JarnoPolar M400 – Aktiivisuus-ja sykemittari samassa, edullisessa paketissa

Vähään aikaan Polarilta ei totuttu, ettei Polarilta kannattanut odottaa mielenkiintoisia julkistuksia, mutta sitten he iskivät alkuvuodesta pöytään V800:n. Tämä huippuluokan mittari kilpailee kahden muun suuren valmistajan, Suunnon ja Garminin, kanssa samassa sarjassa. Ja nyt sitten Kempeleläiset tuovat markkinoille toisen huippu-uutuuden, Polar M400:n.

M400 on kohdistettu isoveljestään eroten hieman edullisempaan markkinarakoon, suositushinta on 199 euroa. Kyse on pääasiaksi juoksuun suunnatusta laitteesta, josta löytyy kaikki perusasiat ja vielä vähän päällekin.

Polar_M400_a

Juoksuspesifiydestä kertovat ominaisuudet: sisäinen GPS, joka ilmoittaa vauhdin ja matkan, mutta footpodin lisäksi muita erillisiä vauhtiantureita ei tueta. Noh, tämä ei varmasti haittaa tähdättyä kohderyhmää, kun ulkolajien matkat saa mitattua GPS:lläkin ja esimerkiksi suurta tarvetta pyörään liittyville lisätarvikkeille tuskin on. Miinuksena silti, ettei kellon kiihtyvyysanturi ainakaan vielä onnistu mittaamaan juoksijan askelfrekvenssiä tai matkaa sisällä vaan tämä vaatii erillisen footpodin,

Kiinteä GPS ja sykemittaus, nämä ovat oikeastaan jo standardi edullisemmissakin urheilukelloissa. Mutta Polar, se on lisännyt uutuuteen kalliimmista mittareista tutun aktiivisuusmittauksen. M400 tarkkailee käyttäjän ranteessa arkipäivän askelia, kuljettua matkaa ja jopa unta. Kaikki tämä tapahtuu siis puhtaasti pitämällä kello ranteessa, se tulkitsee jopa nukkumisen automaattisesti. Tämä on varmasti kaivattu ominaisuus monelle näitä kelloja tarkkaileville.

Lisätietoa aktiivisuusmittauksesta.

Itseäni ruutuvihkoromantikkona kutkuttaa aktiivisuusmittausta enemmän kellon puhelin- ja latausominaisuudet. Tämä Polaria nimittäin latautuu micro-USB:llä, ilman ihmeellisiä erityislatureita. Ja kas näin, puhelinlaturilla saa nyt virtaa myös kelloon, eli jälleen yksi piuha vähemmän raahattavaksi.

Puhelimen kautta puolestaan kellosta saa siirrettyä harjoitukset ja aktivisuusmittaukset suoraan Polarin järjestelmään. Tämä on viimeisen vuoden aikana yleistynyt käytäntö, joka on mielestäni paras mahdollinen, ennen kuin keksitään kätevä tapa siirtää tulokset suoraan kellosta verkkoon, ilman puhelimen välitystä.

Polar_M400_b

Muita ominaisuuksia ovat perinteisten harjoitusten ohjelmoiminen kelloon, kuten tyypillinen X minuuttia kovaa + Y minuuttia hiljaa. Parempana vaihtoehtona Polariin saa ohjelmoitua myös monimutkaisempia treenejä, joissa ajat voivat vaihdella ja mittarin saa näyttämään tavoiteltavaa suuretta (matkaa, vauhtia tai sykettä). Ja heikkomuististen riemuksi nämä saa asennettua kelloon ilmestymään haluttuna päivänä (tai tylsästi tallennettuina kellosta käynnistyviin suosikkeihin).

Hieman huonommille suunnistajille kellosta löytyy palaa alkuun -toiminto, jolla käyttäjä opastetaan linnuntietä takaisin aloituspisteeseen. Reitti ei siis piirry kuljettua viivaa pitkin vaan suorinta mahdollista. Kätevä ominaisuus, joka puuttuu monesta muusta tämän hintaluokan kellosta.

Polar_M400_c

Kellosta saa valmistajan mukaan iloa irti GPS päällä kahdeksan tunnin ajan, mutta tähän arvioon ei välttämättä kannata täysin luottaa vaan suhteuttaa se pikemminkin kestoltaan muihin samaan määrään luvattuihin vaihtoehtoihin.

199 euron hinnallaan kello kuuluu varsin kilpailtuun markkinarakoon, mutta erityisesti aktiivisuumittaus voi monelle käyttäjälle olla se muista erottava tekijä. Eiköhän tämä lokakuussa ilmestyvä kello alakin näkyä ihmisten ranteissa RC-sarjan mallien tapaan, erityisesti joulun jälkeen.

Kattavampaa analyysia löytyy tuttuun tapaan DCRainmakerilta.

Lisätietoa ja kuvat: Polar

3 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Hei,sain lahjaksi M400, olen saanut lähes kaiken irti, mutta ohjelmien poisto kellosta ei onnistu, viimeisimmän ohjelman kun avaan silloin tulee teksti alas poista ohjelma, mutta myöhemmin ei ole mahdollista poistaa. Ajanmittaan kello täyttyy, eikä tämä ole muutenkaan toimivaa käytäntöä. Olisin kiitollinen jos saisin tasokkaan laitteen toimimaan.
    Esa Korhonen