Arvostelussa Runtastic-älypuhelinsovellus

Saimme muutama kuukausi sitten testiin Runtastic-sovelluksen ja nyt on arvostelun aika. Oliko sovelluksesta mihinkään?

Ensituntuma

Sovellusta testattiin Samsung Galaxy S II -älypuhelimella ja kyseessä oli maksullinen versio, joka android marketissa maksaa 4,90 €. Lajeina maastopyöräily ja juoksu.

Sovelluksen käyttöliittymän osalta meininkin on pyritty pitämään melko simppelinä (isot painikkeet perusnäkymässä jne). Mielestäni K.I.S.S. (keep it simple stupid) onkin ehkä paras lähestymistapa UI:n kehittämiseen jos käyttömukavuus halutaan pitää edes jollain tasolla esim. suorituksen aikana.

Käytön aloittaminen on helppoa. Lataa sovellus, luo profiili, syötä tiedot, valitse laji ja rock´n´roll.

Käyttöliittymä

Aloitusnäyttö on kokonaisuudessaan melko selkeä. Keston ja matkan lisäksi nelikenttään voi valita neljä itselleen tärkeintä suuretta. Valittavana on vauhti, keskinopeus, kalorit jne.Perusnäkymässä valitaan lisäksi laji ja harjoituksen tyyppi. Kun speksit ovat kunnossa niin näpäytys ”start workout”-painikkeeseen ja baanalle. Sovellus antaa valintasi mukaan 5-30 sekuntia ”taskuunlaittoaikaa”-painalluksen jälkeen. Kerran onnistuin aloittamaan harjoituksen, laittamaan puhelimen taskuun ja samalla pausettamaan harjoituksen. Idioottivarman ei tämäkään siis ole.

Historia-välilehdeltä löytyy kaikkia harjoituksesi. Sovellus niputtaa ne kuukausittain, mutta kertoo yläreinassa kokonaislukuja kilometreistä, ajasta ja poltetuista kaloreista. Yksittäisen harjoituksen näkymä kertoo perustiedot nopeuden, keskinopeuden, nousut, laskut ajan ja matkan. Mukava ominaisuus on yksittäisen harjoituksen splitt table, joka nimensä mukaisesti kertoo kilometriajat, nopeudet ja korkeuseron. Käyttäjä voi valita näkymästä splittausmatkan halunsa mukaan.
[divider_padding]
Harjoitukset voi jakaa joko automaattisesti Facebookissa, Twitterissä. Lisäksi harjoitukset tallentuvat profiiliisi, jota pääsee tutkailemaan osoitteessa Runtastic.com. Soveluus piirtää myös käppyröitä suorituksesta, joita voi tarkastella Google Maps- tai Google Earth-näkymässä. Kartat toimivat hyvin ja reitti piirtyy melko tarkasti kartalle käytetyn reitin mukaan. Tähän oletattavasti vaikuttaa puhelimen GPS-ominaisuudet ja muut muuttujat. Joissain sovellusarvosteluissa on kritisoitu sovellusten+puhelinten epätarkkaa gepsiä, mutta omasta mielestäni tarkkuuden ei tarvitse olla ”metrilleen” kunhan ei ihan päin mäntyä näytä. Jää kuluttajalle itselleen päätettäväksi mitkä ominaisuudet nousevat itselle tärkeimmiksi.

Tässä linkki kaikkien älypuhelinten käyttöjärjestelmien ominaisuuslistaukseen.
[divider_padding]

Runtastic-verkkosivu

Sovelluksen verkkosivuilla voit tarkastella omaa profiiliasi melkoisen Facebook-henkisessä ympäristössä. Voit lisäillä kuvia, kaveerata muiden kanssa. Lisäksi sivustolta löytyy kaikki treeniesi tiedot isolta ruudulta katsottaviksi. Ei mitään maailmaan mullistavaa siis, mutta ehkä kaikki tarpeellinen?
[divider_padding]
runtastic verkkosivut

Treeniohjelmat

Saatavilla on myös erilaisia treeniohjelmia alkaen laihduttamisesta aina maratonvalmennukseen asti. Treeniohjelmien lisäksi sovellus tarjoaa live voice coach -toimintoa, jossa virtuaalinen valmentaja on ”mukana” menossa suoritusten aikana. Treeniohjelmien synkkaus onnistuu toistaiseksi vain iPhoneen. Muiden käyttöjärjestelmien käyttäjät joutuvat tekemään manuaalista jumppaa synkkauksen kanssa. Ohjelmat on laatinut 5000m Olympia-kultamitalisti Dieter Baumann.
treeniohjelmat, valmentaja

Lisävarusteet

Sovelluksen seuraksi on saatavilla vino pino lisävarusteita, joiden avulla pyritään luomaan kokonainen systeemi suorituksen ympärille sykevöineen ja kelloineen. Pidemmän aikaa on ollut saatavilla kikkula+sykevyö -combo (yleisimmät käyytöjärjestelmät), jossa sykevyön vastaanottaja kytketään puhelimen kuuloke-jakkiin. Tämä poistaa melkoisen tehokaasti musiikin kuuntelun mahdollisuuden. Astetta kehittyneempi versio hyödyntää puhelinten bluetooth-ominaisuuksia, joten vastaanottaja-palikkaa ei enää tarvita. Toistaiseksi tämä malli on saatavilla vain iOS laitteille.

Yleisölle tutumpaa tarjontaa edustaa GPS-kello sykevyöllä höystettynä. Tämä tuoteparin rinnalle on tuotu synkronointiohjelmisto Runtastic Connect, joka vaikuttaa olevan melkolailla Suunnon Movescountin kaltainen palvelu. Toivottavasti pääsemme testaamaan näitä rinnan.

Lisävarusteita ei tähän testiin saatu, mutta valmistajalta lupailtiin niitäkin kunhan uudet versiot valmistuvat.

Lopputulema

Runtastic on oiva peli. Ei nykyaikaiset eturivin sovellukehittäjät ihan huonoa tavaraa päästä markkinoille. Samaan hengenvetoon on todettava, että kilpailu on kiristynyt ja tulee vain kiristymään jatkossa. Saman tyyppisiä ja tasoisia sovelluksia alkaa olemaan jo melkoisen paljon (Movescount, Endomondo, Sports Tracker jne). Lisäksi sovelluskehittäjät ovat astuneet esiin omien sykevöidensä ja kellojensa kanssa samalla kun kelloista ja sykevöistä tutut valmistajat ovat julkaisseet omia sovelluksia ja ohjelmistoja. Kuten aikaisemman esittelyn kommenttiosuudessa kirjoitin, on erittäin mielenkiintoista nähdä miten markkina tulee jakautumaan kaikkien toimijoiden kesken. Joku haluaa kätevästi puhelimeensa saatavan (lähes ilmaisen) sovelluksen ja siihen liittyvän sykevyön, toinen taas erillisen rannelaitteen + sykevyön.

Lisävarusteet, ominaisuudet ja valmistajien kohderyhmät tulevat näyttelemään isoa osaa markkinoiden jakautumisessa. Sekä ”pihtiputaan mummo” että ”varuste-hifistelijä” haluavat omat varusteensa haluamallaan tavalla.

Kommentoi

Kommentit