Brooks Glycerin 12 ja Ghost 7 – Uutuksien kengänpohjat vievät eri suuntiin

Brooks Glycerin 12

Tuntuu, että viime vuonna lähes jokainen juoksukenkävalmistaja lanseerasi uuden välipohjamateriaalin (eli muun muassa kengän vaimennusta tarjoavan osan). Brooksin osalta tämä harppaus tapahtui Joonaksen esittelemässä Transcendissa. Uudistus oli kuitenkin siinä mielessä puutteellinen, että se oli tarjolla ainoastaan ylipronaatiotuetussa kengässä. Nyt tämä mullistava ainesosa, Super DNA, tulee tarjolle myös yhtiön neutraalien lenkkareiden lippulaivaan, Brooks Glycerin 12:een. Lukujen valossa uutuuden pitäisi olla 25 %:a edeltävää DNA:ta vaimentavampaa, joten pehmeyttä lienee luvassa.

Brooks_Glycerin12_1
Brooks_Glycerin12_3

Kuvat: Runningwarehouse

Glycerin 12:n muutokset seuraavat muutenkin tiukasti Transcendia, kun uutuuden ulkopohjan muotoilun (Ideal Pressure Techonology) pitäisi tarjota tasaisempaa paineen jakaantumista koko jalkapohjan matkalle.

Kolmas suuri muutos on Pure-mallistosta tuttu kantapään muodon pyöristäminen, millä haetaan parempaa juoksutuntumaa ja helpompaa tasapohja-askellusta. Tiedä sitten, miten tämä palvelee kanta-astujia, jotka kuitenkin ovat merkittävä käyttäjäryhmä Glycerinille. Ulkopohjan osalta tämä on muuten kolmas merkittävä muutos yhtä vuoden aikana, joten näiltä osin muotoilijat ovat ainakin leimanneet kellokorttejansa.

Brooks Ghost 7

Siinä missä isoveli Glycerin 12 sai Super DNA:n myötä uuden välipohjan, pikkuveli Ghost 7 puolestaan jätti pohjastaan pois erilliset DNA-geelipalat ja siirtyi käyttämään välipohjassa BioMoGo:n ja DNA:n yhdistelmäseosta. Tarkoituksena on tarjota tasaisempi juoksutuntuma, kun mahdolliset materiaalimuutoksen aiheuttamat aistimuserot katoavat.

Ulkopohjan osalta Ghostissa ei ole tehty Glycerin tyylisiä mullistuksia vaan on pitäydytty vanhassa. Tämä onkin ensimmäinen kerta vähään aikaan, kun Brooks ei näiltä osin tee uudistuksia samaan aikaan molempiin kenkiin. Lieneekö Brooksin ideana sitten tehdä Ghostista perinteisempi, maltillisempia vuosiuudistuksia kokeva pk-kenkä sekä samalla varmistaa selkeämpi ero näiden kahden mallin välille.

Brooks_Ghost7_2

Brooks_Ghost7_1

Kuvat: Runningwarehouse

 

Olisikin todella mielenkiintoista päästä testailemaan kenkiä rinnakkain, jotta näitä kahta uudenlaista ratkaisua pääsisi testailemaan ja vertailemaan. Samalla voisi pohdiskella, onko enemmän aina parempi.

2 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Olen juossut nyt kaksi lenkkiä brooksin glysenin tossulla, aiemmin käytin Niken pecasusta, mutta se muuttui niin kapeaksi että jalka ei mahtunut liikkumaan. Olen tyytyväinen Broksin tossuun, vaimennus on todella hyvä juostessani kovalla asfaltilla ja jalka mahtuu liikkumaan esim ylämäessä varvastyöntö on täydellinen. Luulen että jatkossakin tossuni on Brooks glyserin, juoksen n. 5000 km vuodessa joten tossuja kuluu. Ihan sattumalta löysin tämän tossun. Luettuani nettiarvosteluja lähdin kokeilemaan. Näillä nyt mennään nastakauteen asti .

  • Hei Marja-leena!

   Kiva kuulla, että kenkä on sopinut! Noilla kilometreillä sitä varmasti oppiikin tuntemaan jalkansa hyvin ja tietämään, mikä on omille taipumuksille sopivin malli.

   Rattoisia kilometrejä toivottaen,
   Jarno