JarnoKatukengästä tuunattu maasturi – New Balance Fresh Foam 980 Trail

Vuosi alkaa lähestyä puoliväliään, joten on hyvä muistella menneitä – tai ainakin tämän vuoden ensimmäistä arvostelemaani kenkää, New Balance Fresh Foam 980:tä. Tarkoitus ei silti ole hehkuttaa uudestaan tuolloista mallia (vaikka se mieleeni olikin) vaan perehtyä uuteen maasturiin.

New Balance Fresh Foam 980 Trail nimittäin ilmestyy ainakin Yhdysvalloissa kauppoihin ensi viikolla, mutta toki kenkää on odoteltu jo tammikuun Winter OR:stä lähtien. Maastoversio on hyvin pitkälti samanlainen katuversion kanssa, paria itsestään selvää ja yhtä yllättävämpää muutosta lukuun ottamtta.

New_Balance_980_Trail_a

Odotettu ero on 980 trailin pohjaan ilmestynyt  maastokuviointi. Se on perinteiseen tapaan kannan seudulta jarruttava eli kuviointi kulkee kärkeä kohti. Päkiän seudulla puolestaa kuviointi on tehty pitoa tarjoavaksi, toisin sanoen kuviot tulevat päkiästä kohti kantapäätä, jotta jalka pysyisi maassa ylämäkeen ponnistettaessa.

New_Balance_980_Trail_c

Päällistä jouduttiin myös muokkamaan katukengästä maastokenkän siirryttäessä, ja uutuudessa onkin hieman tiheämpi ja vahvempi kudos sekä voimakkaammat paneloinnit

New_Balance_980_Trail_d

Maastoversion suojatumman päällisen erottaa silmällä…

New_Balance_Fresh_Foam_-980_2-e1389554243901

..verrattuna katukenkään.

Kolmas muutos, se ei-niin-itsestään-selvä, on pohjan ulkosyrjän geometrisen koostumuksen muuttaminen. Selitys geometria-sanalle löytyy Fresh Foamin valmistumenetelmästä, jossa

Juoksijoiden askeleista kerättyä dataa on analysoitu ohjelmalla, minkä perusteella on huomioitu pohjan eri kohtien erityistarpeet. Vaimennusta on lisätty kovimpien iskukohtien alueelle, pohjaa on vahvistettu suurimman paineen alaiseksi joutuvista kohdista sekä taipuisuutta on lisätty ketteryyttä tarvitseviin kohtiin. Koska tämä muotoilu on tehty hyödyntäen erilaisia geometrisiä kuvioita, kuten kuperuutta, koveruutta sekä kuusikulmaisuutta, pohja on voitu valmistaa yhdestä materiaalista.

New_Balance_980_Trail_b
Maastoversiossa ulkosyrjässä lisättiin koveran muotoilun osuutta, toisin sanoen siitä tehtiin jäykempi. Tällä ratkaisulla NB on hakenut kenkään lisätukea ja tasaisempaa ponnistusalustaa.

Toivottavasti näitä malleja ilmestyy myös Suomen markkinoille, koska ainakin minulla Fresh Foam 980 toimi loistavasti, joten mielelläni testaisin mallia maasto-ominaisuuksilla. Toki varmaa ei ole, että hyvästä katukengästä saadaan jalostettua toimiva maastokenkä, mutta nyt todella toivoisin onnistumista.

Kuvat: New Balance

Kommentoi

Kommentit