Shimanolta ensimmäiset levyjarrut maanteille

Muutama tovi sitten Shimano teki odotetun päänavauksen julkaisemalla ensimmäiset maantiepyöriin ja cyclocrossareihin tarkoitetut levyjarrunsa. Shimano R785 -levyjarrut liittyvät mm. SRAMin RED -sarjan maantielevyjarrujen joukkoon.

Ensimmäinen hieman yllättävä seikka oli uuden tuotteen lanseeraus suoraan Ultegra-sarjan tasolle. Yleensä tuoteuutuudet lanseerataan kruununjalokiveen eli kilpakäyttöön tarkoitettuun Dura-Ace-sarjaan. Syynä tähän lienee se, etteivät levyjarrut ole vielä maantiekisoissa sallittu ja näin ollen niiden pääasiallinen käyttö lieneekin aluksi harjoittelussa, johon Ultegra toimii mainoisti. Samaan aikaan levyjarrujen kanssa lanseerattiin myös uusi 11-lehtinen Ultergra Di2 –sarja. Huomioitavaa on, että levyjarrut eivät kuitenkaan kuulu suoraan Ultegra –sarjaan vaan ovat oma osakokonaisuutensa.

Shimanon uudet maanteille suunnitellut levyjarrut

Jarrusatulan päällä näkyy pinta-alaa kasvattavat evät

Uusi 11-lehtinen Ultegra osa-sarja

Maistiainen uudesta Ultegra osasarjasta

 

R785 –jarrut ovat hydrauliset ja ne vaativat ST-R785 yhdistelmäkahvat, joissa yhdistyvät Di2-sähkövaihteet sekä hydrauliset jarrut. Näin ollen uutta levyjarrusarjaa on siis saatavilla ainoastaan sähkövaihteiden kylkeen. Yhdistelmäkahvojen yhteensopivuus pitäisi olla hyvä kaikkien E-Tube valmiiden Di2 –sarjojen kanssa.

Shimanon uudet maanteille suunnitellut levyjarrut

Uudet yhdistelmäkahvat, joissa hydrauliset jarrut ja Di2-vaihteet

Muuten jarrusarja muistuttaa paljolti Shimanon maastosarjojen jarruja ja niissä on hyödynnetty samaa ICE-teknologiaa. Levyjarrujen kuumeneminen onkin yksi merkittävimmistä huolista ja R785 –jarruissa on sekä jarrusatulassa ja jarrulevyssäkin pinta-alaa kasvattavia elementtejä, jotka auttavat jarruja jäähtymään.

Shimanon uudet maanteille suunnitellut levyjarrut

Jarrusetissä tulee vakiona 140mm levyt, mutta lisää tehoa tarvitseville on tarjolla myös 160mm vaihtoehto. Toki levyjarrut vaativat niille soveltuvat kiekot ja samassa yhteydessä lanseerattiinkin myös WH-RX31 kiekot, joissa on R785-jarrujen vaatimat navat.

Shimanon uudet maanteille suunnitellut levyjarrut

Levyjarrujen kanssa yhteensopivat WH-31 kiekot

Painoa koko sarjalla ilman kiekkoja on noin kilon verran.

Myyntiin sarja tulee tämän vuoden lopulla, mutta lopullista hintaa ei vielä ole julkistettu. Luulen kuitenkin, että jos nämä meinaa hommata, kannattaa pikkuhiljaa alkaa laittamaan rahaa sivuun…

Kuvat ja lähteet: Shimano, bikeradar.com, roadcyclinguk.com

Kommentoi

Kommentit