JarnoTestissä Salomon X-Scream

Nyt on Salomonin X-Screameilla juostu vuoristossa, Töölönlahdella, metsässä, tiellä, suolla ja tavallisilla poluilla, joten lienee aika julkistaa testiraportti.

Millainen kenkä on kyseessä?

Kuten aiemmin kirjoitin, Salomon X-Scream on:

osa uutta City Trail -mallistoa, jonka tarkoitus on tarjota vaihtoehto juoksuun kaikille alustoille. Salomonin mukaan tämän linjaston kengillä käyttötarkoitus voi olla kaikkea maastosta, asvaltin, hiekkatien, betonin ja portaiden välillä. Konsepti on siis sukua Salomonin aiemmin käyttämälle door-to-trail -mallistolle, josta olemme testanneet sekä Crossmax 2:n että Sense Mantran.

Testeissä tulenkin käymään läpi kengän ominaisuuksia monella eri alustalla sekä vertaamaan sitä kahteen em. malliin. Tiivistettynä voisi todeta kengän osuvan mielestäni Crossmax 2:n ja Sense Mantran väliin tuntumaltaan ja käyttötarkoitukseltaan, ollen yllättäen kuitenkin lähempänä Mantraa.

Painoa tällä uutukaisella on 290n grammaa ja kannan ja päkiän välinen korkeusero (droppi) on yhdeksän millimetriä.

Painoa tällä uutukaisella on 290n grammaa ja kannan ja päkiän välinen korkeusero (droppi) on yhdeksän millimetriä.

Pito

Näin monikäyttöisen juoksukengän pohjan täytyy olla varsinainen alkemistin tuotos, jotta se kykenisi selviytymään kaikista alustoista. Tai näin ainakin asia olisi, mikäli homma toimisi kuin unelma. Valitettavasti X-Scream ei kuitenkaan ole ihan kaikkea, mitä se lupaa. Meno sujuu monella alustalla ilman ongelmia, mutta maasto-ominaisuudet märällä tai liukkailla alustoilla ovat lähempänä katukenkää kuin maastokenkää. Märillä kallioilla tai juurakoilla kannattaa vauhtia hidastaa tai totuttaa tekniikka jatkuvaan liukumiseen ja lipsumiseen.

Toisaalta pienellä lumipäällysteellä kenkä kyllä piti hyvin ja homma toimi, joten talvikäytössä tämä kulkikin paremmin kuin juhannuksena.

Mikäli maastokäyttö puolestaan rajoittui kauniille tai edes kuiville keleille, ei pidon kanssa ollut ongelmia. Oli sitten kyseessä kallion kipittäminen alas tai ylös, pohja pysyi ponnistaessa paikallaan ja siihen kykeni luottamaan.

Salomon_X-Screa_e             

Juoksutuntuma

Mallin paras ominaisuus on mielestäni sen monikäyttöisyys, joka puolestaa selittyy päkiän löysyydellä. Päkiä ei tietenkään ole mikään kisamaastokenkämäisen löysä, mutta taipuisuuden kuitenkin huomaa juostessa ja kengällä pystyy hyvin operoimaan epätasaisella alustalla. Tasaisella alustalla – hiekalla, asvaltilla tai paljaalla polulla – päkiän tarjoama juoksutuntuma on lähellä tavallisen taipuisaa pk-kenkää ja kannoilla pomppiessa tai muuten epätasaisella liikkuessa onnistuu päkiä taipuilemaan riittävästi, jotta ponnistus toimii ja tuntuma alustaan löytyy.

Itse asiassa tuntuma on hieman harhaan johtava termi tässä kohtaa, koska pohjan paksuus ja vaimennus pitävät huolen siitä, ettei tuntuma alustaan ole kevyen natural running -sarjan luokkaa. Silti kenkä mahdollistaa pomppimisen ja päkiällä operoimisen kuin ohuempipohjaisempi ja paremmin maanpinnan ärsykkeitä välittävä ohuempipohjainen malli. Mielenkiintoista, mutta totta. Tämä juoksutuntuma säilyy oikeastaan kuivilla alustoilla kaikissa vauhdeissa, aivan nopeimpia sivumäkiä lukuun ottamatta.

Pohjan hyvä vaimennus on kengässä paikallaan myös monikäyttöisyyden ansiosta, se nimittäin säästää jalkoja. Vaikka pohjassa ei ole kiviltä suojaavaa levyä (rockplate), vaimennus huolehtii siitä, etteivät epätasaisuudet pääse iskemään pohjan läpi. Tämä tietenkin tarkoittaa, että malli on iskuvaimennuksen kannalta jalkaystävällinen, jolloin kevyemmät tai pidemmät lenkit eivät pääse rasittamaan jalkoja. Kun pohjan vaimennukseen yhdistetään yllä mainittu päkiän omituisen hyvä juostavuus, pääse tämä kenkä erityisen hyvin oikeuksiin pidemmillä ja rauhallisemmilla lenkeillä, kun haetaan kultaista kolmiyhteyttä vaimennuksesta, tuntumasta ja jalkojen säästämistä väsyneenä.

Pohjan kestävyydestä on annettava erityismaininta. Näillä on nimittäin tullut kipitettyä kymmeniä tunteja eikä kuviointi tai kumiseos näytä vielä minkäänlaisia kulumisen merkkejä. Tämä kestävä seos voikin olla yksi tekijä huonompaan pitoon liukkailla pinnoilla. Toisaalta tämä voi olla ihan tietoinen ratkaisu, jonka taustalla on ajatus kestävästä kengästä keskivertokuluttajalle. Kovemmissa ja haastavammissa olosuhteissa ravaaville tarttuvat muutenkin mukaan helpommin esimerkiksi Salomonin S-lab -sarjan kengät.

