Testissä New Balance 890v3

Päätimme antaa yhdet testiin saamistamme New Balancen juoksukengistä yhden juoksutiimiläisen testiin ja onnetar suosi Eskoa, koska kengän koko sopi hänelle passelisti. Esko pääsi testaamaan New Balancen ensi keväänä markkinoille tulevaa neutraalia traineria, New Balance 890v3:sta. Näin saimme hieman vaihtelua testiprosessiin, mutta myös arvokasta tietoa siitä, miten muut juoksijat hahmottavat juoksukenkiensä ominaisuuksia.

//Joonas

New Balance on tuomassa markkinoille uuden version kevyestä 890-mallistaan. Neutraalin 890v3:n pitäisi mainospuheiden mukaan soveltua lyhyempien vetojen ohella myös peruskestävyyskengäksi säännölliseen käyttöön. ASA:n juoksukoulun testiin tämä pari saatiin keskelle paukkuvia pakkasia ja kimmeltäviä hankia. Kenkien kiinnostava ulkomuoto ja paino — ne todella ovat kevyet! — innostivat vetämään kamppeet päälle ja suuntaamaan ulos aika luotaantyöntävässäkin säässä. Mutta miten Helsingin luminen talvi kohteli näitä vieraita?

New_Balance_890v3_sivusta

New Balancet istuvat jalkaan napakasti ja hieman lyhyistä nauhoista huolimatta kiinnitys on kokonaisuutena onnistunut. Etuosan päällinen on todella ohutta, lähes verkkomaista kangasta, jonka hengittävyys palkinnee lämpimämmissä säissä. Etukäteen arvelutti, kuinka kevyt tossu pärjäisi lämmöneristyksen puolesta pakkasessa, mutta tämä ei lopulta ollut mikään ongelma. Tunnin lenkki 12 miinusasteessa normaaleissa urheilusukissa meni vielä vihellellen.

Kuten tunnettua, talvinen vuodenaika tasapäistää juoksualustat. Kenkiä tuli siksi kokeiltua tasan kahdenlaisella pinnalla: kovalla ja pehmeällä lumella. Ensiaskelista lähtien oli selvää, että mistään vieteritossuista ei ole kysymys. Vaimennusta on niukalti, eikä pohja anna juurikaan apuja ponnistusvaiheeseen. Tämä tarkoitti testilenkeillä sitä, että pohkeet joutuivat koville ja askellukseen piti kiinnittää tavallista enemmän huomiota. Vastaavasti tuntuma alustaan oli erinomainen niin sivu- kuin pitkittäissuunnassakin. Kenkä välitti pinnanmuodot todella tarkasti ja juoksutuntumassa ei ollut moitteen sijaa. Vastasataneen lumen päällä pito alkoi toki heiketä ja päkiällä tuli jonkin kerran kuopaistua tyhjää. Koska 890v3 ei kuitenkaan pyrikään olemaan varsinainen kylmien taipaleiden kyntäjä, vaan ketterä yleistossu, ovat ominaisuudet talvijuoksuun riittävät. Itse pysyttelen näillä kuitenkin auratuilla teillä.

Napakka ja hyvätuntumainen kenkä kutsuu intervalli- ja vauhtileikittelyharjoituksiin, joita juoksukoulussakin olemme tehneet. Samoin tuntuu siltä, että New Balancet haastavat jalkojen lihakset tekemään vähän enemmän töitä, mikä tuntui virkistävältä. Koko jalan jousi oli käytössä ja askel nousi kuin vaistomaisesti hieman tavallista korkeammalle. Tätä jalan aktiivisempaa liikettä — pelkän mukana roikottamisen sijaan — valmentajamme ovat treeneissä korostaneet.

On myös sanottava, että tällä kenkäparilla juoksuun ei ole kovin helppoa saada pehmeää rullaavuutta. 890v3 paljastaa tekniikan ja lihasten heikkouden aika armottomasti, joten kovin montaa päivää peräkkäin en näillä juoksisi. Samasta syystä en ainakaan vielä uskaltautuisi näillä kengillä yli 20km lenkeille, vaan luottaisin pidemmillä matkoilla esim. Adidas Aegis II:iin.

Yhteenvetona voi joka tapauksessa sanoa New Balancen kehitelleen todella kevyet, tuntumaltaan oivalliset lenkkarit, jotka haastavat lihakset kehittymään ja kutsuvat vetämään sen viimeisen mäen vielä vähän kovempaa.

// Esko

1 comment

Kommentoi

Kommentit