JoonasTestissä Suunnon juoksumittari Ambit 2R

Suunto toi keväällä markkinoille uuden juoksuun suunnatun urheilukellonsa, Ambit 2R:n, joka on nyt ollut testissä useamman viikon ajan. Valitettavasti en ole päässyt juoksemaan kellon kanssa ihan niitä määriä, joita olisin toivonut, mutta olen saanut sille kuitenkin ihan riittävästi testiaikaa niin omassa kuin lainakäytössä. Viimeinen testi on vielä jäljellä tulevan viikonlopun Tukholman maratonilla, mutta tässä kuitenkin raporttini, jonka päivitän, jos testissä ilmenee jotain uutta infoa.

Ominaisuudet

Treenitoimintojen suhteen kellosta löytyy kaikki tarvittava. Nopeuden-, vauhdin- ja matkamittauksen näkymät näytöllä ovat Ambitin edellisten versioiden tapaan mahdollista tuunata omien preferenssien mukaan. Normaalit sykerajat ja muut syketoiminnot löytyvät luonnollisesti myös. Muita tuttuja treenitoimintoja ovat harjoitussuunnitelmat, joita voi muokata Movescountissa. Kellosta löytyy lisäksi tuki ANT+:lle sekä FootPodille.

Treenitoiminnoista itselleni suurin uutuus oli kauan kaivattu askelfrekvenssi. Se syventään harjoituksen analyysiä kummasti, koska askeltiheyden mittaamisella voi harjoitella oikeaa frekvenssiä tai käydä esimerkiksi läpi suoritusta skelfrekvenssin mahdollisen muuttumisen kautta.

Mukautettavat urheilutilat ovat suunniteltu juoksua varten toisin kuin Ambitin muissa versioissa, ja valikosta löytyykin muun muassa rata- ja maastojuoksuun sopivat tilat.

Navigoinnin suhteen löytyvät reittinavigointi sekä ”reitti takaisin” -toiminto, GPS korkeus sekä 3D kompassi. Kielivaihtoehtoja on riittämiin (DE, ES, IT, FI, SWE, IT, PT, NL). Jos ominaisuudet kiinnostavat vielä enemmän, niin laitteesta on olemassa virtuaalinen esittely Suunnon sivuilta, mistä löytyy myös tarkemmat tekniset ominaisuudet.

Testit

Saadessani, että pääsen testaamaan Ambit 2R:n, olivat fiilikset vähintäänkin innostuneet, koska rannetietokone on hyvin olennainen osa harjoitteluani. Jopa niin olennainen, että siitä on ollut marathoneilla haittaa, koska tuijotan kelloa välillä jopa hieman turhan tiheään tahtiin. Tämän seurauksena olen onnistunut saamaan vasemman hartiaseudun jumiin. Ambitin paino ei ole ollut ainoa tekijä, mutta on sillä kuitenkin ollut vaikutusta käteni kipeytymiseen. En ehtinyt tehdä Ambit 2R:n kanssa ennen Bostonia oikeastaan yhtään pitkää juoksulenkkiä, mutta olo oli ennen kisaa varsin luottavainen sen suhteen, että käsi ei tulisi tällä kertaa kipeytymään. Vajaan 20 gramman ero omaan Ambit 2:een on helposti huomattavissa, ja muutenkin 2R:n pehmeämpi ranneke piti kellon mukavasti paikoillaan läpi kisan. Itse kisassa tuli kelloa vilkuiltua sattuneista syistä ehkä enemmän kuin koskaan, mutta ilman käsikipuja.

Kellon GPS-ominaisuudet vakuuttivat myös. Moni on epäillyt GPS:ään perustuvaa korkeusmittausta, ja myönnettäköön, että se ei ole aivan samalla tasolla kuin ilmanpaineesta tapahtuva mittaus, mutta on se silti pirun tarkka. Suunnon kundit ovat tehneet hyvää työtä! Bostonin marathonilla kello näytti maalissa 42,560m. Kun ottaa huomioon sen, miten paljon joudun kisoissa kiemurtelemaan kaltevuuksien mukaan, on tarkkuus itselleni enemmän kuin riittävä. GPS toimii myös hyvin rataharjoittelussa, jota varten on siis jo valmiiksi asennettuna oma ohjelma. GPS-signaalin löytämisen kanssa ei tullut testeissä ongelmia vaan signaali löytyi joka kerta alle minuutissa harjoitusohjelman käynnistämisestä niin kaupungissa, metsässä kuin aukeilla. Muutaman kerran kellon liikuttelu hidasti signaalin löytämistä, mutta pysähtyminen ratkaisi ongelman.

