Kisakenkää hieman hitaammillekin kisaajille – Nike Lunarspeed Lite+

Kevään isoimpien maratonien ollessa ohitse, Helsingin yleisurheilun EM-kisojen ja Lontoon olympialaisten häämöttäessä näköpiirissä sekä oman alkuvuoden maratonin lähestyessä on huomioni jo pidemmän aikaa kohdistunut kevyempiin kenkiin ja puhtaisiin kisakenkiin. Mielenkiintoisia malleja onkin osunut silmiini mitä moninaisimpia ja onkin syytä laittaa harkintaan, josko ASA tekisi valmistajakohtaisia esittelyjä kisakenkien valikoimista. Tässä vaiheessa pysyttäydymme kuitenkin vielä yksittäisessä mallissa, Niken Lunarspeed Litessä.

Tänä(kin) vuonna Nike on lähtenyt laajalla rintamalla kisakenkien markkinoille. ASAkin on jo ehtinyt esittelemään kaksi mielenkiintoista vaihtoehtoa: Nike Flyknit Racer ja Nike Lunarspider R2, joiden lisäksi on olemassa vielä muutama muu oregonilaisten viritelmä kisakengiksi. Henkilökohtaisesti minun täytyy kuitenkin sanoa, että tuskin uskaltaisin lähteä näillä kaikkein keveimmillä kisakengillä täyttä maratonia taivaltamaan, vaikkakin lyhyemmillä matkoilla ja treeneissä ne varmasti olisivat oivia valintoja. Nike on kuitenkin tänä vuonna päättänyt tarjota tällaiselle 3.25:n alitusta tavoittelevalle oivan vaihtoehdon kisakengäksi, em. Nike Lunarspeed Liten. Tässä hieman mielenkiintoisimpia speksejä tuotteesta:

  • Lunarlon -välipohja
  • Dynamic support/ Dynaaminen tuki.
  • Flywire-teknologia tuomassa lisäistuvuutta ja tukea kengän päällisessä
  • Pohja tuttua BRS 100:sta sekä Duralonia, mutta näiden lisäksi myös Kurim-nimellä kulkeva kumikuvio päkiällä tuomassa lisää pitoa ja taipuisuutta
  • Kannan ilmoitettu korkeus 28mm ja päkiä 18mm, droppi siis 10mm
  • Miesten US 9:n ilmoitettu paino 218,4g (7.8oz)

Näistä spekseistä huomioni ja kiinnostukseni herättivät nimenomaan Lunarlon-välipohja, dynaaminen tuki, droppi sekä paino. Muut Lunar-sarjan kisakengät (kuten Lunarspider 2R ja Lunaracer) ovat huomattavasti tätä kenkää kevyempiä ja profiililtaan matalampia, mutta silti esimerkiksi Lunaracer tuntuu vaimennukseltaan varsin mukavalle. Samalla kengän selkeästi korkeampi profiili ja suurempi droppi lupailevat napakinta kisakenkää reilumpaa vaimennusta. Kun tähän mukavaksi oletettavaan vaimennukseen lisätään pieni tuki, odottaisin kengän tarjoavan riittävää suojaa jaloille ajatellen maratonin nautinnollisia loppukilometrejä. Pohjan Kurim-kuviointi takaa onnistuessaan myös hyvän pidon, jolloin kenkä sopii mainiosti myös lyhyemmille ja nopeammille pyrähdyksille (ikään kuin se minulla olisi pidosta kiinni).

Kenkä on siis painoluokassaan ehdottomasti racer-sarjassa, mutta toisaalta osa ominaisuuksista työntää sitä lähemmäksi trainer-kategoriaa. Näin tossu voikin olla oiva valinta maratonille ja vauhdikkaampiin treeneihin hieman hitaammillekin juoksijoille, jotka silti haluavat kevyempää jalkinetta. Toisaalta nopeammille kipittäjille tossu voi olla oiva valinta vauhdikkaammille lenkeille silloin, kun jalkoja halutaan suojella kaikkein kuristetuimmilta kisakengiltä.

ASA jääkin innollaan odottelemaan josko kenkä päätyisi meille testiin tai suomalaisten kauppojen hyllylle.

Lähteet ja kuvat: runningwarehouse.com / nike.com

Kommentoi

Kommentit