LauraTestissä New Balance VAZEE Rush

Kuten Jarno aiemmin kirjoitti, New Balancen uudesta Vazee -sarjasta tuli ASAn testiin Pace ja Rush -mallit. Jarno testasi ja kirjoitteli jo varsin myönteiset testikokemukset Pace -kengistä. Nyt on vuorossa minun raporttini hyvin samankaltaisista kevyistä, neutraaleille jaloille sopivista Vazee Rusheista.

vazee-rush-w-aw15

 

wrushpr_nb_15_i

Lähtökohdat

Kyseessä on myös hyvin samankaltaiset kengät kuin aiemmin New Balancelta testissäni olleet Fresh Foam Zantet, joista pidin kovasti. Ne ovat edelleen minulla jatkuvassa käytössä. Huomasin ensihetkestä lähtien, että vertailin Rusheja jatkuvasti Zanteihin. Erojakin kuitenkin löytyi.

Pidän New Balancen uudesta linjasta tuoda kevyitä ja monikäyttöisiä kenkiä juuri minunkaltaisille monipuolisille treenaajalle. Tätä edustavat sekä Vazee että Fresh Foam -mallistot. Tässä nimittäin jälleen passelit kengät, jotka soveltuvat sekä juoksuun että treeneihin niin ulkona kuin salilla tai vaikkapa jumpissa.

IMG_2244

IMG_2247

Istuvuus

Vaikka jalkani kaipaavat usein napakkaa ja kapealestistä mallia, mielestäni Rushit soveltuvat myös astetta leveämpilestisiä kenkiä tarvitseville. Kengissä on etenkin päkiän osalta hieman leveämpi lesti, mutta hyvin muotoiltu päällisosa, toimiva nauhoitus sekä täysin oikea koko varmistavat sen, että jalka on kengän sisällä juuri oikeissa kohdissa. Tämän huomaa etenkin holvikaaren ja kannan osalta, joista Rushit istuvat hyvin omiin jalkoihini. Näiden syiden vuoksi tuo hieman leveämpi lestikään ei ole häirinnyt käytössä lainkaan. Saumaton päällinen jeesaa istuvuutta ja lisää käyttömukavuutta.

Rushia kädessä pyöritellessä voi heti ensi vilkaisulta huomata, että kyseessä on hyvin rullaava kenkä. Kenkä on jo lähtökohtaisesti muotoiltu niin, että se vie kuin itsestään eteenpäin. Hieno ominaisuus juoksukengille! Ja näin se on ollut käytössäkin. Keveys ja rullaavuus kuvaavat näitä kenkiä parhaiten, kenkien säilyttäessä kuitenkin erinomaisen tuntuman alustaan. Tämä erottaa Rushit mielestäni parhaiten Fresh Foam Zanteista.

Fresh Foam -pohjaan verrattuna, Rushin pohja on selkeästi napakampi, tukevampi ja kiertojäykempi. Pomppivaa fiilistä ei tullut, kuten Fresh Foameissa, enemmänkin pohja rullaa napakasti alustaa vasten. Kuten Jarno toi esiin, Vazee-mallistossa ei käytetä Fresh Foam -vaimennusta vaan myös Rushien välipohjasta löytyy New Balancen perinteinen REVlite EVA-seos.

IMG_2248

IMG_2250-1

Kenelle?

Rushit ovat olleet minulla käytössä aina lyhyistä, vauhdikkaammista lenkeistä jopa jonkun verran yli 15 kilometrin mittaisille, hitaammille lenkeille. Treenaillessani tällä testijaksolla puolimaratonille, nämä kengät tarjosivat juuri passelit kengät erilaisiin treeneihin.

Sisällä en ole näillä juossut, en matolla, enkä myöskään radalla, mutta uskoisin niiden soveltuvan hyvin molempiin, etenkin matolle. Muuten erilaisilla alustoilla on tullut kirmailtua, enimmäkseen hiekalla ja asfaltilla. Juoksun lisäksi olen käyttänyt kenkiä myös muissa treeneissä ulkona.

Vazee Rushit ovat pari grammaa Jarnon testaamaa Vazee Pacea sekä Fresh Foam Zantea painavemmat, mutta liikutaan hyvin samoissa painoissa, eikä tätä käytössä juuri huomaa. Kenkien päällisosa on hyvin hengittävä, joka osaltaan puoltaa niiden monikäyttöisyyttä myös sisätreeneissä.

IMG_2249

IMG_2240

Vaikka Rushit ovat äärimmäisen kevyet, ne soveltuvat yllättävän hyvin myös pk-hissutteluun. Ehkä sellainen alle parikymppinen voisi olla näillä maksimilenkki. Sen jälkeen voisin kuvitella, että ainakin omat jalkani alkaisivat kaivata asennon tueksi myös kengiltä hieman lisätukea. Omalla testijaksolla 16 kilometriä taisi olla pisin lenkki näillä ja ainakin siihen soveltuivat vielä varsin hyvin.

Parhaimmillaan Rushit ovat varmasti pituudeltaan kympin molemmin puolin lenkeillä, vauhdeista riippumatta. Suosittelen Vazee -mallistoa niin aloittavalle juoksijalle kuin treenikengiksi pidempäänkin juosseelle. Tyypillistä kisakenkämäisen sähäkkää tunnetta näistä en kuitenkaan saanut, mutta treenikenkinä toimivat loistavasti.

Keveys, rullaava alustatuntuma sekä kengän istuvuus ovat mielestäni New Balancen sekä Vazee että Fresh Foam -mallistoissa todella onnistuneet ja asiat, jotka nousevat mieleen niillä juostessa. Kannattaa kilpailuttaa omat juoksukengät jo seuraavalla ostosreissulla, sillä mielestäni sekä Fresh Foam- että Vazee -mallistot antavat niihin uudenlaisen tuntuman.

IMG_2280

Kommentoi

Kommentit