Suunto Ambit 2R:n mukana tuli päivitetty softaversio, joka esitteli ensimmäisenä Suunnon Ambit-mallistosta juoksukadenssin(/-frekvenssin). Itse kun olen aika tarkka askeltekniikastani ja askelfrekvenssistäni, odotin vesi kielellä, miten hyvin mittarin kadenssi pelittäisi. Kiihtyvyysanturiin perustuva reaaliaikainen kadenssimittaus on antanut omaan harjoitteluun sekä treenien analysointiin todella paljon lisää, koska sen avulla voin arvioida omaa tekniikkaani sekä eri reittien profiilien vaikutusta kadenssiin. Samoin se helpottaa myös siinä, että pystyn jatkossa parantamaan tekniikkaani myös hitaammissa vauhdeissa, koska ne ovat olleet usein itselleni niitä hankalimpia reittejä.

Akun kestosta johtuen aivan pisimmät ultramatkat eivät kellon kanssa taitu, mutta 60 sekunnin tallennusintervallilla kellossa riittää harjoituksen aikana akku noin 25 tuntia. Itse pidän sen 1:ssä sekunnissa, mikä antaa harjoitella yhtäjaksoisesti sen 8 tuntia, joka on puolet vähemmän kuin Ambit 2:ssa, mutta ihan riittävästi minulle.

Yhteenveto

Suunto on onnistunut Ambit 2R:n kanssa mielestäni todella hyvin. Se palvelee juoksijoita laajalla skaalalla, harrasteurheilijoista yleisurheilijoiden kautta aina ultrajuoksijoihin. Syy tähän on, että kello on kevyt, GPS tarkka, toiminnot ja näyttönäkymät selkeät sekä edullinen hinta, joka laajentaa Ambitin käyttäjäkuntaa entisestään. Jo mainittujen hyvien puolien lisäksi Ambit 2R:stä löytyy sama loistava puoli kuin muista Ambit-malliston tuotteista, muokattavuus. Harjoitusmoodien kustomointi omian preferenssien mukaan yhdistettynä hyvin navigointiominaisuuksiin takaa sen, että juoksija kuin juoksija saa kellosta itselleen tärkeän datan irti. Ja nyt kun Suunto vielä aloitti Stravan kanssa yhteistyön niin dataa on mahdollista jäsentää ja jakaa myös Movescountin ulkopuolella. Navigointi ja kustomointiominaisuuksien takia Suunto Ambit 2R erottuu markkinoilta hyvin, koska alle 300€:n (Sykevyllä 300 €, ilman sykevyötä 250 €) hintaluokassa ei näitä ominaisuuksia ole aiemmin näkynyt.

Lyhyesti sanottuna Suunto Ambit 2R on juoksukello eli jos lajinasi on juoksu niin se on erittäin hyvä ja monipuolinen vaihtoehto. Jos taas haet enemmän pyöräily-, triathlon- tai muitä multisport-ominaisuuksia, päätyisin itse Suunnon valikoimasta Ambit 2:een. En olisi uskonut sanovani tätä, mutta jos joutuisin valitsemaan Ambit 2:n ja 2R:n välillä, valitsisin 2R:n. Olen juoksija, enkä tarvitse kelloon muuta kuin juoksuominaisuudet sekä yhden harjoitustilan satunnaiseen fillarointiin ja toisen muuhun harjoitteluun.

Muokattu 28.5. klo 9.14: Otsikon kuva muutettu, kuvassa oli virheellisesti Ambit 2s White eikä Ambit 2R.

Kuvat: Suunto

Kommentoi

Kommentit