JarnoAsics Gel-Kayano 21 – Laihdutuskuurin läpikäynyt uutuus

Kaupoista yleensä yläriviltä löytyvä Asicsin tuettujen kenkien kärkimalli, Kayano, on nyt virallisesti jättänyt juniorisarjat taakseen. Syksyllä ilmestynyt uutuus on 21. versio vuonna 1993 lanseeratusta kulkijasta. Vuosiin on tosiaan mahtunut monia muutoksia, materiaalit, tuet, vaimennukset ja juoksumarkkinat ovat kaikki ehtineet liikkua suuntaan jos toiseenkin, mutta Kayanon perusperiaate on pysynyt samana: hyvin tuettu ja vaimennettu pk-kenkä. Ja vaikka trendit ovatkin menneet kevyemmin tuettujen tossujen suuntaan, on mallilla yhä kysyntää ja käyttäjiä.

Asics_Gel_Kayano_21_m_a

Kuvat ovat Kayano 21:n New York Marathon -mallista, joka oli omaan makuuni ylivoimaisesti tyylikkäin vaihtoehto. Toivottavasti juoksijoilta jäi kenkiä ostamatta ja näitä värejä päätyy Eurooppaankin myyntiin.

Uusimmassa versiossa muutokset näyttävät keskittyvän pääasiaksi materiaalien muuttamiseen ja keventämiseen. Näin Kayano onkin nyt vanhempana laihempi kuin koskaan, painoa on alle 300 grammaa (miesten US 9). Uutuus alkaakin lähestyä jo sarjansa kevyimpiä vaihtoehtoja, joskin sama ilahduttava laihtumistrendi on koskenut juoksukenkiä kautta linjan.

Asics_Gel_Kayano_21_m_dPainonpudotuksessa on auttanut uusi Fluid Fit -päällinen, jossa on enemmän venyvää meshiä ja vahvistuspaloja. Päällisen ei siis pitäisi olla pelkästään kevyempi vaan myös istuvampi.

Asics_Gel_Kayano_21_m_b

Vaimennuspuolella päkiän alle on laitettu entistä enemmän geeliä. Pohjasta löytyy myös uusi Fluid Ride -välipohja, joka on pohjamateriaaleista lähimpänä jalkapohjia (pl. pohjallinen). Luvuista kiinnostuneille Asicsin insinöörit ovat laskeneet uuden välipohjan olevan edeltäjiään 15 %:a kevyempi ja 20 %:a kimmoisampi.

Asics_Gel_Kayano_21_m_c

Kolmas iso muutos on kantapään uudelleenmuotoilu. Tavoitteena on ollut saada välipohjassa sijaitseva ohjausura, Guidance Line, vaikuttamaan askeleeseen entistä nopeammin heti maakontaktin jälkeen. Samalla uuden kantapään pitäisi tehdä ylipronaatiotuesta asteittaisempi. Tällöin jalka ei törmäisi kerralla tuen alkamiskohtaan vaan alku olisi salakavalan huomaamaton.

Asics_Gel_Kayano_21_m_g

Vaikka nämä muutokset kuulostavat tutuille, pehmeämpi, kevyempi, kimmoisampi ja dynaamisempi, ovat ne kuitenkin oikeastaan ainoita järkeviä suuntia uudistaa kenkää. Ei kai kukaan halua ostaa raskaampaa ja kankeampaa mallia. Itse asiassa kenkä alkaa olemaan painoltaan ja lupauksiltaan sitä luokkaa, että olisi mukava päästä kokeilemaan, miten se toimisi omissa muuttuneissa juoksutottumuksissani. Onko Kayanosta saatu myös pitkittäissuunnassa taipuisampi, jotta kevyemmätkin juoksijat pystyisivät sillä juoksemaan vaivattomasti ja vääntämättä, vai onko kohderyhmä edelleen rajattu hieman raskaampiin tai vahvasti ylipronatoiviin juoksijoihin. No, eiköhän ainakin jälkimmäinen ryhmä tästä mallista pidä.

Asics_Gel_Kayano_21_m_e

Hyvän kuvan mallin historiasta saa muuten runningwarehousen juhlajutusta.

Kuvat: Asics.

2 comments

Kommentoi

Kommentit