JarnoArc’teryx Technical Performance Footwear – 2 in 1 -kengät

Arc’teryx ei ehkä ole Suomessa kaikkein tunnetuin ulkoilumerkki, vaikka sen omistaa kotimainen Amer. Kuitenkin tätä alun perin kanadalaista brändiä pidetään suuressa arvossa monien ulkoilevien ihmisten keskuudessa, on liikkumismuotona sitten vaellus, kiipeily tai vaikka maastojuoksu. Aiemmin Arc’teryx keskittyi pääasiaksi vaatteisiin ja varusteisiin, mutta vuoden 2015 keväällä se laajentaa laajentaa tarjontaansa kenkiin.

Arc’teryc Technical Performance Footwear -nimellä kulkeva mallisto on herättänyt kiinnostusta omanlaisella rakenteellaan, jossa sisä- ja ulkokenkä ovat toisistaan erillisiä. Ratkaisulla tavoitellaan odotettuja ominaisuuksia: hyvää istuvuutta, vedenpitävyyttä sekä parempaa käytettävyyttä.

Päälliskenkä on tehty laminoimalla neljä erillistä kerrosta yhteen. Jalkaa lähinnä oleva sisin kerros on mukavan tuntuman takaamiseksi tehty pehmeästä mikrokuidusta. Toinen kerros on puolestaan valmistettu PU-päällystetystä nylonlangasta. Tämän ratkaisun tarkoituksena on estää hankausta ja parantaa ilman kulkemista. 0,2 millimetrin paksuisesta TPU:sta valmistettu kolmas kerros puolestaan tekee päällisestä rakenteellisemman eli napakamman. Uloimmassa kerroksessa on lisätty TPU-suikaleita kaikkein suurimman kulutuksen kohtiin. Materiaalinahan TPU on tuttua esimerkiksi monista juoksukengistä, joissa nimenomaan päällisen tukisuikaleet on valmistettu thermoplastisesta polyuretaanista.

Arc’teryx Technical Performance Footwear a

Uutuksien Se Juttu on kuitenkin niiden sisäkenkä, joka on valmistettu EVA:sta ja Gore-Tex Performance Comfort -kalvosta. Näin syntyneen pehmeän sisätossun pitäisi hengittää hyvin, mutta ennen kaikkea sen tulisi muotoutua käyttäjän jalkaan ja olla muutenkin mukava käyttää. Pehmeämpi materiaali kun on yleisesti miellyttävämpää kuin kova.

Ulko- ja sisäkengän erillisyys myös mahdollistaa ilman kiertämisen näiden välissä, jolloin hiki tai muu kosteus pääsee haihtumaan helpommin.

Huippumalleissa, Alpha2 FL:ssä ja Bora2 Midissä, sisäkenkä on mahdollista ottaa kengästä kokonaan ulos, samalla tavalla kuin laskumonoissa. Näin sisempää tossua on mahdollista käyttää esimerkiksi leirijalkineena. Samalla irrotettavuus nopeuttaa kenkien kuivattamista. Huippumallien erityisyys on myös avannut Arc’teryxille mahdollisuude tarjota näiden ostajalle useampia sisäkenkiä, jolloin käyttötarkoituksen mukaan voi valita lämpimämmän tai ohuemman version. Tiedä sitten miten tällainen vaihtelu vaikuttaa kengän istuvuuteen, sisäkengän kun toivoisi pysyvän paikoillaan paksuudesta huolimatta.

Arc’teryx Technical Performance Footwear b

Ulkopohja on Arc’teryxin ja Vibramin yhteistyössä valmistamaa kumiseosta ja välipohja on EVA:a. Hienona ratkaisuna ulkokengän laminoitu päällinen laskeutuu pohjan sivuja pitkin, mikä tekee pohjasta kestävämmän.

Täytyy jäädä innolla odottamaan ensi kevättä, jotta näitä uutuuksia pääsee hypistelemään, sikäli mikäli niitä Suomeen asti saapuu. Toivoa sopii, onhan kyseessä sentään Amerin omistama brändi ja ovathan kengät ehtineet jo menestyä isoilla eurooppalaisilla messuilla.

Kuvat: Amer, Lisätietoa: Outdoorsmagic

1 comment

Kommentoi

Kommentit

  1. olen ehdottomasti kiinnostunut kengistä
    kätevää tuo erillinen, irroitettava sisäosa ja erittäin käytännöllinen asia, itsellä kokemusta esim. TEVAn jalkineista