Mizuno Breath Thermo – Kerrospukeutuminen historiaan

Joulun alla kauppojen aluskerrastovarastot tyhjenevät, ja ulkona näkyvää lumituiskua ihastellessa tämän ymmärtää hyvin. Aluskerrastoja on kuitenkin monenlaisia, kevyempiä ja paksumpia; teknisempiä ja viritellympiä. Yhtenä mielenkiintoisena vaihtoehtona törmäsin Mizunon Breath Thermo -mallistoon.

Aluskerrastojen yleisideana on siirtää hiki pois käyttäjänsä iholta, jotta hän pysyisi kuivana. Kerrastojen tehtävänä ei siis suoranaisesti  ole lämmittää käyttäjäänsä vaan ehkäistä kylmettyminen siirtämällä hiki pois ihon lähettyviltä. Mizuno on kuitenkin lähestynyt aluskerrastoa kylmempien ilmojen vaatimusten kautta ja kehittänyt Breath Thermo -mallistonsa myös lämmöntuotantoa ajatellen. Breath Thermossa lämmönkehityskyvyn (calorific value) väitetään olevan 2-3 kertaa villaa parempi.

Lyhyesti selitettynä Breath Thermo tuottaa lämpöä hyödyntämällä iholta poistuvaa hikeä, joka tekstiiliin kanssa reagoidessaan muuttuu kehoon takaisin ohjautuvaksi lämmöksi. Teknisemmin selitettynä Breath thermo on ominaisuus, jossa vaatteessa käytetty lanka on koostumukseltaan niin tiheää, että hien poistuessa iholta vesimolekyylit aiheuttavat tavallista suurempaa kitkaa, mikä synnyttää kehoon takaisin ohjattavaa lämpöä. Toisena lämpöä tuottavana elementtinä on vaatteen imevän hien vesimolekyylien törmäily toisiinsa. Koska en ole kovin kummoinen fyysikko, en osaa sanoa, kuinka uskottava tai hyvä selitys tämä on vaatteen toiminnalle. Käytössä tuo selviäisi. Samalla selviäisi se askarruttava kysymys, että kuinka lämmin tai kuuma tämä tekniikka todellisuudessa on eli voiko sitä käyttää myös nollakeleillä. Malliston koosta päätellen teknologia on nimittäin tehty laajalle lämpötilaskaalalle, koska siitä löytyy kolmea eri paksuutta ja kompressiot päälle. Jäin myös pohtimaan, että kuinka hyvin kangas sitten päästää hien läpi, jos kerta sen rakenne on tavallista tiheämpää ja osa lämmöstä perustuu kankaassa olevien vesimolekyylien liikehdintään. Mikäli tekstiili kuitenkin onnistuisi pitämään minut lämpimänä ja kuivana, olisi tällaiselle ohuemmalle ja lämpimmälle kerrastolle varmasti kysyntää.

Tässä vielä edellä (vaikeasti) selitetty lämmöntuotanto videolla:

Lähteet: Mizuno ja Expo.PlanetMountain.com

Kommentoi

Kommentit