Nike LunarElement – Kenkä kovempaan harjoitteluun

Jo pidemmän aikaa on ollut suosittua yhdistellä treeneihin erilaisia painonnostoliikkeitä ja kuntopiiriharjoituksia sekä vaikkapa juoksusprinttejä ja loikkaharjoituksia. Tällaiselle harjoittelulle on monia nimiä, joista yksi, intensiteettiä kuvaava vaihtoehto on HIT (high intensity training).

Nike on päättänyt kohdentaa kenkänsä nimenomaan HIT-harjoitteluun ja he huomasivat sen vaativan kengältä suhteellisen monia ja osittain eri suuntaankin meneviä ominaisuuksia. Kengän tulisi olla tukeva ja suojaava, mutta samanaikaisesti myös kevyt, joustava ja matalapohjainen. Onneksi nämä vaateet annettiin Niken tuotekehitysosastolle, he kun tunnetusti taikovat mitä mielikuvituksellisimpia kenkiä markkinointiosastolle mainostettavaksi ja treenaajille hankittavaksi.

Kehittelyn tuotoksena syntyi Nike LunarElement, jossa on matala pohja ja kantapään sekä päkiän korkeusero on kolme millimetriä. Pohjan mataluudella on haettu hyvää tuntumaa sekä kengän soveltuvuutta mahdollisimman moneen erityyppiseen liikkeeseen. Suuremmat dropit kuuluvatkin mielestäni enemmän kävely- ja juoksukenkäosastolle.

Pohja on Niken fitness- ja free-kengistä tuttuun tapaan hajotettu timantinmuotoisiin osiin. Ideana on saada kuvioinnin avulla sekä taipuisuutta että vaimennusta.

Nike_LunarElement_6

Kohderyhmän ulkopuolisena täytyy antaa siitä itsestään selvästä ratkaisusta Nikelle tunnustus, että vaimennuksesta suurin osa on sijoitettu päkiälle, jolla HIT-harjoituksissa eninten oleskellaan. Valitettavan usein treenikengissä näkee yhä korostetun kantapäävaimennusta, jolla ei tässä liikuntamuodossa oikein suoritettuna paljoakaan tee.

Pohja ei kuitenkaan ole pelkkää timanttia vaan kärkeen on lisätty muutamia kuminypyköitä tarjoamaan pitoa lumelle tai muulle epätasaiselle alustalle. HIT-harjoittelua voi ja tehdäänkin aivan yhtä hyvin ulkona kuin sisällä. Onpa kengässä jopa heijastavia pintoja ulkomahdollisuutta varten.

Nike_LunarElement_9

Nike on joutunut varmasti pohtimaan sopivaa ratkaisua sekä sisä- että ulkokäyttöön sopivalle päälliselle: sen pitäisi olla riittävän tukeva ja kestää ulkona tulevia rasitteita, mutta samaan aikaan hengittää hyvin ja päästää kosteutta lävitseen. LunarElementin päällinen päädyttiin tekemään kiinteästä meshistä, joka on Niken mukaan nimenomaan kevyt, kestävä ja hengittävä. Kaksi ensin mainittua ominaisuutta uskon helposti, kolmas jää käyttäjien päätettäväksi.

Loppuun on huomautettava tekstin lukeneille miehille, että kenkää ei tällä hetkellä ole tarjolla kuin naisille. Lukiessani ja kirjoittaessani en kyllä ymmärtänyt, mikä kuvauksesta sopi pelkästään naisille, mutta toisaalta ei kaikkia Air Jordaneitakaan suunnitella naisille.

Lähde: Nike

Kommentoi

Kommentit