JarnoNewton Kismet ja Fate – Uuden suunnittelu- ja markkinointiajattelun ilmentäjiä

Newtonin kengät on helppo tunnistaa päkiän kohdalla olevista ulkonevista paloista (lugs). Firman valmistusideologia ja markkinointi on vahvasti pohjautunut näihin paloihin ja päkiäjuoksutyylin edistämiseen, mistä johtuen  sen kengät ovat aiemmin olleet kevyitä ja mataladroppisia.

Newton_Fate_a

Päkiän, tarkemmin sanoen metatarsaalin alla olevat päkiäpalat erottuvat pohjasta selkeästi.

Vaikka itse en ole kokenut tätä lähestymistapaa vieraaksi tai edes vaikeaksi, ovat Newtonit kuitenkin olleet selkeästi ulkonäöltään ja ensituntumaltaan muista brändeistä eroavia. Toki ensituntumasta ylipäästyään suuri osa käyttäjistä on kengistä (mututuntumalla arvioituna) tykännyt, mutta markkinointi- ja myyntimielessä tällainen tavallisesta poikkeava sekä asiakkaalta avointa suhtautumista vaativa lähestymiskulma on haasteellinen – ainakin jos ensituntuma ei ole suunnaton Heureka-huudahdus, lampun syttyminen sekä välitön siirtyminen kassalle.

Newton onkin tänä vuonna muuttanut lähestymistapaansa, johon varmasti on vaikuttanut firman uusi toimitusjohtaja, New Balancella ja Brooksilla aiemmin työskennellyt Craig Heisner. Hän sanoi Running Insightin haastattelussa halunneensa tehdä firman kengistä ja brändistä helpommin lähestyttävän ja kuluttajalle heti avautuvan. Tästä johtuen ylenpalttiset puheet päkiäjuoksun tärkeydestä, fysiikan laeista ja opastukset juoksutyylin muuttamisesta ovat saaneet tehdä tilaa yksinkertaistetummalle viestille ja muutetulle suunnittelulle.

Uudistettu lähestymistapa näkyy kenkien jaottelussa kolmeen POP-luokkaan (Point of Power). POP1 tarkoittaa suurimpia ja tuntuvimpia päkiäpaloja ja kevyimpiä sekä vähinten vaimennettuja kenkiä. Kakkosessa on hieman huomaattomammat palat, suurempi droppi ja enemmän vaimennusta. POP3:n pitäisi olla lähimpänä perinteistä juoksukenkää ensituntumaltaan. Samalla päkiäpalojen määrää nostettiin neljästä viiteen, millä haettiin tasaisempaa ja käyttäjille tutumpaa alustatuntumaa.

POP-luokittelu näkyi ensimmäisen kerran tämän vuoden alussa lanseeratuissa Distance 3 ja Gravity 3 -malleissa. Tätä aiemmin viiden päkiäpalan konsepti oli tullut tutuksi tuttu Energy NR:stä.

Ja nyt kesällä tämän muutoksen ensimmäisinä täysin uusina malleina ovat Kismet ja Fate –performance trainerit. Molemmat kuuluvat POP2-kategoriaan eli ne sijoittunevat lähelle Energy-mallia. Kummassakin uutuudessa on 4,5 millimetrin droppi ja painoa noin 265 grammaa. Erona malleilla on, että Kismet on hieman kiertojäykempi ja suunniteltu ylipronaatiotuesta tykkääville, kun Fate puolestaan on täysin neutraali kenkä. Ero on siis samankaltainen kuin neutraalin Distancen ja tuetumman Gravityn välillä.

Newtonin uusi lähestymistapa vaikuttaa tietyssä mielessä selkeälle ja ymmärrettävälle. Nimittäin aiemmin sen kenkien ostaminen pelkästään kaupassa sovittamalla ja kävelemällä on voinut tuntua ensikertalaisesta riski-investoinnille. Toisaalta itse pidin kovasti vanhasta neljän palan systeemistä, ja keveydestään sekä mataladroppisuudestaan huolimatta kengät toimivat loistavasti lenkeillä kuin lenkeillä. No, ehkä uudistus saa laajennettua Newtonin käyttäjäkuntaa entisestään. Toivotaan kuitenkin, että kevyet mallit säilyttävät silti ominaisuutensa ja monipuolisuutensa.

Kuvat: Newton

Kommentoi

Kommentit