ASA Goes Wild – Merrell & Hanwag

Saimme eräretkillemme mukaan vaelluskengät kahdelta eri valmistajalta. Merrelliltä Wilderness Canyon-kengät sekä Hanwagilta Tatra Gtx:ät. Merrellit edustavat mielestäni hieman perinteisempää mallia kun taas Hanwagit modernimpaa. Mutta muistakaa, että kyseessä ei ole vertailu. Molemmat kengät ovat oman lajinsa huipputuotteita ja ne sattuivat pääsemään samanaikasesti testiin vaellusreissuillemme.
Hanwagit ASA:n mukana

Merrell Wilderness Canyon

Kuten aiemmassa kirjoituksessa mainitsin, kengät tuntuivat käsissä hieman kömpelöiltä. Kuitenkin jo ensimmäisten maastossa otettujen askelten jälkeen mieli muuttui. Eniten pidin kengissä siitä että tuntuma maastoon säilyi hyvin ja se on paljon paksuissa kengissä jotka on sidottu nilkkoihin asti kiinni. Kengät olivat myös todella kevyet, mikä helpotti kävelemistä. Positiivisin asia minulle oli kuitenkin se, että ne antoivat tilaa jalan omille liikkeille jolloin tunnen missä jalkani ovat. Olen testannut kenkiä pitkospuilla, sienimetsässä, metsäpoluilla sekä hiekkateillä. Vibramin pohjissa on todella hyvä pito, karhealla pinnalla jalkoja täytyy nostella, muuten askel loppuu lyhyeen. Kokeilin liukua juurien yli mutta pohja piti erittäin hyvin. Kivikkoisessa maastossa kenkien liikkuvuus voi olla haaste,  nilkat joutuvat varmasti koville. Tämä on haasteen ohella myös hyvä asia, sillä onhan meidät tarkoitettu alunperinkin kävelemään metsässä ja epätasaisessa maastossa. Kengät tuntuvat jaloissa mukavalta ja lämpimiltä. Vedenpitävyys toimi ASA:n virallisessa ¨vesistönylitystestissä¨. Kengän sisällä ei ollu rakenteita mitkä hiertäisivät jalkoja.
ASA Goes Wild
Merrellin Wilderness Canyonit palvelivat hyvin myös minua. Ne olivat poikkeukselliset pehmeät, mikä sopi erinomaisesti minulle, koska leikattu jalkani ei kestä hirveän kovia pohjia. Eli plussaa Merrellille kaksitiheyksisen EVA-välipohjan käyttämisestä ja kannan ilmavaimennuksesta! Pidin myös pohjasta niin pidon kuin rullaavuuden puolesta ja omissa kestävyystesteissä metalliset nauhalenkit pysyivät hyvin kiinni, eivätkä ne päässeet myöskään hankaamaan jalkoja, koska ne olivat sijoitettu vuoren sisään. Oli todella mukava päästä testaamaan retkeilykenkää, joka sopi hankalille jaloilleni!
-Joonas
Itse ottaisin Wilderness Canyonit mukaan retkelle JOS:
  • Kannettavaa ei olisi kovin paljon (monenkymmenen kilon kantokuorman alla nilkat tarvitsevat riittävästi tukea)
  • Maasto olisi metsäpolkuja ja pitkospuita (Siirtolohkareilla kävellessä kaikki ylimääräinen tuki on toivottavaa, ellet kulje paljain jaloin)
  • Olen ennennkin kävellyt haastavassa maastossa (Jos olet aina kävellyt tasaista asfalttia jalat voivat väsyä epätasaisessa maastossa. Ajan kanssa jalat tottuvat uusiin liikkeisiin, mikä on hyvä)
Merrell Wilderness Canyonit ovat erinomainen valinta niin talvisille kaduille kuin metsäänkin. Ne ovat klassisen tyylikkäät, todella mukavat jalassa sekä niillä on hyvä kävellä.

