JarnoNathan Zephyr 100 ja 300 – Taskulamppu juoksijalle

On taas se aika vuodesta, kun juoksija voi huoletta somistautua reteisiin trikoisiin ja 80-luvun teknoväreihin. Syksyn pimeydessä kukaan ei nimittäin näe häntä, mitä nyt heijastimet kimaltelevat autojen etuvaloissa. Kääntöpuolena on toki, ettei katulamppujen ulottumattomissa juoksijakaan näe eteensä.

Useimpien ratkaisuna edellä esitettyyn ongelmaan on otsalamppu, mutta on tarjolla toisenlainenkin, neotraditionaalinen vaihtoehto: Nathan Zephyr 100 ja 300 -taskulamput. Toisin kuin perinteiset maglitet, nämä ovat pieniä, kevyitä ja käyriä. Valotehoa pienempi tarjoaa 100:n ja isompi 300 lumenen verran. Vertailuna esimerkiksi edelleen suosittu Petzl Nao tarjoaa kirkkaimmillaan 350 lumenea.

Yhteisiä valomoodeja molemmille fikkareille on kolme: kirkas, matala ja välkkyvä. Näiden lisäksi 300-mallissa on sprinttimoodi, jossa teho nousee minuutin ajaksi 300 lumeneen, josta se laskee 150:n tasoon. Valotehoa pidetään yllä USB-portista lataamalla.

Edellä mainittu käyrä muotoilu ei ollut oikeastaan vitsi vaan oleellinen osa lamppujen toiminnallisuutta. Suoralla taskulampulla nimittäin jalkoihin valaiseminen vaatisi joko epämukavaa otetta tai käden taittamista. Alaspäin kaarella oleva muoto kuitenkin mahdollistaa valon osumisen mukavasti jalkoihin.

Hieno ominaisuus Zepheryissä on takana oleva punainen led, jonka tarkoitus on tehdä takanapäin oleville tiettäväksi juoksijan olemassa olo. Joissain kisoissa tällainen takavalo on jopa pakollinen.

En nyt osaa sanoa, olisiko näistä otsalamppujen korvaajaksi. Minä en ainakaan kokeilematta lähtisi vaihtamaan nykyisiä tuikkujani kädessäpidettävään malliin. Toki valon ollessa riittävän leveä, tehokas ja osoittaessa hyvin maahan, ei käsilamppukaan varmaan olisi huono idea. Silti näkisin tällä tietämyksellä parhaimpana vaihtoehtona Zephyrin yhdistämisen otsalamppuun. Tällöin valoa tulisi kahdesta eri kohdasta ja jalkojen edessä olisi valoa sivusilmälläkin nähtäväksi, kun pääsilmät ihailisivat öistä maisemaa.

Suositushinta Zephyr 100:lla on 45 dollaria ja 300-versio maksaa 55 dollaria. Suomessa en ainakaan vielä ole kuullut näitä olevan kauppojen valikoimissa.

Kuvat: Nathan

Kommentoi

Kommentit