Päällinen

Päällisen osalta kengässä huomaa selkeinten eron Mantraan: päällistä on paljon ja paksulti, eikä se aina pysy täysin jalan myötäisenä. Päällinen on silti parempi kuin Crossmaxissa, koska jalka pysyy paremmin paikallaan vaikeissa sivuttaisliikkeissä, mutta yhä jalka liikkuu hieman kovemmissa vauhdeissa. Erityisesti tämän huomaa, kun jalan kastelee läpimäräksi jollakin nilkkoihin asti upottavilla mättäillä ja siirtyy sieltä sitten kalliolle. Ehkäpä päällisen liikkuvuuden lisääntyminen märkänä ja kovissa vauhdeissa ei silti ole niin suuri ongelma, koska tällä kengällä ei viitsi lujaa juosta märillä alustoilla.

Istuvuutta olisi varmasti voinut parantaa tekemällä päällisestä Sensejen tai muiden S-labien kaltaisesti sukkamaisemman, ehkä jopa olisi voinut viritellä Endofitin (ns. sisäsukan) kaltaisen rakennelman siihen. En tiedä miksi näin ei tehty, ellei sitten siitä syystä, että tällainen sukkamainen rakenne tekee kengästä hieman tiukemmin jalkaan istuvan ja näin leveäjalkaisimmat rajautuvat helpommin pois käyttäjäkunnasta. Myös totuttautuminen jalan myötäiseen Endofitiin voi vaatia aikaa, aluksi se nimittäin voi tuntua kapealle ja painavalle, mutta useimmat selviävät tästä nauhoitusta säätämällä. Kevyempi päällinen olisi myös säästänyt  painosta hiukan, mikä on aina lisäplussaa.

Salomon Sense Mantra, Endofit

Salomonin Endofitssä kengän päällisessä on keskikohdalla jalan tiukasti paikoillaan pitävä ”sukka”.

Nauhoitus on Salomonin pikanauhoilla tehty ja se toimii kuten kuuluukin: nopeasti ja tehokkaasti. Nauhat saa kiristettyä halutulla tavalla ja ne pysyvät paikallaan. En vain ymmärrä, miksi tässä mallissa on päätetty muuttaa läpässä olevaa nauhataskua. Iltti onon tässä mallissa hieman tavallista korkeampi ja nauhataskua ei ole ulotettu alas asti vaan nauhan kiristyskohdan ja taskun alaosan välissä on reilun sentin rako. Tämä sitten aiheuttaa sen, että nauhat välillä lähtevät pois taskusta, jolloin pitää pysähtyä tunkemaan ne takaisin.

Kiinnityskohdan ja nauhataskun välinen rako vaikeuttaa nauhojen pysymistä taskussa.

Kiinnityskohdan ja nauhataskun välinen rako vaikeuttaa nauhojen pysymistä taskussa.

Yhteenveto

Mihin tämä kenkä sitten on omimimmillaan? Mikäli tarvitset kenkää, jolla aiot juosta kaikilla mahdollisilla alustoilla eikä sinulla ole aikomusta hankkia asvaltille sekä maastoon omia malleja, kannattaa X-Scream ehdottomasti laittaa harkintaan. Erityisesti, jos juoksualustasi on pääasiaksi hiekkateitä ja maastoa, silloin tällöin asvaltilla lisättynä, tämä on ehdottoman hyvä vaihtoehto.

Kenkä on itse asiassa maastokäytössä yllättävän hyvä ja monipuolinen tällaiseksi hybridikengäksi, koska juoksutuntuma on kuivilla poluilla oikein hyvä. Valitettavasti heikompi märkäpito sulkee pois käytön vaikeammissa olosuhteissa, mutta ehkäpä Salomonin havittelema kohdekäyttäjäryhmä ei sateessa lähde maastoon tarpomaan.

Lisäbonuksena todettakoon kengän monikäyttöisyys turistikenkänä vuoristossa. Alpeilla ollessani käytin kenkää sekä juoksussa että kävelyillä/vaelluksilla, ja voin huoletta suositella kenkää moiseen. Mikäli tarkoituksena ei ole kantaa painavia reppuja vaan kävellä kevyemmin varustein, tämä malli on loistava valinta tähän. X-Screamilla voit sekä juosta että kävellä, alustasta riippumatta. Toki säävarauksella. Kyllähän muillakin juoksukengillä kävelee, mutta ainakin minun käyttämistäni maastokengistä tämä on ehdottomasti mukavin pidemmillä kävelyillä, koska se on pohjasta hiukan napakampi, tukevampi ja korotetumpi, kaikki kävelyssä huomattavasti juoksua arvostetumpia ominaisuuksia.

Kuvat: Salomon

3 comments

Kommentoi

Kommentit

  1. Kyllä tuossa sun kengässäsi on jotain vialla, mulla ainakin X-Sreamin nauhatasku on ihan kohdillaan kuten kaikissa tähänastisissa Salomoneissa. Tai sitten jalkasi on jotenkin epämuodostunut:)

  2. Ensimmäiset Salomonit . Heti aluksi tuntui kuin olisi pelkillä varvaslätysköillä lähtenyt lenkille. Kilometrin jälkeen alkoi tuntuma olla ihan kohdillaan. Hiekka tietä 2 kilsaa, sitten asfalttia puoli kilometriä, jälleen hiekka tietä 4 kilsaa. Asfalttia 3 ja hiekka tietä 2 kilsaa. Koko ajan juoksutuntuma oli erittäin hyvä. Rullasi erinomaisesti. Tuntuivat tosi keveiltä. Tuntuivat kuin olisivat juuri minulle tehty.