JarnoNike maastokengät uudistuvat

Nike ei ennen viime vuotta ollut kovinkaan vakavastiotettava nimi maastojuoksumarkkinoilla. Firman maasturit olivat mitä omituisimpia virityksiä heidän tavallisista malleista, joissa oli välillä muokattu pohjaa ja välillä päällinen oli tehty paksummaksi ja vedenpitävämmäksi (sic). Mistään ei kuitenkaan pystynyt päättelemään, että näiden suunnitteluun olisi uhrattu yhtä paljon aikaa kuin esimerkiksi Free-malliston väriskaalojen tunaamiseen.

Viime vuonna julkaistut Nike Zoom Terra Kiger ja Wildhorse olivat kuitenkin jotain aivan muuta. Toki näihin suhtauduttiin monin paikoin alkuun varsin skeptisesti, mutta monelle ne ovat osoittautuneet hyviksi vaihtoehdoiksi. Onpa firmalla nykyisin jopa oma Nike Elite Trail Team, joka koostuu pääosaksi yhdysvaltalaisista juoksijoista. Menestystäkin heille on tullut – joskin vielä ollaan tällä saralla Oregon projectia jäljessä.

Nike Zoom Terra Wildhorese 2

Nike Zoom Terra Wildhorese 2

Wildhorse ja Kiger yllättivät monet nimenomaan spekseillään: kenkien painot pyörivät 250 (Kiger) ja 236 (WIldhorse) gramman tietämillä, samalla kun kantapään ja päkiän välinen droppi oli pudotettu neljään millimetriin. Ja päällisen vielä vaikuttaessa ihan oikeasti maastojuoksuun suunnitellulle, kokeilijoita riitti.

Ja kun näitä lenkkareita on nyt reilu vuosi kaupiteltu, julkaisee Nike niiden uudet versiot. Muutokset ovat pysyneet maltillisina, suurimmaksi osaksi päälliseen liittyvinä viilauksina.

Nike Zoom Terra Wildhorese 2

Nike Zoom Terra Wildhorese 2

Malleista enemmän työjuhdaksi suunnitellussa Wildhorsessa muutettiin päällistä ohuemmaksi ja saumattomammaksi, jotta varpaille jäisi enemmän tilaa kärjessä. Lisää tilaa haettiin myös muuttamalla päällisen sisällä kulkeva tukinauha ohuemmaksi.

Vauhdikkaampaan menoon suunnitellussa Kigerissa puolestaan vahvistettiin kantakappia jämäkämmäksi ja kärjen päällistä vahvistettiin suojaavammaksi sekä kestävämmäksi. Ja kun Kigereillä on tarkoitus juosta lujaa, päädyttiin myös välipohja tekemään hieman jämäkämmäksi, eli tuntuvuutta parannettiin pehmeyden kustannuksella. Yhteisenä uudistuksena molemmille oli saumojen vähentäminen kenkien päällisistä, mikä näyttää nykyään olevan vakiolause jokaisen valmistajan uudistuksen kohdalla.

Nike Zoom Terra Kiger 2

Nike Zoom Terra Kiger 2

Kumpaakaan kenkään ei vielkään lisätty suojalevyä (rockplate) kiviä ja muita terävyyksiä vastaan. Alun perin Nike perusteli poisjättöä halulla säilyttää kengän joustavuus ja tuntuma, mutta kyllä muut valmistajat ovat onnistuneet säilyttämään nämä ominaisuudet suojalevyllä varustetuissakin kengissä. Noh, ehkä Nikellä ei vain riitä resurssit kaikkeen…

Nike ei siis lähtenyt mullistamaan mallejaan heti ensimmäisen vuoden jälkeen, mikä lienee ihan järkevää. Ensimmäiset versiot ovat nimittäin saaneet sen verta reilusti kiitosta ja kehuja, joten jotain hyvää niissä täytyy olla. Ehkä sitten kolmansiin versioihin Nike keksii ihmeaineen suojalevyksi sekä samalla pohtii erilaisten pohjakuviointien tarjoamista hieman haastavampiinkin olosuhteisiin.

Nike Zoom Terra Kiger 2

Nike Zoom Terra Kiger 2

Lisätietoa: runTramp, kuvat: Nike

Kommentoi

Kommentit