JarnoGarmin 920XT kerää edeltäjiensä ominaisuudet yhteen nipppuun

Garmin ei näytä turhia hidasteleva tuotejulkistuksissa, nimittäin sellaiseen tahtiin heiltä puskee uutuuksia markkinoille. Ensin tuli Forerunner 620 -huippumalli, jota seurasi Fenix2, minkä jälkeen oli hyvä väli päivittää edullisempi Forerunne 15 -malli. Ja nyt, noin vuoden sisällä neljännessä merkittävässä uudistuksessa, 900-sarja päivittyy versioon Garmin Forerunner 920XT.

Edes Garmin ei kuitenkaan ole niin iso firma, että se saisi jokaiseen julkistukseen roppakaupalla uusia, mullistavia ominaisuuksia, vaan käytäntönä näyttää olevan edeltävien huippumallien ominaisuuksien siirto ja muutaman tarkemman lisäominaisuuden kehittäminen.

Garmin_920_b

Merkittävimpänä täysin uutena ominaisuutena 920:ssä on Garmin Connect IQ, alusta, jolla halukkaat voivat kehittää applikaatioita uusiin Garminin laitteisiin. 920 on nyt siis ensimmäinen kello, jossa tämä yhteensopivuus on. Idea kuulostaa tutulle Suunnon Ambiteista, mutta toki näin hyvä idea kannattaakin kopioida. Yksi firmahan ei voi millään tietää, keksiä ja omata resursseja kaiken sen keksimiseen, mitä laitteille kannattaa koodata. Eihän Applekaan keksinyt ammuttavia lintuja, maanviljelyä tai maahanlaskujoukkoja.

Toinen täysin oma uudistus laitteessa on V02max-arvion tekeminen pyöräilyyn. Syke ja sen raja-arvothan kun käyttäytyvät erilailla pyöräillessä tai juostessa, joten tällaisen algoritmin kehittäminen oli varsi nokkelaa. Vanha 910:hän antoi arvion puhtaasti juoksun perusteella.

Garmin_920_h

Kolmas uniikki ominaisuus kellossa on metronomi. Ja tämä onkin juoksijan korvaan erittäin hyvä idea! Kellon saa aktivoitua piippaamaan halutussa rytmissä, kuten 180 tai 90 iskua minuutissa, jolloin ranteesta voi kuunnella askeleen ideaalirytmiä. Mikäli rytmitaju on parempi, voi biitin laittaa toistumaan esim. vain joka viidennellä kerralla, jottei tinnitys pääse iskemään. Ja kun sitten askel on saatu kohdilleen, voi piippauksen sammutettua kesken lenkin.

garmin-metronomi

Aiemmista mittareista tuttuja ominaisuuksia 920:een siirtyikin sitten iso liuta. Lopuksi käyn näistä läpi tärkeimmät.

Garmin_920_i

Nykystandardina sykemittarin tulee kyetä mittaaman myös treenien ulkopuolista aktiviisuutta, ja Forerunner 15 toteutti tämän ensimmäisenä Garminin kelloista. Nyt 920 tuo kokonaisvaltaisemman tarkkailun myös valmistajan lippulaivamalleihin, se kun toimii jokapäiväisenä aktiivisuusmittarina: kello mittaa ranteessa ollessaan päivän mittaan otetut askeleet, kalorikulutuksen sekä unen. Hyvänä ominaisuutena on niin sanottu dynaaminen askeltavoite, jolloin enemmän askeltavilla askeltavoite on suurempi kuin vähemmän taivaltavilla. Nämä tiedot voi tarvittaessa siirtää myös Apple HealthKitiin.

garmin_Aktiivisuus

Puhelinohjattavuus on myös mukana kellossa. Urheilusuorituksen aikana voi halutessaan jakaa puhelimen välityksellä sijaintinsa internettiin muiden katsottavaksi. Samalla saat puhelimen välityksellä siirrettyä tiedot ja harjoituksesi Garmin Connectiin, jolloin piuhat tai tietokoneen mukanaan raahaaminen vähenevät. Puhelimista riippumattomana kauko-ohjauksena kello käy myös Garminin omaan actionkamera VIRBiin, jota voi hallinnoida suoraan kellosta.

