Brooks Glycerin 10 – Vielä hieman lisää vaimennusta

Brooksin kengistä puhuttaessa on viime aikoina keskitytty usein heidän Pure-sarjaansa. Tätä suuntaa varmasti vahvistaa viime viikolla ilmoitettu tieto Green Silence ja Launch -mallien lopettamisesta. Pure-sarjan lisäksi Brooksilla on kuitenkin tarjolla myös varsin kattava valikoima perinteisempiä lenkkareita, jotka vain usein jäävät valitettavan vähälle huomiolle. Selityksiä tälle voi olla monia, mutta ei spekuloida niitä tässä vaan keskitytään Brooksin neutraalien pk-kenkien lippulaivaan Glyceriniin ja uusimman mallin uudistuksiin.

Glycerin on perinteisesti ollut Brooksin vaimennetuin, mutta kuitenkin suhteellisen rullaava kenkä. Malli ei välttämättä ole ollut vaimennetuimpien neutraalien tossujen -kategoriassa se kiertojäykin vaihtoehto, mutta sen juoksutuntuma on puolestaan ollut aavistuksen jäykempiä kanssaveljiään ja -sisariaan ketterämpi.

Mallin uudistuksessa Brooks ei näytä lähteneen muuttamaan tätä reseptiä vaan on pikemminkin pyrkinyt vahvistamaan vahvuuksia. Kenkään on lisätty DNA-vaimennus koko pohjan matkalle, mikä tekee varmasti askelluksesta mukavan pehmeää. DNA-vaimennushan on suunnitelty reagoimaan askeltajaan vauhtiin, jolloin hitaammalla vauhdilla ja kevyemmällä iskulla vaimennus tuntuu pehmeämmälle, kun taas nopeammissa vauhdeissa vaimennus jämäköityy iskun koventuessa. DNA:lla pyritään siis ratkomaan ongelmaan vaimennuksen pehmeyden ja reagoivuuden välillä, mikä joidenkin arvioiden mukaan ei ole jäänyt pelkästään puheen tasolle.

Vaimennuksen lisääntyessä on Brooksin pitänyt myös kiinnittää huomiota kengän joustavuuteen, jota on pyritty parantamaan syventämällä pohjan etuosan poikittaisuria. Pohjaa on muutenkin muokattu, kun vanha, keskiosan läpi  mennyt kiertojäykkyystuki on korvattu pelkästään sisäsyrjään sijoittuvalla jäykisteellä. Tämä uudistus on tehnyt mahdolliseksi jatkaa Caterpillar-craspad -muotoilua läpi ulkopohjan ulkosyrjän. Cateripillar-craspad -teknologialla pohjan ulkoreuna rakentuu toisistaan hieman erotetuista ”tyynyistä”, jotka lisäävät pohjan joustavuutta ja vaimennusta.

Uudistusta on myös tapahtunut sillä ASA:nkin usein huomiomalla alueella eli painossa, mutta tällä kertaa poikkeukselliseen suuntaan. Glycerin 9 painoi 328 grammaa miesten US 9 -koossa ja uusin versio on lihonnut 350 gramman painoiseksi. Tällä painolla kenkä alkaa olla luokkansa painavimpia, mutta toisaalta muut painokollegat ovat viime vuosina laihtuneet eli näin tarkasteltuna Glycerin 10 ei vielä ole sairalloisen lihava.

Glycerin 10:stä tulee varmasti testaamisen arvoinen kenkä kaikille neutraalia ja todella hyvin vaimennettua kenkää hakeville.  Jäämmekin odottelemaan, josko ASA:n juoksuosaston hedonismi-ryhmittymä saa mahdollisuuden tossun koeponnistuksiin.

Loppuun vielä runningwarehouse.comin esittelyvideo kengästä:

Lähteet: www.brooksrunnig.com.au, www.runningwarehouse.com, www.runnersworld.com