Testissä New Balance MT1010v2

Vihdoinkin! Olemme kauan kirjoitelleet maastojuoksusta sekä minimalistista ja naturalistista juoksutrendeistä, mutta vasta nyt arvostelussamme on New Balancen Minimus-sarjan kenkä.

Minimus-sarja on luultavasti yksi tunnetuimpia minimalistisen suuntauksen vaihtoehtoja. Nyttemmin toki mallisto ja juoksutrendit yleisesti ovat laajentaneet minimalismi-käsitettä kohti naturalismi-termiä. Selvennettäköön, että ensin mainitulla tarkoitan juoksukenkiä, joiden pohjassa on lähinnä hieman kumia suojaamassa kiviltä ja kitkalta. Muita minimalismia kuvaavia määreitä ovat matalapohjaisuus, kannan sekä päkiän oleminen samalla korkeudella (nolladroppisuus) sekä kengän äärimmäinen taipuisuus. Naturalismissa ideana on tarjota tällaista niin sanottua luonnollisen askelluksen mahdollistavaa kenkää, mutta pohjassa on hieman enemmän vaimennusta ja droppiakin voi olla jokunen milli, kengän silti ollessa matalapohjainen ja löysähkö.

New Balance Minimus 1010v2 -maastokenkä kuuluu mallistonsa jämäkämpiin vaihtoehtoihin, mutta kategorisoisin sen silti naturalismi-sarjaan.

Paljastuksena heti alkuun, että arvostelun lopussa on myös linkki, jolla pääset osallistumaan tämän kengän arvontaan! Kannattaa siis lukea.

Ensivaikutelmat

Kengän saatuani olin varsin tyytyväinen: se tuntui kevyelle (paino 241 grammaa), matalalle ja värikin oli kiva. Väännellessäni huomasin minimuksen tosiaan olevan löysähkö joka suuntaan, joten mielenkiinnolla jäin odottelemaan ensimmäisiä lenkkejä: onnistuisivatko tällä pidemmätkin matkat vaiko vain hieman lyhyemmät.

Kokeillessani kenkää jalkaani ennakko-odotukseni vahvistuivat, kun nilkkani menivät aikamoiseen sisäkiertoon kengissä. Toisaalta pohja tuntui todella matalalle ja istuvuus vaikutti passelille. Tällaisista asetelmista sitten lähdettiin ulkoiluttamaan kenkiä.

New_Balance_Minimus_T1010v2

Pohja ja vaimennus

1010v2:n pohja edustaa nykyisin varsin yleistä neljän millimetrin droppia.  Joidenkin mittausten mukaan kantapää on 24 ja päkiä 20 millimetrin korkeudessa, mutta itselleni kenkä tuntui huomattavasti tätä matalammalle. Olen nimittäin juossut lukujen valossa matalampipohjaisemmilla kengillä, mutta minimukset tuntuvat ehdottomasti yhdeltä matalimmista käyttämistäni tossuista.

Vaikutelmaan vaikuttaa varmasti pohjan löysyys. Matalat, mutta jäykempipohjaiset kengät tuntuvat korkeammille, kun taas 1010:n löysä pohja mahdollistaa paremman maatuntemuksen. Toinen selitys mataluuden tuntemukselle on luultavasti maastokuviointi, joka lisää minimuksen ilmoitettuja mittoja.

Kengässä on New Balance Rockaplate, joka koostuu tavallista jäykemmästä EVA:sta välipohjan ja ulkopohjan välissä. Ideana on jakaa terävien pisteiskujen painetta tasaisemmin koko pohjan alueelle. Suojalevy toimi mielestäni kohtuullisesti ja liiallisia pistoksia en tuntenut. Olen kyllä käyttänyt suojaavampiakin maastokenkiä, mutta ne eivät ole olleet yhtä ketteriä, matalia ja löysäpohjaisia. Mielestäni rockplatea tärkeämpi tekijä suojaavuudessa onkin pohjan paksuus: mitä paksumpi pohja, sitä paremmin se suojaa kiviä vastaan.

Vaimennuksen puolesta kenkä oli odotetun kaltainen: maastossa vaimennusta en jäänyt kaipaamaan ja kovemmilla alustoilla vaimennus oli kevyen ja löysän kengän kaltainen eli napakka. Tällä tossulla eteneminen toki tapahtuu lähes väistämättä päkiöillä, joten vaimennusta haetaankin oman kehon kautta.

Pito

Kengän ulkopohja on Vibramin, kuten minimus-sarjan muissakin kengissä. Kuviointi on maltillinen ja se on hajotettu pieniin ”tyynyihin”, mikä vähentää kengän painoa.

