Asics FluidAxis – Eroon tuetuista kengistä?

Asicsen ensi vuoden mallistosta on  jo aiemmin osunut silmiini 33-sarjan uutudet, Gel-Lyte33 2 ja Gel-Excel33 2. Näiden kenkien ensimmäiset versiot edustivat periaatteessa 33-sarjan ensimmäisen sukupolven ääripäitä, Excel vaimennetuinta versiota ja Lyte kevyintä vaihtoehtoa. Ensi vuodelle Asics ei tyytynyt pelkästään kosmeettisiin muutoksiin ja painon pudotuksiin materiaaleja viilaamalla vaan esittelee näissä kahdessa mallissa uudenlaisen FluidAxis-teknologian.

Asicsin mukaan kengissä on perinteisesti huomioitu lähinnä ylemmän nilkkanivelen koukistus- ja ojennusliike, kun taas alemman nilkkanivelen aiheuttamat sivuttaiset joustoliikkeet on joko ohitettu tai niihin on reagoitu erilaisin tukirakentein, yleisimpänä ylipronaatiotuen sijoittaminen kenkään. Asics on päättänyt kuitenkin FluidAxis-uralla lähestyä asiaa pikemminkin liikkeen tunnustamisen ja auttamisen kautta, kuin rajoittamalla nivelen toimintaa.

FluidAxis menee kengissä kannan ulkosyrjältä etuviistoon kohti sisäsyrjää, mikä myötäilee alemman nilkkanivelen liikerataa. Tämän uran pitäisi helpottaa jalan luonnollista liikettä askelluksessa alastulosta pronaation kautta ponnistukseen. Ideana on siis auttaa jalan liikettä etuviistoon tapahtuvana toimintana, johon kuuluu olennaisesti sekä sivuttais- että suoraan eteenpäin menevä toiminta.

Kenkä ei siis nähdäkseni sinällänsä ehkäise ylipronaatiota vaan mahdollistaa jalan luontaisemman liikkeen etuviistoon, suoraan eteen tapahtuvan liikkeen sijasta. Lisävakautta tällä teknologialla saadaan, jos FluidAxis-uraa siirretään edemmäksi, jolloin uran takana oleva yhtenäisempi pohja tekee askelluksesta vakaampaa. Uran sijoittamisella tapahtuva kengän vakauden kontrollointi mahdollistaa sen, että ylipronaatiota varten ei kenkään tarvitse lisätä erillisiä tukia, mikä puolestaan keventää kenkää.

Kaiken kaikkiaan FluidAxis vaikuttaa varsin mielenkiintoiselle, joskaan en vielä nykyisen ymmärrykseni valossa allekirjoittaisi sen vallankumouksellisuutta. Yhdestä asiasta tämä uudistus kuitenkin kertoo: Asicsin 33-malliston asemasta. Mallistolla Asics lähti alun perin tavoittelemaan kevyempiä ja luonnollisuutta korostavia kuluttajia, mikä näkyi malliston kenkien kevyemmissä painoissa, dropeissa ja pohjien taipuisuudessa. FluidAxis-uudistus näyttää, että Asics ei jättänyt kehitystyötänsä sarjan lanseeraukseen vaan miettii edelleen erilaisia lähestymistapoja tarjota luonnollisuutta sitä kaipaaville.

ASA odottelee innolla 33-sarjan uutuuksien tulemista Suomen markkinoille vuoden 2013 keväällä ja olemmekin ilmeisesti saamassa testiin sekä Gel-Lyte33 2:n ja Gel-Excel33 2:n. Palataan siis näiden kenkien ominaisuuksiin keväämmällä.

Tässä vielä loppuun pari videota aiheesta. Ensimmäinen on perusteellisempi selitys FluidAxiksen ideasta ja jälkimmäisenä mainosmiesten näkemys asiasta.

Lähteet ja kuvat: Asics ja Patrol

2 comments

Kommentoi

Kommentit