JarnoPavlok-ranneke – sähköiskuja, vertaispainetta ja sakkoja motivaatioksi

Aktiivisuusrannekkeita on jo pitkään ollut markkinoilla, ja nykyisin samat ominaisuudet lisätään myös kalliimpiin sykemittareihin. Haasteena voi silti olla kerättyjen tietojen hyödyntäminen elintapojen parantamisessa. Ratkaisu on nyt kuitenkin kehitteillä, ja mikä onkaan parempi muutosmotivaattori kuin vanha kunnon sähköisku-menetelmä. Kas, saanko esitellä, Pavlok.

Pavlock_f

Pavlok on ranteessa tai muuten lähellä ihoa pidettävä vekotin, jonka idea kuulostaa suorastaan nerokkaalle, ainakin joululahjoja hankkiessa. Laitteeseen pystyy ohjelmoimaan tunnistettavaksi erilaisia huonoja tapoja, kuten roskaruokapaikkoihin meneminen, netissä surfaaminen, pommiin nukkuminen (tai kehitteillä oleva ominaisuus huomauttaa väärästä tekniikasta urheilusuorituksessa). Mikäli jotain havaittavaksi merkattua toimintaa on tapahtumassa, huomauttaa Pavlok soveliaaksi valitsemallasi tavalla.

Pavlock_g

Valittavia huomautustapoja on monia, laitteen antamista pienistä sähköiskuista automaattisiin some-päivityksiin ja ulottuen aina tilinsiirtoihin. Eipä siinä enää paljoa työajalla surffailla, kun pomo seurailee päivityksiäsi tai kättäsi kihelmöi ollessasi avaamassa pikaruokalan ovea. Luonnollisesti hyvästä suorituksesta voit säätää itsesi saamaan palkinnon, esimerkiksi positiivista palautetta, automaattisen some-päivitys tai vaikkapa jonkun muun antaman tilisiirron.

Pavlock_d
Pavlock_e

Nerokkaan kieroutuneen idean ja toteutuksen takana on teoria, että ihminen voidaan opettaa pois huonoista tavoista ja saada hänet omaksumaan uusia, parempia tilalle. Pavlokin on tarkoitus sitouttaa käyttäjänsä näkyvillä ärsykkeillä toimintaansa, ja näin saada aikaiseksi muutos haluttuun suuntaan. Ihan tulee vanhat lukion psykologian oppitunnit mieleen.

pavlock_i

Pavlokin tekninen toteutus perustuu palikan muodostamaan yhteyteen kännykän ja/tai tietokoneen kanssa. Näissä laite hyödyntää osaltaan jo valmiiksi olevia sovelluksia, jotka seuraavat käyttäjän toimintaa. Täten esimerkiksi puhelimen paikannuspalvelu voi sijainnin perusteella kertoa laitteelle, että nyt ollaan nykimässä epäterveellistä ruokaa tarjoilevan ravintolan ovea. Tietokoneelle puolestaan voi asentaa ohjelman, joka kertoo käyttötavoistasi ja ilmoittaa huonojen tottumusten liiallisesta jatkumisesta.

Pavlock_b

Laite on lokakuun loppuun asti tuettavana joukkorahoituspalvelu-Indiegogo:ssa, mutta sielläkin rahatavoite on jo kirkkaasti ylitetty. Valitettavasti näitä ei kuitenkaan ehdi saada pukin konttiin vaan arvioitu toimitusaika on ensi vuoden toukokuussa. Noh, kuria kesälomaan slogan toiminee myös.

Pavlock_c

Lisätietoa: Pavlok.com ja Indiegogo-sivut

Kommentoi

Kommentit