Newton Distance Elite ja BoCo AT

Tänä vuonna näyttää kiihtyneen trendi, jossa juoksukenkävalmistajat julkaisevat uutuutensa jo marras–tammikuussa. Newton on myös lähtenyt tähän aikataulutukseen mukaan ja se on päättänyt julkaista marraskuussa kaksi uutuutta. Newton Distance Elite on hyvin lähellä aiemmin testaamaamme Distancea ja BoCo AT  on puolestaan uudenlainen aluevaltaus maastokenkäosastolle.

Newton Distance Elite

Distance Elite näyttää ja kuulostaa Newtonin kahden aiemman mallin, MV3:n ja Distancen, hybridille.

MV3:n ja Eliten yhteinen tekijä on päällinen, joka molemmissa kengissä on mahdollisimman ohut ja vähäsaumainen. Nauhoitus on myös molemmissa hoidettu asymmetrisesti eli se kulkee vinosti jalkapöydän päältä.

Distancea ja uutta Distance Eliteä puolestaan yhdistää täsmälleen sama väli- ja ulkopohja. Tarkempia mietteitä Distancesta voi lukea arvostelustani, mutta tiivistettynä todettakoon, että pidin sen pohjasta ja moneen taipuvasta vaimennusmekaniikasta.

Ilmoitetuilla spekseillä herää kysymys, mitä tekemistä kahdella näin samanlaisella Distancella on Newtonin mallistossa. Distance painaa 218 grammaa (US M 9) ja kevyemmällä päällisellä varustettu Elite 201 grammaa (US M 9). Hintakin on sama, 155 dollaria. Kuten runblogger totesi, miksi valita kahden näin samanlaisen kengän välillä painavampi? MV3:n ja Eliten välillä valintatilanne onkin kimurantimpi, kun MV3:n erilainen ja ohuempi pohja ja kevyempi paino (145 g, US M 9) tekevät selkeän eron tossujen välille.

Newton BoCo AT

BoCo AT Trail ei ole Newtonin ensimmäinen maastojuoksukenkä, mutta Terranova-malli ei ilmeisesti saavuttanut suurta suosiota kunnollisessa maastojuoksukäytössä. Kun firma tulee Boulderista, Coloradosta, on kuitenkin häveliästä tehdä myös maastoon soveltuva kenkä. Ja selitys kengän nimelle on siis firman kotipaikassa.

Kengästä löytyvät Newtonin tunnuksena päkiän alta neljä erillistä lugsia tarjoamassa vaimennusta ja ponnistusapua. Onneksi nämä eivät kuvassa näytä olevan korkeammalla kuin pohjan muu maastokuviointi, koska neljä selkeästi erillistä suorakaidetta voisivat tehdä maastojuoksusta haastavaa tasapainoilua.

Lugsien sijaan huomioni kiinnittyi ulkopohjan yleiseen muotoiluun, jossa kantaosan jälkeen oli pieni kovera osa ennen päkiälle laskeutumista. Tällainen muotoilu voi vähentää sekä maahan osuvan pohjan pinta-alaa että alustatuntumaa, joista kummastakaan en haluaisi tinkiä juostessani. Itse asiassa moista muotoilua olen aiemmin nähnyt lähes pelkästään ei-maastokengissä, joissa niissäkin yleistyvänä trendinä on tehdä pohjasta koko pituudeltaan maata koskeva.

Jäin myös pohtimaan kengän taipuisuutta, koska päkiän alla olevat lugsit ovat aiemmin olleet suhteellisen taipumattomia sekä pituus- että poikittaissuunnassa. Jäykkyys ei kuitenkaan varmasti ilahduttaisi suurta osaa maastojuoksijoista, joten eiköhän Boulderissa ole tähän keksitty ratkaisu.

Muuten pohja noudattelee Newtonin natural running -ideologiaa. Kantapään ja päkiän välinen korkeusero (droppi) on kolme millimetriä eli kenkä on suunniteltu päkiäjuoksuun. Totutusta eroaa välipohjan EVA:n kuvaaminen pehmeäksi, kun aiemmissa kengissä firma on nimittänyt sitä kimmoisaksi. Maasto-olosuhteita ajatellen pehmeä kuulostaa paremmalle, koska pehmeä lupailee enemmän kitkaa ja tätä kautta parempaa pitoa. En toki laskisi kimmoisuuttakaan miinukseksi.

Päällinen on maastoon sopivasti suljettua meshiä, jota vahvistamassa ja jalkaa tukemassa on mokkakehikko. Ideana on tehdä päällinen materiaalista, joka ei hajoa risujen, kivien tai muiden repivien häiriötekijöiden hinkatessa, samalla kun kehikko (toivottavasti) takaa jalan istumisen tukevasti paikallaan epätasaisella alustalla ja pienessä sivuttaisliikkeessä. Varvasboksi on tämän lisäksi vahvistettu kärjestä kumisuikaleella. Päällinen on myös vettähylkivää, jonka yleisestä tarpeellisuudesta maastossa en ole kovinkaan vakuuttunut, jalka kun kastuu joka tapauksessa.

Painoa kengällä on 268 grammaa (US M 9) ja hintaa 129 dollaria. ASA jää innolla odottamaan, miten Newtonin teknologian läpilyönti onnistuu maastokenkien puolella, jossa trendit ulottuvat barefootista läskipohjakenkiin asti ja kaikkeen tältä väliltä.

Lähteet: Newton ja runblogger

1 comment

Kommentoi

Kommentit