Testissä Merrell – Vapor glove

Barefootmaailma on todella laaja erilaisine kenkämalleineen, mikä saattaa hämmentää kuluttajaa. Voisi kuvitella, että barefoot-kengästä puhuttaessa ei voisi olla kovin montaa kenkätyyppiä mistä puhua. Tarjolla on kuitenkin mm. vaimennettuja, kantakorotuksella varustettuja, pohjan suojalevyllä varustettuja malleja sekä maastokäyttöön suunnattuja malleja.

Barefoot-juoksu on äkkiseltään aloitettuna hyvin kuormittavaa jaloille, joten harrastus on syytä aloittaa askel kerrallaan. Kaiken avain on totuttaa keho pikkuhiljaa uuteen liikkeeseen, lyhyet lenkit ja asteittainen kengän ”minimalisointi” toimii erinomaisesti. Monen uusi innostus on varmasti lopahtanut jo ensilenkin jälkeen kun pohkeet sanovat sopimuksensa irti tai jalkaterän pienet nivelet joutuvat ensimmäistä kertaa pitkään aikaan toimimaan niin kuin ne on anatomisesti suunniteltu. Nilkan ja jalkaterän liikkeet koostuvat usean nivelen liikkeestä ja jotta kokonaisuus toimisi, täytyy jokaisen nivelen ja lihaksen toimia täydellä liikelaajuudellaan. Vaimennetut, tuetut ja jäykät kengät kyllä mahdollistavat juoksun ilman edellä mainittujen asioiden hyvää toimintaa, mutta helposti siirtävät mahdolliset vaivat polviin tai lonkkiin ja siitä aina eteenpäin. En sano että barefoot on ainoa oikea tapa juosta, mutta se on todella hyvä tapa pitää nilkka jalkaterä toimivana. Tätä toimivuutta on hyvä hyödyntää myös normaaleissa juoksukengissä esimerkiksi varvastyönnön muodossa.

Merrell

Merrell Vapor Glove

Testissäni ollut Merrellin Vapor Glove edustaa ääripäätä, tätä paljasjalkaisempaa kenkää on vaikea löytää. Pitkän kehitystyö on selkeästi tuottanut tulosta, koska tämä kenkä on jo ehtinyt kerätä kehuja ympäri maailmaa. Ennen testiraportti on syytä käydä nopeasti läpi hieman kengän ominaisuuksia.

Ominaisuudet:

 • Pohja – Paksuus 5.5 mm, josta 3 mm Vibram kumia
 • Sisäpohja – Meshiä
 • Droppi – 0 mm
 • Vaimennus – 0 mm
 • Päällinen – Hengittävää meshiä, kannassa ulkoinen TPU slingi lisäämässä tukea kantapäähän.
 • Paino – 141.7 grammaa
 • Hinta – n. 90€

Testi

Tämän lähemmäs paljasjalkakokemusta en ole päässyt kengät jalassa. Aloitetaan siitä miltä kenkä tuntuu jalassa ja vastaus on, että ei oikein miltään. Kenkä istuu kuin hanska eikä ylimääräistä tilaa ole missään. Päällinen on mukavan hengittävä, joka askeleella jalan mennessä eteenpäin tunnen ilman viilentävän jalkaa. Päällinen ei ole joustava, joten se ei purista jalkaa lainkaan. Jalkapohja osuu maahan aivan samalla lailla kuin ilman kenkää, pohja tuntuu aavistuksen verran pitkittäisen sisemmän jalkaholvin alla mutta sitä ei voi kutsua tueksi sillä se ei rajoita jalan liikettä lainkaan. Olen käyttänyt kenkää treenatessa kuntosalilla, päivittäin töissä sekä lyhyemmillä lenkeillä. Pitkille lenkeille en laittaisi vielä kenkiä jalkaani sillä pohkeitteni liikeradat eivät ole vielä riittävän laajat.

Parhaiten olen tutustunut kenkiin urheiluhierojan työni kautta, jossa työskentelen jatkuvasti seisaaltani. Jotta voisin työskennellä ja tuottaa voimaa tehokkaasti ja kropalleni taloudellisesti, minun täytyy käyttää koko kroppaani liikkeen tuottamisessa. Mainitsin tekstin alussa jalkaterän toimivuudesta. Kun jalkaterän pienten nivelten liikkeet ovat kunnossa niin kokonaisuus toimii. Tämä tarkoittaa sitä että jalkani asentotuntoaisti toimii hyvin ja tunnen alustan ja liikkeet todella hyvin. Pystyn esimerkiksi vaihtamaan painopistettäni vain jännittämällä pikkuvarpaan koukistajalihasta. Voi kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se tarkoittaa sitä että asennon ja askelluksen korjausliikkeet tapahtuvat helposti ja pienellä vaivalla. Tämä taas tuo huomattavan hyödyn juoksuun. Kun jalan liikeaistimus toimii hyvin, pystyn automaattisesti reagoimaan äkillisiin alustan muutoksiin(nilkan nyrjähdykset vähenevät).

Kokonaisuudessaan Vapor Glove on onnistunut täysiverinen barefoot-kenkä. Toivon että kesän edetessä pystyn juoksemaan kengällä myös pidempiä lenkkejä. Käyttökohteita kengällä on kuitenkin lukuisia, ja toivonkin että ihmiset ryhtyisivät käyttämään minimalistisia kenkiä myös vapaa-ajallaan. Jos haet barefoot-kenkiä ainoastaan juoksuun ja olet vasta aloitteleva barefoot-juoksija, suosittelen aloittamaan jostain hieman anteeksiantavammasta välimallin kengästä ja siirtymään aina asteittain kohti tätä mallia.

Lähteet: Merrell

Kuvat: Tuukka, Merrel

3 comments

Kommentoi

Kommentit

 1. Hei,

  Oletko päässyt testaamaan Trail Glovea? Minua kiinnostaisi tietää, että minkälaisia eroavaisuuksia kyseisessä mallissa on verrattuna tähän Vapor Gloveen – käyttäjän näkökulmasta ajateltuna.

  Trail Glovessa on siis pieni vaimennus ja ilmeisesti hieman korkeammalla kantapää, josta en kävellessäni kengillä pidä. Juoksussa se ei häiritse vaan kengät tuntuvat mukavilta jaloissa.

  – Mikko

  • Moikka,

   En ole päässyt vielä testaamaan. Toivottavasti saadaan nekin pian testiin. Trail Glovessa on lisäksi vielä suojaava levy pohjassa. Koen että jos juoksee metsässä, niin on hyvä suojata herkkää jalkapohjaa kiviltä sekä juurilta! Vapor Glovehan on tosi riisuttu malli, uskoisisin että Trail Glove on lähempänä Road Glovea!