JoonasASA:n testissä Jaybird Bluebuds X–kuulokkeet

Urheiluun tarkoitettujen kuulokkeiden valikoima on kasvanut viime vuosina laajaksi. Suurin ongelma monissa kuulokkeissa on ollut kuitenkin niin langallisuus. Juoksussa, kun piuhat ovat aina rasite ja haitta, vaikka piuhat yrittäisi kiinnittää kuinka hyvin tahansa. Kuulokkeiden vedenkestävyys ja istuvuus korvaan ovat kuitenkin parantuneet valtavasti. Tästä esimerkkinä esimerkiksi se, että Bosen SIE2i:t kestivät jo muutaman kerran pesukoneenkin. Kuulokkeiden parantuneet ominaisuudet ovat vaikuttaneet omiin juoksutottumuksiin niin, että piuhoista huolimatta kuulokket ovat päätyneet entistä useammin treeneihin. Bluetooth–kuulokkeet ovat kuitenkin kiertäneet vielä testini kaukaa ja siksi olinkin enemmän kuin innostunut, kun minulle tarjottiin testiin Jaybird Bluebuds X -bluetooth kuulokkeita.

 

Jaybirdin langattomat Bluebuds X –kuulokeet ovat brändin ns. ”high-end”-tuote. Ne ovat designiltaan kompaktit, kevyet ja hyvin istuvat. Ja ne kestävät hikeä. Todella hyvin. Ja soundit ovat aika kohdillaan. Hintaa tuotteella on about 150€ eli ne eivät todellakaan ole halvimmasta päästä, mutta hyvää on hankala saada halvalla. Siinä ehkä koko homma pähkinänkuoressa.

Design, istuvuus ja käytettävyys

En ole koskaan ollut supertarkka siitä, miltä kuulokkeet näyttävät. Toiminnallisuus ja istuvuus ovat aina olleet tärkeämpiä aspekteja. Usein nämä ominaisuudet ovat kuitenkin osuneet yhteen siistin ulkokuoren kanssa. Bluebuds X:t ovat tyylikkäät kuulokkeet, joita on helppo käyttää ja ladata. Erityskiitoksen kuulokkeet saavat piuhasta, joka on mahdollista säätää oman kuupan tai preferenssien mukaan. Piuhan päällystys on kestänyt todella hyvin testijakson sekä yhden keikan pesukoneessa. Piuhan säätö itselle sopivaan mittaan on helppoa. Itse tosin säädin sitä tovin, koska halusin sen asettuvan juuri oikeaan kohtaan takaraivossa. Pikku vaiva asian pohtimisessa helpotti kuulokkeiden käyttöä niin pipon kanssa kuin ilman sitä. Olisin silti kaivannus vielä jotain yksinkertaisempaa säätömekanismia.

Lataaminen tapahtuu helposti USBin kautta toisessa kuulokkeessa olevan liittimen kautta ja kuulokkeiden noin 8h kestävä akku latautuu täyten latinkiin suht rivakasti ja pikku LED-valo kertoi, milloin akku on täynnä. Designissa ja istuvuudessa ainoa ongelma oli itse kuulokkeiden kanssa, kun juoksin tiukemman pipon kanssa. Kuulokkeiden ulokkeet tulevat aika paljon ulos korvakäytävästä, minkä takia ne alkavat kireämmällä pipolla painamaan helposti korvaa. Ilman pipoa tai löysempää pipoa käytettäessa ongelmaa ei tietenkään esiintynyt. Kokeilin myös paketin kanssa tulleita erilaisia tulppakokoja, mutta se ei poistanut ongelmaa. En siis suosittele kireän pipon käyttöä kuulokkeiden kanssa.

 

Kun löysin oikean kokoiset silikonipäät kuulokkeisiin niin istuvuudesta tuli todella hyvä. Sitten vain piuha riittävän tiukalle, jotta kuulokkeet pysyvät tiukasti kiinni treenatessa ja menoksi. Koska en paljon perusta puhelimeen puhumiseen treenatessani valitsin piuhan kulkemaan takaraivon kautta. Toinen vaihtoehto olisi vetää piuha etukautta, jolloin puhelimeen puhuminen on helpompaa. Koska puheominaisuus ei niin paljon kiinnosta niin totean tässä vain sen, että mikki ja kuulokkeet toimivat hyvin ja kuulokkeiden jogi toimii hyvin ja loogisesti. Erimittainen painallus jostain kolmesta napista tekee eri asioita, kuten säätä ääntä, vastaa puhelimeen ja käynnistää tai sulkee kuulokkeet.

Ja lopuksi tärkeimpään asiaan eli itse treenaamiseen kuulokkeiden kanssa. Bluetoothin kantavuus ja signaali toimivat omassa harjoittelussa moitteettomasti. Pystyin käytämään kuulokkeita niin salilla kuin juostessa ilman ongelmia. Juostessa kuulokkeet pysyivät hyvin kiinni korvissa ja vapaus piuhoista antoi ihan uudenlaisen kuuntelukokemuksen. Sisällä treenatessa nautin taas siitä, että pystyin jättämään puhelimen kauemmas ja keskittyä treenaamiseen ihan rauhassa. Juostessa kuulokkeet mahdollistivat sen, että pystyin suojaamaan puhelimen vettäpitävään koteloon ja juosta huolehtimatta siitä, että onnistun tuhoamaan jälleen yhden puhelimen.

Jaybird Bluebuds X -kuulokkeet eivät ole halvimmasta päästä, mutta mielestäni investointi kannattaa, jos haluat kuunnella musiikkia juostessasi ja häiriinnyt piuhoista. Musiikin laatu on hyvä, samoin käytettävyys ja yhteistyö puhelimenkin kanssa toimi moitteettomasti. Akun tila näkyi kivasti puhelimessa ja yhteys löytyy kuulookkeet käynnistettyä automaattisesti. Kuten jo aiemmin sanoin, oikeastaan ainoa kehityspuolen juttu on piuhan kanssa, jonka säätöä voisi vielä hieman miettiä uudelleen. Toinen asia, jota jäin miettimään, koski kuulokkeiden muovista, joskin tyylikästä ulkoasua. Muovi on toki kevyttä, mutta loppupeleissä aika halvannäköistä 150€:n kuulokkeisiin.

Jos tarkemmat speksit kiinnostavat niin niitä löytyy roppakaupalla valmistajan sivuilta.

Joonas

1 comment

Kommentoi

Kommentit

  1. Itse ostin kuulokkeet noin puolitoista vuotta sitten. Nyt ongelmaksi on muodostunut se, että nuo silikoniset osat tuppaavat irtoamaan ja häviämään. Nyt olen hävittänyt S, M ja L koon korvan sisään menevät osat ja vain L-koon ulkokorvaan menevä reiällinen osa on tallessa. Usb-laturi myös hajosi ihan tavallisessa käytössä. Onneksi vastaavia latureita on esim. puhelimessa. Olisin halunnut ostaa erikseen nämä osat. Niitä ei myy erikseen Verkkokauppa.com eikä Gigantti (josta itse ostin kuulokkeet). Sanoivat että tilaa suoraan Jaybirdiltä. No postimaksut nousevat aivan järjettömiksi. Kokeilin myös Amazonia. Ei toimita Suomeen. Kiva nyt noita about 150€ kuulokkeita pitää käyttämättöminä… Ostin jotkut halvat silikoniosat tilalle, mutta ne ei kestä korvissa. Murrrrr!!!! Muuten olisin kuulokkeisiin tyytyväinen.