Leikr – Sykemittari navigaattorilla

Sykemittari on nykyään lähes vakiovaruste hiemankin enemmän urheilevalla, mistä johtuen niiden kehitys on edennyt huomattavasti viime vuosina. Akuista on tullut pitkäkestoisempia, erilaisista algoritmeista tarkempia ja ominaisuuksista monipuolisempia. Suomessa ja maailmalla sykemittarimarkkinoita hallitsevat kolme suurinta brändiä, Suunto, Garmin ja Polar. Kaikki nämä tekevät hyviä tuotteita, mutta vielä yksikään ei ole tehnyt täydellistä sykemittaria – täydellistä lieneekin mahdoton tehdä. Nyt näille kilpailuille markkinoille on yrittämässä myös uusi yritys, tanskalainen Leikr.

Leikr ei itse asiassa ole vielä tuotannossa oleva sykemittari vaan yritys kerää parasta aikaa rahaa sijoittajilta saadaksensa tuotteensa tuotantoon ja kuluttajien käyttöön. Toivottavasti yritys saa rahat kasaan ja mittarin markkinoille, sen verran hyvälle se vaikuttaa.

Erottautumiskeinona Leikrissä on iso kahden tuuman näyttö, joka on valmistettu kestävästä gorilla-lasista. Iso näyttö mahdollistaa kuuden samanaikaisen tekstikentän näyttämisen, jolloin tarve selata sivujen välillä vähenee. Vielä hienompana ominaisuutena iso näyttö mahdollistaa GPS:n ja kartan yhdistämisen, jolloin näytöltä voi seurata omaa sijaintiansa kartalla ja edetä suunnittelemaansa reittiä. Etukäteen suunnittelemattakin kello mahdollistaa palaamisen samaa reittiä takaisin, mikäli juoksija sattuisi eksymään.

Itseäni eninten kiehtovan karttaominaisuuden lisäksi valmistajat lupailevat kellon tarjoavan todella nopean GPS-signaalin löytymisen, apua treeniohjelmien tekemisessä ja analysoinnissa (tämä hoituu Endomondon avulla) sekä mittarin olevan painoltaan kevyt.

Tässä vaiheessa kellosta ollaan valmistamassa pilottikappaleita testiin, ja tavoitteena olisi saada tuote markkinoille vuoden 2014 tammikuussa. Aikataulu vaikuttaa kunnianhimoiselle, mutta toivottavasti tämä tuote saadaan markkinoille, koska se vaikuttaa lupauksia herättävälle. Toki kysymyksiä jää myös, esimerkiksi kiihtyvyysanturin hyödyntäminen GPS:n apuna (kuten Suunto Ambitissa), korkeusmittarin ja GPS:n tarkkuus tai lopullinen vedenkesto. Yhdeltä laitteelta ei kuitenkaan voi vaatia kaikkea, mutta mitä erilaisempia ominaisuuksia markkinoille tulevissa kelloissa on, sitä todennäköisemmin entistä useampi ominaisuus alkaa myös löytymään ns. vakiona kaikista tuotteista, ainakin high end -mallistoissa.

Lopuksi pieni videomaistiainen kellosta:

Lähteet ja lisätietoa: Leikr ja Kickstarter

1 comment

Kommentoi

Kommentit