Garmin_920_j

Erikseen ostettava sykevyön avulla saa Garminin tutut juoksudynamiikat, askelfrekvenssin, ylös–alas-liikkeen matkan sekä maakontaktiajan. Kellon kiihtyvyysanturi toimii myös sisällä, GPS:n ulottumattomissa, matka- ja vauhtimittarina.

Garmin_920_g

Navigointiominaisuuksina kellosta löytyy tuttu palaa lähtöpaikalle -ominaisuus, ja matkaa helpottaakseen voi reitille myös lisätä välipisteitä. Tai sitten lenkkireiteistään epävarmoille on tarjolla mahdollisuus ladata haluttu lenkki valmiiksi.

Akunkestoksi kellossa on ilmoitettu 24 tuntia yhden sekunnin GPS-tallennusvälillä, mutta huomattavasti messevämpiä lukuja saa irti, jos tallenusväliä harventaa. Mikäli tiedossa on siis pitkäkestoisia, suoran reittiprofiilin omaavia kisoja, lienee tämä kello yksi parhaista vaihtoehdoista.

Kaiken kaikkiaan tämä siis näyttää taas varsin hyvälle uudistukselle, joskin ehkä Fenix2 ja 620 tyhjensivät aikanaan pajatson sen verta radikaalisti, ettei tähän jäänyt enää vastaavanlaisia paljastuksia. Toki metronomi ja pyöräilyn VO2max-arvio ovat kivoja lisiä, mutta arvioitaessa Fenix2:sta ja 920:tä nuo tuskin ratkaisevat asiaa. Sen sijaan 920:stä löytyvä aktiivisuusmittaus voi kallistaa vaakakupin uusimman mallin suuntaan. Myös mahdollisuus ulkopuolisten kehittää ja käyttäjän ladata erilaisia appseja olla osoittautua erittäin hyväksi ratkaisuksi. Toki näitä ominaisuuksia nyt ei kovasti enää huudella Ambitinkaan kohdalla, mutta kuitenkin tällainen avoimuus voi tuoda yllättäviä uudistuksia, jos jostain keksitään vain riittävä yllyke kehittäjille kehittää kunnollisia sovelluksia. Sen sijaan esimerkiksi uimareita, tai vaikka triathlonisteja, kellossa voi häiritä edelleen puuttumaan jäänyt sykkeen mittaaminen vedessä, minkä esimerkiksi Polar V800 pystyy tekemään.

Garmin_920_c

Yleisellä tasolla täytyykin nyt sanoa, että tällä hetkellä kaikki kolme suurta, Ambit, Garmin ja Polar, ovat varsin tasoissa parhaimpien sykemittareiden kisassa. Tärkeimmät ominaisuudet löytyvät kaikista, jostakin löytyy sitten täydennyksiä yhdellä osastolla ja toisella toiselta. Jäämmekin odottamaan seuraavaa loikkaa mittareiden ominaisuuksissa, kuten sykkeen mittausta ilman vyötä, vuorokausien akunkestoja, pukukäyttöön designattuja malleja tai vaikka kahta ensin mainittua yhdistämällä luotettavampia aktiivisuusmittauksia tarjoavia vaihtoehtoja. Myös älykellon ja huippu-sykemittarin yhdistelmä voisi olla kova sana. Tai jopa kuntoa itsestään kehittävä tiuku.

Hintaa kellolla on noin 450 dollaria. Kauppoihin se on jo ilmestynyt, mutta suurempia eriä toimitettavaksi asiakkaille asti saa vielä odottaa ainakin muutaman viikon.

Lisätietoa: Garmin ja DCRainmaker, Kuvat: Garmin

 

1 comment

Kommentoi

Kommentit