New_Balance_Minimus_T1010v2_4

Kuvioinnin maltillisuus salli kengän käytön helposti alustalla kuin alustalla, asvaltista pehmeisiin maastoihin. Toki tämä tarkoitti, että kaikkein pehmeimmillä alustoilla, kuten liejussa, mudassa tai pehmeällä hiekalla ei pito ollut kaikkein paras.

Pito-ongelma märällä, pehmeällä ja upottavalla alustalla oli toki odotettavissa ja täysin hyväksyttävissä. Suurempi harmituksen aihe oli pito märillä kivikoilla, kallioilla tai juurakoissa. Näillä alustoilla kenkä ei nimittäin erottunut edukseen muista käyttämistäni maastokengistä, se oli tavallisen lipsuva. Erityisesti lipsuvuus korpesi, kun muuten maastotuntuma oli erinomainen.

Kengän pohja on myös aavistuksen kaareva, keskikohdan ollessa hieman alempana kuin reunat (ei siis perinteisellä tavalla, jossa kengän ulkopohja on keinutuolin jalaksen muotoinen).  Mielenkiintoiselle muotoilulle en keksinyt syytä, mutta uskoisin sen olevan yhtenä tekijänä nilkkojeni sisäkiertoon kenkää kokeiltaessa. Toki kierto katosi, kun kengällä alkoi juosta.

Istuvuus ja tuntuma

Kengässä on New Balancen Minimus -lesti, jossa kantapää ja kengän keskiosa ovat suhteellisen kapeita ja matalia, kun taas kärjessä on hieman enemmän tilaa varpaille. 1010v2:n yhtenä uudistuksena oli tämän leveämmän varvasboksin hienoinen kaventaminen edeltäjäänsä verrattuna, tiukemman istumisen takaamiseksi.

Lesti sopi itselleni todella hyvin. Kenkä istui jalkaani napakasti eikä sivuille jäänyt tilaa, mutta silti varpailla oli tilaa levittäytyä ja päkiä sai olla koko leveydeltään pohjan päällä rentona. Tämä hassulta kuulostava lause tarkoittaa sitä, että varpaideni levitessä laajimmilleen ponnistuksessa, olivat päkiä ja varpaani juuri kengän reunoilla. Kapeamman kärjen omaavissa kengissä varpaat ja päkiä pääsevät levittäytymään usein hieman vähemmän ja tällöinkin osa johtuu päällisen joustavuudesta.

Tästä voidaankin päätellä, että kapeajalkaisten on syytä sovittaa kenkää jalkaansa tarkkaan: holvikaaren lopusta kantapäähän se luultavasti istuu hyvin, mutta varvasboksia on syytä tunnustella.

On tärkeätä huomata maastokengän ja maantiekengän erot kengän kärjen muotoilussa. Tasaisella alustalla askeleen saa halutessaan juuri oikeaan paikkaan ja ponnistus lähtee ideaaliasennosta. Maastossa jalalla joutuu reagoimaan epätasaisuuksiin ja ponnistus voi lähteä hankalammastakin asennosta, jolloin mahdollisimman laaja JA tukeva alusta päkiän alla on suotavaa. Näin myös jalat ovat hieman rennompina kuin tiukoissa varvasbokseissa.

New_Balance_Minimus_T1010v2_3

Minimuksella sain reagoitua jaloillani juuri haluamallani tavalla eri maastokohtiin ja myös tuntuma maastosta välittyi erinomaisesti. Löysä pohja mahdollisti reagoinnin tarvittaessa nopeastikin. Tällainen ketteryys tekee juoksusta myös erittäin hauskaa, kun tuntoaistit pääsevät paremmin oikeuksiinsa. Hieman pelkäsin, että miten tällainen ketteryys ja hyvä tuntuma toimisivat pidemmillä lenkeillä, kun voimieni heikkenemisestä johtuen reagointikykyni kärsisi.  Juoksin kengällä noin kolmen tunnin maastolenkin eikä ainakaan vielä tällä matkalla jalkani väsyneet kengän löysyyden takia häiritsevästi tai stiplauksia tullut pohjan löysyyden ja oman reagoimattomuuden yhdistelmän takia.

Itse asiassa löysyys ei tullut kertaakaan itselleni vastaan maastossa ongelmana, mutta huomasin tiettyjä rajoituksia kokeillessani juosta kengällä hiekkatiellä nopeampia vetopätkiä. Löysyys yhdistettynä lestin leveyteen vaatii ponnistukselta erityisen paljon tarkkaavuutta, jotta jalkani pysyi kovassa vauhdissa hyvin paikallaan ja ponnistuksessa voimat säilyivät. En sitten tiedä, kuinka oleellista tämän kengän tapauksessa on sen käyttäytyminen kovissa vetovauhdeissa hiekkateilla, sitä kun ei siihen ole tehty. Tulipa sekin silti testattua.

