Puma Faas 350 S – Nopeammille lenkeille tai matkalle minimalismiin

Maailman parhaasta kenkävalmistajasta on varmasti useita mielipiteitä eikä yhtä oikeaa vastausta olekaan. Sen sijaan maailman nopeimman kengän valmistaja on jo useamman vuoden ajan ollut selvillä, kun Usain Bolt on kipitellyt toinen toistaan huikaisevempiin suorituksiin Puman piikkareissa. Puma ei kuitenkaan rajoitu pelkästään piikkareihin vaan sillä on kattava valikoima kenkiä lähes kaikkeen liikuntaan.

Juoksun saralla Puma ei ehkä ole Suomessa kovinkaan yleinen merkki, vaikka esimerkiksi sen Faas-mallistoa on ollut saatavilla jo parin vuoden ajan. Faas-sarjassa oli käsittääkseni alunperin ideana tarjota tiettyjen teknisten ominaisuuksien ansiosta perinteistä kenkää kevyempiä malleja, samalla panostaen ulkonäköön, joka erottaisi kengät tavallisten lenkkiekenkien joukosta edukseen. Teknisen kehityksen myötä eivät Faas-sarjan tossut enää ole juurikaan kilpailijoitaan kevyempiä, mutta toisaalta ulkonäkönsä ansiosta ne ovat yhä erottuvia ja osaa voisi edelleen käyttää vapaa-ajan tennarina.

Uusimpana testimenestyjänä Faas-sarjassa on Puma Faas 350 S.

Kengän painon asettuessa 240,8 gramman ja dropin 6 millimimetrin hujakoille se sopii mainiosti hieman vauhdikkaammille lenkeille tai minimalistisempaan suuntaan hakeutuvien siirtymäkauden tossuksi. Pohjassa on yleisesti Faas-sarjasta tuttuja BioRide-ominaisuuksia, kuten Flex– ja Groove-urat pohjassa. Ensin mainittu tarkoittaa väli- ja ulkopohjassa olevia poikittaisuria, jotka tuovat kenkään taipuisuutta ja täten helpottavat askelluksen siirtymistä maakontaktista ponnistukseen. Groove-ura puolestaan tarkoittaa pitkittäisuraa välipohjassa, joka ehkäisee jalan liiallista sisäänäpäin kiertymistä. Kyse ei siis ole perinteisestä kiilamaisesta jäykemmästä materiaalista välipohjassa vaan nimenomaan omasta urasta, joka laittaa sitä kovemmin vastaan mitä kovempaa (eli voimakkaammin ylipronatoi) sitä painaa. Toki näin kevyessä tossussa tuon uran saanee helposti painettua läpi kovemmalla ylipronaatiolla. Bioride-ominaisuuksista Rocker näyttää loistavan poissaolollaan eli hieman vaimennetummista kollegoistaan poiketen 350 S ei ole pohjasta kaarevasti muotoiltu.  Liian nopeaa kulumista ehkäisemään on ulkopohjaan laitettu Puman EverTrack kumiseosta kovimpaan hinkkaukseen joutuville alueille, kannan ulkosyrjälle ja kärkeen. Tiedä sitten miten tällainen ratkaisu palvelee päkiä- tai tasajalkaastujia, joilla suurin paine ei kohdistu kantapäähän. Tossu vaikuttaa kuitenkin erittäin mielenkiintoiselle ja jäämme innolla odottamaan, josko sellaisen päätyisi ASA:n testeihin.

Lähteet: Puma ja Runnersworld

Kommentoi

Kommentit