Hanwag Tatra Gtx

Tatra Gtx on keskipituinen Gore-Tex -vaelluskenkä. Kädessä kenkä tuntui todella jämäkältä ja siina oli muutamia mielenkiintoisia yksityiskohtia kuten kuulalaakerit nauhanpidikkeissä jotta kiristäminen sujuisi helpommin.
Hanwag tatra gtx
Hanwagien tarina alkoi vuonna 1919 jolloin Hans Wagner oppi valmistamaan kenkiä tuplaompeleella. Tätä tekniikkaa kutsutaan vieläkin nimellä HANWAG. Ensimmäisen työpajansa hän avasi Vierkircheniin vuonna 1921. Vuonna 1922 paikallinen myyntimies kuuli kengistä ja otti ne myyntiin. Kysyntä kasvoi niin paljon että Hansin oli palkattava neljä uutta apulaista. 1936 Hans valmisti ensimmäiset hiihtomononsa Garmisch-Partenkirchenin talviolympialaisiin. Vuonna 1970 Hanwag valmisti ensimmäiset ylävuoristoon tarkoitetut hiihtokengät. Tarina jatkuu aina tähän päivään saakka. Välissä yhtiö on myyty, mutta samat työpaikat säilyivät ja pääkallopaikka sijaitsee edelleen Vierkirchenissä. Hanwagin suosituin malli Alaska GTX ilmestyi v. 1996 eikä mallia ole sen jälkeen muutettu.
Valokuvaaja Tuukka Koski otti Tatra Gtx:stä kopin ja seuraavassa hieman Tuukan mietteitä kengistä.
Aluksi tuntui valtavilta. Luulin myös, että kengät toimisi vaan oikeasti raffissa maastossa/kivikossa. Mutta kuitenkin heti kun lähti kävelemään, niin huomasin että olikin kelpo kengät myös tommoseen perus polkujen tallaamiseen. Hyvin pitivät vettä gore texin ansiosta. Materiaalit tuntuu tosi hyviltä ja nauhojen kiristyssysteemi on hyvä. Narut pysyy tiukalla koko ajan.Niissä oli semmoset hakaset perusreikien jälkeen, mitkä ”lukitsee” nauhat. Kuitenkin luulisin, että pitää aika paljon vaeltaa/ulkoilla, että ostaisin noin järeet kengät. Ellei sitten tykkää fiilistellä isoja ja komeita kenkiä.
-Tuukka
Tatra Gtx:t ovat omiaan pitkille vaelluksille ja tuntureille. Kengät antavat hyvän tuen nilkoille ja tukevat jalkoja painavankin kuorman alla. Pohja on erittäin pitävä ja Gore Tex-kalvo pitää veden loitolla.
Teknistä dataa:
  • Kärjessä ja kannassa kivisuojukset
  • Vähäsaumainen etuosa
  • Jalkapöydän kohdalla olevissa nauhalenkeissä kuulalaakerit; kiristäminen on helppoa
  • Hyvän pidon takaava Vibram-ulkopohja
ASA Goes Wild

Tuukka ASA:n eräretkellä

Vaelluskengät ovat ehkä tärkein osa onnistunutta ulkoilukokemusta silmälläpitäen. Ostaessasi kenkää haasta myyjää kunnolla, hyvä myyjä osaa kertoa sinulle kengistä enemmänkin kuin hinnan. Kerro aiemmista kenkäkokemuksista, mikä on toiminut ja mikä ei. Mainitse myös jos sinulla on ollut jalkojesi kanssa ongelmia aiemmin.  Hyvissä ulkoilukaupoissa on yleensä mahdollista kokeilla kenkien ominaisuuksia, kävele kengät jalassa kaupassa ja kokeile ¨outoja¨ ja haastavia alustoja. ASA suosittelee käyttämään kenkien valintaan aikaa ja ajatusta, onnistuneen kenkävalinnan ansiosta voit vaelluksella keskittyä hiertävien kenkien sijasta vaikkapa kauniisiin maisemiin.

Kommentoi

Kommentit