Brooks Ghost 5 – Glycerinin pikkusisar

Aiemmin esittelimme Brooksin neutraalien juoksukenkien vaimenetuimman mallin, Glycerin 10:n. Nyt rapakon takana kauppoihin on saapunut Glycerinin kevyempi kollega, Ghost 5. Kengän rinnakkaissuhde Glyceriiniin selviää hyvin alla olevasta uudistus- ja materiaaliluettelosta, mutta tiivistettynä Ghost on hieman kevyempi ja vähemmän vaimennettu versio Glycerinistä. Tällainen tiettyjen kenkien läheisyys on toki hyvin tavallista jokaiselle valmistajalle.

Kengässä on DNA-vaimennus sekä kannassa että päkiässä ja välipohja on rakennettu Brooksin BioMoGo-materiaalista, joka hajoaa luontoon tavallista välipohjaa 50 kertaa nopeammin. Vaimennus on siis materiaaleiltaan sama kuin Glycerinissä, mutta Ghostissa vaimennusta on vähemmän. Tämä vaimennuksen määrä tekeekin Ghostista selkeästi kevyemmän kengän ja samalla hieman ketterämmän vaihtoehdon.

Uudistuksissa Ghost on – uskokaa tai älkää –  seurannut Glyceriniä. Kengän kiertojäykkyystuki on kokenut samanlaisen uudistuksen kuin Glycerinin, jonka uudistuksesta kirjoitimme aiemmin. Vanha, keskiosan läpi  mennyt kiertojäykkyystuki on korvattu pelkästään sisäsyrjään sijoittuvalla jäykisteellä. Tämä uudistus on tehnyt mahdolliseksi jatkaa Caterpillar-craspad -muotoilua läpi ulkopohjan ulkosyrjän. Cateripillar-craspad -teknologialla pohjan ulkoreuna rakentuu toisistaan hieman erotetuista “tyynyistä”, jotka lisäävät pohjan joustavuutta ja vaimennusta.

Brooks Ghost 5:n pohja, jossa kiertojäykkyystuki on vain sisäsyrjällä ja crash pad -muotoilu on saatu ulotettu koko ulkosyrjän matkalle.

Ghost 4:n pohja, jossa kiertojäykkyystuki menee läpi koko pohjan leveyden.

Kolmas muutos koskee kengän päällistä. Kengässä on säilytetty mahdollisimman avoin mesh-kangas, mutta päällisiä (overlays) on vähennetty mahdollisen jalan ärtymyksen ehkäisemiseksi. Neljännessä muutoksessa Ghost ja Glycerin kulkevat eri teille, koska Ghostin paino on pudonnut edeltävästä versiosta  valmistajansa tiedon mukaan kokonaiset 16,8 grammaa(299,6 grammaan, miesten US koko 9, kun taas runningwarehousen mielestä pudostus jää 5.6 grammaan. Niin tai näin, painon puolesta Ghost sijoittuu samoille nurkille kilpailijoiden vastaavien tossujen kanssa.

Kenkä vaikuttaa uudistusten jälkeenkin jatkavan perinteisellä linjalla, tarjoten hyvää vaimennusta yhdistettynä rullaavuuteen. Seuraavaa pk-kenkää harkitessa tämäkin vaihtoehto kannattaa siis pitää mielessä.

Loppuun vielä runningwarehousen esittelyä kengästä

Lähteet: www.brooksrunning.com, www.runningwarehouse.com

1 comment

Kommentoi

Kommentit