Asics Gel-Kayano 20 – Teinivuodet taakse hillityin muutoksin

Marraskuu on synkkää aikaa. Väriä ja piristystä pimeyteen voi kuitenkin hakea tutkailemalla näihin aikoihin julkaistavia juoksukenkäuutuuksia. Aikaisemmin suomalaiset ovat herkästi joutuneetkin tyytymään vain mallistojen selailemiseen, kun pohjoisen markkinoille uutuuksia on tullut vasta helmi-maaliskuussa. Nyt uutuuksia on kuitenkin alettu tuoda globaalien julkistusten kanssa samanaikaisesti myös Suomeen, yhtenä esimerkkinä tästä on Asicsin uusin Gel-Kayano 20.

Teinivuodet taakseen jättänyt malli oli pitkään varsin suosittu testimenestyjä, mutta minimalismi ja natural running -kategorioiden myötä Kayanon suosio tippui muiden vahvasti tuettujen kenkien kanssa. Tunnustukseksi Asicsille on sanottava, etteivät he lähteneet heti täysin tuhoamaan vanhaa kenkää vaan ovat maltillisin uudistuksin tuoneet sitä lähemmäksi nykyisiä ihanteita. Tämä on tarkoittanut kengän tuen tekemistä entistä dynaamisemmaksi, toisin sanoen sitä on tehty hieman löysemmäksi ja joustavammaksi. Samalla pohjaa on kauttaaltaan löysennetty, erityisesti päkiän pituussuunnan taipuisuutta on lisätty. Droppia (kantapään ja päkiän välistä korkeuseroa) on myös tuotu hieman madallettu, tällä hetkellä se on Asicsin standardina kymmenessä millimetrissä.

 

Kuvat ovat Kayanon 20-vuotisjuhlamallista, jossa väritys on yhtenevä ensimmäisen Kayanon kanssa.

Näiden viime vuosien yleismuutosten jälkeen ei juhlavuoden malliin olekaan tehty enää yhtä suuria linjamuutoksia. Materiaaleja on kuitenkin paranneltu ja viilauksia tehty sinne tänne. Merkittävin uudistus lienee Asicsin SoLyte-välipohjamateriaalin korvaaminen kevyemmällä, Nimbus 15:stä tutulla FluidRide-välipohjalla. Uudempi seos on kaksiosainen, jossa ylempi ja jalkaa lähempänä oleva kerros on pehmeämpää, kun taas alempi seos on hieman napakampaa ja kevyempää.

Päällisen osalta muutos on myös samanlainen Nimbuksen kanssa. Edeltävä, hyvin avoin mesh, on saanut seurakseen FluidFitin eli päälliseen on lisätty joustavia suikaleita. Ideana on tehdä kengästä sopiva useammalle eri jalkatyypille, erityisesti hieman leveämpikavioisille.

Miesten ja naisten välisiä eroja kenkä huomioi tekemällä naisten dropista kolme milliä suuremman kuin miesten mallissa. Myös vaimennuksissa on eroa, miesten pehmennyksen ollessa painavammille suunnattua ja täten jäykempi.

Palataan näihin kengän uudistuksiin tarkemman analyysin kera, jahka kenkä ollaan saatu testaajallemme käyttöön. Joonaksen arvostelun edeltävästä Kayanosta pääset lukemaan tästä ja esittely Kayano 18:sta löytyy täältä.

Loppuun on hyvä muistella, miltä ensimmäinen Kayano näyttikään.

Lähteet: Asics ja Runningwarehouse.

2 comments

Kommentoi

Kommentit