Mizuno perinteitä kunnioittaen maastokenkämarkkinoille

Mizuno ja maastojuoksu, näitä kahta sanaa ei näillä leveysasteilla usein kuule samassa lauseessa. Ehkä tähän tulee nyt muutos, kun japanilaisjätti lanseeraa uudet mallinsa, Mizuno Wave Hayaten ja Wave Kazan. Haastattelujen perusteella kehityksessä on hyödynnetty ainakin uusiseelantilaista olympia- ja ultrajuoksijaa, Michael Aishia, joten nopeita tossuja odotellaan.

Uutuudet on valmistettu lähes perinteisten pk-kenkien speksien mukaan, erityisesti dropin (kantapään ja päkiän välinen korkeusero) osalta. 266 gramman painoinen Kazan tarjoaa vanhan kunnon 12 millimetrin dropin, kun kevyemmässä (246 g) Hayatessa on kolme milliä matalampi pohja. Maastojuoksussa on nykyisin tavallista, että isoimmissa pk-kengissä droppia löytyy 8–10 millimetriä ja kevyemmissä 6–2 milliä, joten Mizuno ei ole valinnut peesaajan roolia. Ehkä tässä näkyykin japanilaisten väitetty perinteiden arvostus, ja eiköhän markkinoilta löydy myös perinteisempien pohjaratkaisujen ystäviä.

 

Mizuno Wave Kazan

Mizuno Wave Kazan

Luvut ovat kuitenkin vain lukuja, joten ratkaisevammaksi muodostuvat pohjan maasto-ominaisuudet. Mizunon mukaan kengät tarjoavat ylenmääräisen suojautumisen sijaan pohjan, joka mukautuu maaston epätasaisuuksiin ja tarjoaa täten loistavan alustatuntuman. Tämä lupaushan kuulostaa oppikirjamääritelmälle naturalistisesta juoksukengästä. Testattavaksi jää, kuinka hyvin vaimennettu ja paksu pohja yhdistyvät ketterään ja löysään tuntumaan.

Dropeista, alustatuntumista tai maasto-ominaisuuksista ei tämän hetkisillä tiedoilla voi juuri enempää sanoa. Nähtäväksi jää myös, miten Wave-teknologia eteenpäin suuntautuvine energioineen käyttäytyy maastossa. ASA jääkin toivomaan, että kengät rantautuisivat yhdessä muiden Mizuno-uutuksien kansa Suomeen.

Mizuno Wave Hayate

Mizuno Wave Hayate

Lähteet: Running Warehouse ja Runner’s World

Kommentoi

Kommentit