Päällinen

Päällinen on kengässä tehty vettähylkivästä Aygo Hesion -päällysmateriaalista, mitä on vahvistettu TPU-suikaleilla. En itse kaipaa vettähylkivyyttä maastokengiltäni, koska jalat kastuvat joka tapauksessa, jolloin vettähylkivän materiaalin joutaa korvata kevyemmällä.

Miniumuksessa vettähylkivä päällinen kuitenkin toimi, ei toki vedenpitäjänä vaan tukevuutensa ansiosta. Kiinteämpi päällinen vahvistettuna TPU-suikaleilla mahdollisti jalkani pysymisen erittäin hyvin paikallaan kengän sisällä. Oli kyseessä sitten sivumäki, alamäki tai ponnistus hypyn jatkona, päällistä ei lipsumisesta päässyt syyttämään vaan jalka pysyi pohjan päällä. Toki märällä alustalla lipsumista oli, mutta tällöinkin lipsuminen tapahtui pohjan pidon takia. Mikäli lipsumista on, sen on suotavaa olla tällä tavalla säännöllistä, koska märällä lipsumista osaa varoa, mutta kuivalla jalan pettäminen päällisen joustaessa liikaa tekee juoksusta joko arvaamatonta tai turhan varovaista.

New_Balance_Minimus_T1010v2_2

Yhtenä muutoksena 1010v2:ssa verrattuna edeltäjäänsä on ilttiin lisäpehmennys.  Mielestäni iltti oli juuri niin pehmeä kuin tällaiselta kengältä voi odottaa: pehmeä häiritsemättömässä mielessä pikemminkin kuin pehmeä pumpulin merkityksessä. Iltti on siis pehmeähkö tämän kategorian kenkiin verrattuna, ei niinkään jämäkämpien rinnalla. Joonas toki huomautti iltin paksuuden kyllä huomaavan jo käsituntumalla…

Päälline piti jalkani hyvin paikallaan ja kenkä istui hyvin. Ongelmana päällisessä kuitenkin oli TPU:sta tehtyjen tukisuikaleiden irtoaminen liimauksestaan alle 50 kilometrin jälkeen. Tukisuikaleiden tehtävänähän on tarjota hyvää ja napakkaa istuvuutta sekä maastokenkien tapauksessa myös pienoista suojaa keppejä ja muita iskuja vastaan. 1010:ssa kuitenkin joidenkin suikaleiden liimaus petti, jolloin ne eivät olleet enää täysin kiinni päällisessä. Kahdessa kohtaa päällimmäinen TPU-kerros irtosi alemmasta TPU-kerroksesta, kun taas kolmannessa molemmat TPU-kerrokset irtosivat osalta matkastaan.

Suikaleiden irtoaminen on toki harmittavaa ja täysi syy reklamoitiin, mutta yllätyksekseni ne eivät vaikuttaneet tuntumaan, istuvuuteen tai napakkuuteen. Saatuani kengillä toista sataa lisäkilometriä alle, ei lisäirtoamisia ole tapahtunut.

Suikaleiden irtoaminen sai minut kuitenkin pohtimaan, voisiko nämä kaksikerroksiset päälliset korvata yksinkertaisella . Tämä säästäisi painoa, Minimus-malliston ideologiaa myötäillen.

Arvonta

Arvonta on päättynyt! New Balancelta kerrottiin, ettei vastaavia tapauksia ole heille ilmennyt ja päätimmekin yhdessä heidän kanssa arpoa arvon lukijoille mahdollisuuden voittaa yhdet 1010v2:t! Osallistumaan pääset tästä. Arvonta on voimassa tämän viikon perjantaihin, 6.9.2013, asti. Miehille kokoja löytyy US 10,5:een (eur 44,5) ja naisille US 9,5:een (eur 41).

Loppupäätelmä

Kenkä oli erittäin hyvin jalkaani istuva ja todella loistavan tuntuman tarjoava naturalistinen maastokenkä, jolla pystyi myös juoksemaan muillakin alustoilla. Mikäli hakusessa on ketterä ja matalapohjainen kenkä pääasiaksi kuivaan maastoon, tätä kannattaa ehdottomasti sovittaa.

Lisätietoa: New Balance

1 comment

Kommentoi

Kommentit