Brooksin uutuudet Ghost 6 ja Glycerin 11 jatkavat maltillisten uudistusten tiellä

Brooksin arvostelujen jälkeen on hyvä suunnata katse kohti tulevaa. Ensi vuonna valmistaja aikoo lanseerata huippuvaimennetun kenkänsä Transcendin, josta lisää Joonaksen tulevissa posteissa.

Nyt esittelyvuoron saavat viime kuussa julkaistut uutuudet: Ghost 6 ja Glycerin 11. Kirjoitin noin vuosi sitten näiden edeltäjistä ennakot (Glycerin 10 ja Ghost 5), joista saa kuvan mallien maltillisesta evoluutiosta.

Brooks Glycerin 11

Glyceriniä ei lähdetty muuttamaan mullistusten kautta vaan lähestymiskulmana olivat pienet parannukset. Viime uudistuksessa kiertojäykkyystuki leikattiin puoliksi ja nyt se poistettiin kokonaan. Näin saatiin tilaa CrashPad-muotoilun ulottamiseksi koko kantapään alueelle. CrashPadissa pohjan ulkoreuna rakentuu toisistaan hieman erotetuista “tyynyistä”, jotka lisäävät pohjan joustavuutta ja vaimennusta. Muutoksen myötä mahdollistui koko pituudeltaan maata koskeva ulkopohja.

Useinhan tällaiset jämäkämmät ja kiertojäykistetyt kengät eivät jäykisteen takia osu maahan holvikaaren kohdalta. Uudistetun pohjan pitäisi taata parempi rullaavuus, mutta samalla voi jäädä pohtimaan, kuinka hyvin kengän kiertojäykkyys on säilynyt.

Toinen muutos kengässä koskee Glycerin 10:n arvostelussanikin esiin nousutta kumista päällisen jäykistettä jalan keskiosassa. Nyt kumi on korvattu 3D-printin keinoin tehdyllä tukielementillä, mikä on tehnyt kengästä kevyemmän. Samaa menetelmää on muutenkin käytetty kengässä, jolloin päällisen saumat ovat vähentyneet, minkä pitäisi tarkoittaa myös kevyempää kenkää ja vähentää mahdollisia hiertymäkohtia.

Kengän paino pysyy Brooksin mukaan suhteellisen samana, 330 grammassa, mutta toisaalta Runningwarehouse on tässä tapauksessa saanut kengän painon lähemmäksi valmistajan ilmoittamaa, jolloin malli olisi heidän tietojen mukaan kevennys edeltävästä versiosta.

Brooks Ghost 6

Ghostia koskee pohjan osalta saama uudistus kuin Glyceriniä eli kiertojäykkyystuki on poistettu kokonaan ja pohja on koko pituudeltaan maakosketuksessa.

Päällisessä ommeltuja saumoja kengän etuosasta on korvattu hitsatuilla eli kiinni liitetyillä paloilla, minkä pitäisi vähentää ärsytystä ja keventää kenkää.

Ilmeisesti kengän uudistuksessa on tehty jotain oikein, koska se voitti Yhdysvaltojen Runner’s Worldin syksyn 2013 parhaan juoksukengän Editor’s Choise –palkinnon.

Toivotaan, että myös näitä uutukaisia saataisiin ASA:n testiin, jotta uudistuksia päästäisiin arvioimaan tarkemmin.

Lisätietoa: Brooks

Kommentoi

Kommentit