Asics Gel Cumulus 14 – paikkaansa etsimässä

Cumulus Asicsin mallistossa

Sarjassamme muualla ilmestyneet ja Suomeen rantautumista odottavat -kengät on käsittelyvuorossa Asics Gel Cumulus 14. Cumulus on perinteisesti ollut Asicsin neutraaleista tossuista se toisiksi vaimennetuin versio Nimbuksen jälkeen. Erottavina tekijöinä on ollut Cumuluksen kevyempi paino, suurempi kiertolöysyys, taipuisampi päkiä ja napakampi vaimennus Cumulus on siis tarjonnut hieman enemmän juoksutuntumaa, siinä missä Nimbuksessa on painotettu juoksumukavuutta. Ehkäpä juuri tämä parempi tuntuma yhdistettynä erittäin hyvään vaimennukseen on saanut yhden Asicsin keulakuvista, amerikkalaisen maratoonarin Ryan Hallin, valitsemaan Cumuluksen treenikengäkseen.

Viime vuoden uudistuksissa Nimbus 13 tuli kuitenkin lähemmäksi Cumulusta, kun Nimbuksen painoa pudotettiin merkittävästi ja samalla Nimbuksesta tuli hieman kiertolöysempi tossu. Suurimmiksi eroiksi jäi enää Cumuluksen suurempi taipuisuus päkiältä ja napakampi vaimennustuntuma. Tämä muutos sai allekirjoittaneen ja muutaman muunkin pohtimaan Cumuluksen jatkoa Asicisn tuoteperheessä (Nimbus tuskin on ensimmäisenä putoamassa pois mallistosta), etenkin kun tiedossa oli Asicsin tarkoitus lanseerata 33-sarja. Kuinka monta hyvin vaimennettua kenkää, vaikka kuinka erilaista juoksutuntumaltaan, on järkevää pitää mallistossa?

Uudistukset

Huhtikuussa USA:ssa ilmestynyt ja kesällä Suomeen rantautuva Cumulus 14 on uudistusten osalta osittainen vastaus epätietoisuuteni. Cumuluksen painoa pudotettiin miesten mallissa n. 14 grammaa ja vaaka asettuu nykyään 310 gramman hujakoille. Painon pudotus ei kuitenkaan repäissyt  eroa Nimbukseen, kun myös Nimbuksen painoa pudotettiin ja ilmoitettujen mittojen mukana Cumulus olisikin 5.6 grammaa Nimbus 14:ää painavampi.

Samalla pohjaan lisättiin täysimittainen Guidance Line, joka pyrkii auttamaan jalan kulkua alastulovaiheesta päkiälle ponnistusvaiheeseen. Vastaava ohjausjärjestelmä on jo aiemmin ollut sekä Kayanossa että Nimbuksessa ja tämän vuoden uudistuksena se tuli myös uuteen GT 2170:een.

Kolmas merkittävä muutos, jonka havaitsee selvittelemällä Cumuluksen ilmoitettuja speksejä, on kannan ja päkiän välisen korkeuseron tippuminen 9 mm:iin, kun aiemmassa versiossa se oli 11 mm:ä. Kengän kanta on itse asiassa millimetrin korkeampi kuin edeltävässä versiossa, mutta  päkiä on noussut enemmän, 3 milliä, jolloin ”droppi” on saatu tasaisemmaksi. Tämä uudistus palvelee sekä tasajalkaa että päkiällä alas tulevia juoksijoita, mutta kenkä sopinee silti myös mainiosti kanta-askeltajille.

Näiden jo jonkin aikaa tiedossa olleiden muutosten lisäksi on Runningwarehousen testeissä selvitelty, että Cumulus olisi tullut vaimennukseltaan hieman edeltäjäänsä jämäkämmäksi sekä lestiltään kapeammaksi. Viimeksi mainittu on allekirjoittaneelle mielenkiintoinen tieto, koska Cumulus on ollut Asicsin kengistä se, jossa jalkaani on yleensä sopinut muita Asicsin kengistä puolinumeroa suurempi koko.

Lopputulema

Cumuluksesta olisi siis tulossa selkeästi kimmoisampi ja rullaavampi kenkä kuin yhä edelleen juoksutuntuman pehmeyteen panostava Nimbus. Muutokset ja niiden vaikutukset kenkään ovat kuitenkin vielä tässä vaiheessa arvuuttelua, kun kenkää ei ole vielä päässyt pitelemään käsissään saatikka testaamaan jalassa. Kenkä vaikuttaa kuitenkin lupaavalle ja tarjonnee oivan vaihtoehdon niille, jotka ovat kartelleet Asicsin tossuja liiallisen pehmeyden ja tuntuman puutteen vuoksi. Viimeistään syksyllä Asicsilla onkin mainio skaala erittäin hyvin vaimennettuja, mutta erilaisen juoksutuntuman omaavia kenkiä Nimbuksessa, Cumuluksessa ja Excel 33:n muodossa. Nähtäväksi jää, kuinka kauan tällaisesta tarjonnan monipuolisuudesta pääsee nauttimaan.

Cumulus_2

Lähteet ja video: Runninwarehouse.com

Kuvat: Runningwarehouse.com & Roadrunnersports.com

Jarno

2 comments

Kommentoi

Kommentit