JoonasASA:n testissä Fitbit Surge

Olemme ASA:ssa testanneet tämän kevään aikana ahkerasti mallistoaan päivittäneen Fitbitin uutuustuotteita. Viimeisenä testiin pääsi malliston lippulaivamalli, Fitbit Surge. Mittari on yhdistelmä GPS juoksukelloa sekä aktiivisuusmittaria. Kellon avulla pystyt siis seuraamaan harjoituksesi lisäksi päivän aikana otettuja askelia, unen laatua ja muun muassa sitä, kuinka monta porrasta olet noussut päivän aikana.

Mennään suoraan asiaan. Toiminnoiltaan Fitbit Surge on käytännössä päivitetty ja boostattu versio aiemmin meillä testatuista Charge ja Charge HR:stä. Siitä löytyvät samat toiminnot sekä päivitetyt treenitoiminnot ja tietenkin unenseuranta ja GSP, jotka puuttuivat vielä Chargesta.

Fitbit_surge_4
Sykkeenmittaus tapahtuu optisesti ranteesta ja se on tarkka. Se ei heittänyt käytännössä juuri ollenkaan esimerkiksi Ambit 3:een verrattuna. Jos kellon saa asettumaan ranteeseen oikein. Tässä on mielestäni mittarin ainoa suurempi ongelma. Ranneke ei oikein istunut omaan käteeni, minkä takia kellon päivittäinen pitäminen kädessä ei tuntunut luonnolliselta. Mittari pitää saada juuri oikeaan kohtaan ja oikealle kireydelle, jotta sykkeenmittaus toimisi mahdollisimman tarkasti. Ja sehän toimii, jos kello on laitettu käteen oikein. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kello on kiinnitettävä ylemmäs ranteeseen, joka tuntui ainakin itsestäni ongelmalliselta. Talvisella säällä ongelma olisi todennäköisesti ollut vielä suurempi, koska takin hiha olisi vedettävä aika ylös, jotta kellon näkee harjoituksen aikana. Ja tämä saattaisi kylmettää ranteen. Onneksi mittaria on mahdollista saada kolmessa eri koossa, joka helpottaa istuvuutta. Talvisesta säästä on muuten sanottava, että manuaalin mukaan alin operointilämpötila on vain -4°C, joka on aika vähän. Jännä nähdä, miten mittari toimii ensi talvena.

Fitbit_surge_3

Tämän jälkeen voidaankin hypätä designiin. Mittari on tyylikkään yksinkertain, mutta design on mielestäni ulkonäön ja istuvuuden kannalta parempi mielummin salille kuin juoksuun. Toinen ongelma mittarin sporttisessa ja hieman suuressa koossa tulee siinä, että se ei mahdu helposti esimerkiksi kaulunpaidan alle. Aktiivisuusmittarin koko ajatus on siinä, että sitä pidetään kädessä päivän jokaisena hetkenä, jotta siitä saataisiin mahdollisimman paljon dataa irti. Nyt tämä ei oikein onnistu. Mittarista tulee todellakin sporttinen fiilis ja sellaisena se toimiikin hyvin.

GPS toimii mittarissa aika hyvin. Signaali löytyy noin minuutin sisään ja tarkkuuskin on vähintäänkin tyydyttävää luokkaa. Testien aikana signaali löytyi joka kerta ja se ei kadonnut treenin aikana kertaakaan. Kun vertasimme sitä 10 kilometrin lenkillä Suunnon Ambit 3 Sportiin oli kellojen välillä eroa noin 200m.

Fitbit_surge_2

Surgen uusittu optinen sensori toimii harjoituksenaikaisen sykkeenmittauksen lisäksi myös unen seuraamiseen. Sensorin päivityksen kautta mittari pystyy nyt automaattisesti huomaamaan milloin olet todella unessa. Sensoria ei kannata mielestäni pitää sensitiivisimmällä moodilla, koska silloin se saattaa reagoida herkästi liikkeeseen, minkä aamulla mittari näyttää vain muutamaa tuntia unta.
Kosketusnäyttö toimii muuten hyvin, mutta se on ajoittain hieman liian herkkä. Onneksi suurin osa tärkeimmistä toiminnoista tapahtuu kuitenkin kellon napeilla. Akunkestoltaan Surge on aktiivisuusmittareiden asteikoilla varsin hyvä. Akku kestää käytöstä riippuen 5-7 päivää, mutta jos juoksee paljon, kuluu akku 2-3:ssa päivässä loppuun. Tämä on ihan ok.

Fitbit_surge_1

Fitbit Surge toimii samalla tavalla kuin Charge tai Charge HR. Voit ladata puhelimeesi softan, jonka avulla voit säätää omia tai kellon tietojasi sekä seurata esimerkiksi juomistasi ja syömistäsi. Softa toimii hyvin ja tiedot siirtyvät kellon ja softan välillä näppärästi. Ja jos pidät siitä, että puhelimen ilmoitukset tulevat kelloosi, saat säädettyä sen helposti päälle tai pois. Ja omat treenit voi tietenkin jakaa ja suorituksista voi kerätä merkkejä.

En ollut alkuun vakuuttunut Surgesta. Mietin pitkään, että onko kyseessä aktiivisuusranneke vai urheilukello. Charget olivat selvästi niin kooltaan, hinnaltaan kuin toiminnoiltaan selkeästi aktiivisuusrannekkeita, mutta Surge oli taas myös paljon muuta. Toimintojensa takia sanoisin, että kyseessä on sporttikello, joka mittaa myös jokapäiväistä aktiviisuustasoasi. Kellosta saa parhaiten irti varmasti sellaiset käyttäjät, keitä ei haittaa kellon hieman suurempi koko sekä sporttinen ulkonäkö. Ja näitähän onneksi riittää. Noin 250€:n hintainen Surge putoaa hintansa kanssa hieman ongelmalliseen kategoriaan. Samaan hintaan tai hieman kalliimmalla kun saa jo varsin oivallisen urheilukellon. Siksi pidän hintaa hieman korkeana ja 200€:n hintaisena se olisi jo varsin pätevä ostos. Nyt se joutuu kilpailemaan tarkempien GPS:ien ja hieman pidemmälle vietyjen juoksukellojen rinnalla. Etuna kuitenkin niihin verrattuna on aktiivisuuspuoli eli jos se kiinnostaa, on Surge oivallinen valinta.

Kommentoi

Kommentit