Se on täällä, Tango 12

8. kesäkuuta 2012 räjähtää jälleen käyntiin fudiksen EM-skabat, jotka tällä erää mitellään Puolan ja Ukrainan maaperillä. Yksi kisojen suurimmista spekulaation aiheista on aina kisojen uusi pallo, jonka tänäkin vuonna toimittaa Adidas. Pallon nimi on Tango 12 ja se lanseerattiin toissapäivänä.

Kun miljoonat silmäparit seuraavat otteluita, ei ole suinkaan yhdentekevää, minkälaisella nahkakuulalla pelit pelataan. Tästä syystä pallot läpi käyvät erittäin tarkat (jopa naurettavan tarkat?) testit, joissa selvitetään pallon pyöreyttä, muotoa, sään kestävyyttä jne. Lentorataa testaa muun muassa robottijalka, jonka tuloksen mukaan 22 metristä ammuttu Tango 12 osuu maaliin max. 40 vaihtelulla. Perspektiiviä luo se, että pallon halkaisija on noin 20 cm. Alta voi luntata tarkemmin testien tuloksia.

Adidas Tango 12 testauksen tulokset ja pelaajakommentit

 

Pallon rakentaminen on taitolaji, sillä pallon on toisaalta vastattava kaikkia FIFA:n vaatimuksia, mutta toisaalta sen on tuettava kaunista jalkapalloa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että pallon oltava sellainen, jolla on ”helppo” tehdä kauniita vapaapotkuja ja kaukolaukauksia, jotka näyttävät hyvältä tulosruudussa. Tango 12 on siis kevyt ja kierteinen, muttei niin kevyt ja niin kierteinen, että sen lentorataa on maalivahtien vaikea arvioida. Tällaista kritiikkiä sai esimerkiksi Etelä-Afrikan kisojen Jabulani. Tämän takia kehitystyössä on vahvasti mukana myös pelaajat ja maalivahdit.

Joka tapauksessa Adidas on omien sanojensa mukaan rakentanut jälleen maailmanhistorian parhaan jalkapallon. Tango 12 ehtiikin paistatella tässä valokeilassa aina vuoteen 2014, jolloin Brasilian mm-skabojen pallo näkee päivänvalon.

Ehkä Suomeenkin saadaan kohta muutama Tango 12, näyttämään hyvältä urheilukauppojen hyllyillä ja edistämään halvempien Tango-pallojen myyntiä.

Tässä vielä videopätkä aiheesta…

Adidas

2 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Hi this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I