuma pysyy parempana. Luonnollisesti myös kahvojen ergonomiaa on kehitetty.

Jenkkimerkki Sram ei ole vielä julkistanut sähköllä toimivaa osasarjaa. Tällä hetkellä moni ammattilaistalli käyttää Red – osasarjaa, mutta jossain vaihteessa Sramin pitää myös saada tuotekehitystä eteenpäin tällä saralla.

Kuvat ja lähteet: Shimano

1 comment

Kommentoi

Kommentit