JarnoGamin Fenix 3 ja Epix – sykemittarit seikkailuun

Garmin julkisti tammikuun alussa ison läjän uutuustuotteita. Tuli aktiivisuusrannakkeen uusi sukupolvi, Fenix 3 sekä kokonaan uudenlainen multisportin ja retkeilykellon yhdistelmä, Epix. Aloitan Fenix 3:sta, mutta oikeastaan Epix on näistä se minua enemmän kiinnostava vekotin.

Garmin 3

Garmin Fenix 3 tuo Fenix-sarjaan lähes kaikki ominaisuudet Garminin ns. ”Triathlon-kellosta”, 920XT:stä. Oikeastaan erotuksena on, DCRainmakeria lainatakseni, Fenixin navigointiominaisuudet. Toki nämä samat navigointimahdollisuudet ja vielä enemmän tulevat myös Epixiin.

Garmin Fenix 3 d

Fenix tarjoaa perinteisen matkanmittauksen. sykemittauksen, palautumisarvion, kuntoarvion, askeltiheyden ja muut juoksudatat sekä paljon muuta. Nyt vain näitä mittauksia tehdään entistä laajemmalla lajirintamalla ja parilla lisämausteella. Uidessa kellosta voi esimerkiksi valita oikean allasmitan. Sykemittaus vedessä ei kuitenkaan onnistu.

Juoksijalle uusia ominaisuuksia vanhaan Fenixiin verrattuna ovat henkilökohtaisten ennätysten tallentuminen ja Virtual Racer -ominaisuus, jossa voit juosta tiettyä vauhtia vastaan tai jopa ladata halutun radan juostavaksi.

Garmin Fenix 3 e

Fenxiiin voi nyt myös parittaa useampia pyöräilymittareita, kaikilla pyöräilijällähän kun on jokaisessa pyörässään omat, erilliset mittarit.

Hyviä uutisia sykeantureiden tai muiden mittauslaitteiden omistajille on pyöräilymuutoksen ohella kellon tuplatuki sekä Bluetooth Smart että ANT+ -laitteille. Näin voit vapaammin valita, minkälaista sykevyötä tai lisälaitteita käytät. Datan välitykseen kellosta löytyy WiFi, jolla harjoitukset siirtyvät Garmin Connectiin heti, kun astut muistissa olevan langattoman verkon alueelle.

Garmin Fenix 3 b

Eikä Fenix ole myöskään unohtanut aktivisuusvalvontaa: kello tarkkailee käyttäjänsä päivän aikana kulkemia askelia, muuta liikuntaa ja unta. Huomauttaapa se myös, jos kelloa kädessään pitävä henkilö ei ole liikkunut vähään aikaan.

Uusia navigointiominaisuuksia ei Fenix 2:n ajoista ole tuotu, ranteeseen voi edelleen ladata reittejä valmiiksi, kuin myös palata alkupisteeseen joko linnuntietä tai kulkemaansa polkua. Kellosta löytyy myös kompassi.

Garmin Fenix 3 c

Ja kaikkea näitä ominaisuuksia voi tosiaan tarkastella uudestaan muotoilulla kelolla, joka ainakin mainosvideoissa ja -kuvissa näyttää yhdeltä siisteimmistä urheilukelloista. Eikä se muuten ole pelkästään kaunis, se on myös älykäs: Fenixistä löytyvät mahdollisuudet synkata ilmoitukset saapuvista puheluista tai viesteistä kelloon (iOS / Android). Myös käyttäjän seuraaminen onnistuu, kun puhelimen ja kellon synkkaamalla haluamasi henkilöt voivat vilkuilla netistä kartalla kulkuasi.

Garmin Fenix 3 g

Akunkestona on tiheimmällä tallennusvälillä noin 20 tuntia, harvemmalla 50. Tämä on muuten seikka, jonka parantumista odotan jokaisen valmistajan uutuuden kohdalla. Ilmeisesti yli vuorokauden tarkkaa tallennusta kaipaavia on kuitenkin niin vähän, ettei heidän toiveidensa täyttäminen ole kärkisijalla.

Paikannuksessa uutta on GLONASSin (venäläisten vastine GPS-järjestelmälle) sekä EPO (valmiiksi matkapuhelinverkon välityksellä sateliittifiksejä hakeva järjestelmä [A-GPS]). Hyöty? Signaali löytyy entistä nopeammin ja on mittaus on tarkempaa.

Garmin Fenix 3 a

Viimeisimpänä ominaisuutenta, joka toki on tuttu jo 920 XT:stä, on Connect IQ, eli mahdollisuus ladata kelloon muiden koodaamia ohjelmia. Kehitteillä on esimerkiksi rinnesäätietojen synkkaamista ja sääennusteiden tarkastelua kellosta.

Fenix 3:n pitäisi ilmestyä markkinoille maaliskuun lopussa, hintana 499 dollaria. Sapphire-versio naarmuuntumattomine laseineen on 599 taalaa. Hinta ei sisällä sykevyötä vaanHR-paketti maksanee ainakin viisikymppiä enemmän.

Garmin EPIX

Ehkä nimi on enne? Ensilukemalla nimittäin Garmin Epix tuntuu olevan varsin epäreilun hyvä kilpailijoihinsa verrattuna, hieman kuin vanhan Symbian-puhelimen vertaaminen uusiin luureihin ja käyttiksiin. Epix tarjoaa kaiken yllä mainitun (pl. WiFi-yhteys), mutta lisäksi siinä on 1,4 tuuman  kosketusnäyttö, väreillä. Onkohan Garmin houkutellut tiimiinsä osaajia tanskalaisesta Leikristä?

Garmin Fenix j

Kellotaulusta voi tässä tapauksessa siis tarkastella viisareiden lisäksi karttaa ja paikallistaa itsensä tätä kautta. Ja tämä ominaisuus on aivan uskomattoman hyvän kuuloinen tällaiselle karttaa lukemattommalle, mutta maastossa mielellään liikkuvalle henkilölle. Ei tämä välttämättä mitään tarkkaa GPS-paikanninta korvaa, eikä se varmasti syrjäytä järkevän ihmisen varustuksista paperikarttaa, mutta nopeana ja kätevänä välineenä hyötyä on varmasti jo ihan tavallisella vaelluksella, kun jokaista polun mutkaa ei tarvitse pähkäillä.

Toivottavasti kartat ovat kuitenkin hieman tarkempia, tällä skaalalla jopa Minna Kaupilla tulisi vaikeuksia.

Toivottavasti kartat ovat kuitenkin hieman tarkempia, tällä skaalalla jopa Minna Kaupilla tulisi vaikeuksia.

Epixin 8 gigan sisäiseen muistiin voi ladata tukun karttoja, joiden ei ole pakko olla Garminin omia vaan kolmannen osapuolen ilmaiset käyvät myös.

Garmin Fenix k

Itse asiassa Epixistä ei mielestäni tarvitse edes tietää enempää: siinä on kaikki tarvittavat urheiluominaisuudet (ja paljon pälle), mutta täysin kilpailijoidensa navigointiominaisuuksia pilkkaavat mahdollisuudet. Jos kartta ja näyttö toimivat tyydyttävästi, tätä kelloa täytyy vakavasti harkita. Harkinta-aikaa onkin hyvin, malli kun ilmestyy markkinoille aikaisintaan Q1:n loppupuolella. Toisaalta näin saa myös mahdollisuuden säästää 549 dollarin verran kolikoita.

 

 

Garmin Epix

Lisätietoa: Garmin ja DCRainmaker. Kuvat: Garmin

Kommentoi

Kommentit