Testissä Merrell Bare Access

Arctic Sport Addicts on testannut läpi kesän ahkerasti Merrellin barefoot juoksukenkiä. Merrell on kasvanut voimakkaasti viimeisen vuoden aikana ja syytkin tähän ovat selvät. Kenkien tuotekehityksessä on selvästikin pohdittu sitä, kuinka paljon erilaisia juoksijoita maailmalta löytyy ja kuinka erilaisia vaatimuksia tämä asettaa kenkien suunnitteluun. Näin Merrellin mallisto on kasvanut tasaisesti ja loogisesti vastaamaan käyttäjien vaatimuksia. Merrell on myös ottanut vahvasti osaa barefoot  -tietoisuuden kasvattamisessa. Valmistajan sivuilta löytyy kattavasti tietoa muun muassa siitä, miten barefoot -juoksu olisi syytä aloittaa ja minkälaisia ominaisuuksia olisi huomioita esimerkiksi juoksutekniikassa.

Ensimmäisenä Arctic Sport Addictsin arvosteluun pääsivät Merrellin Bare Access juoksukengät. Malli on suunniteltu kestävyysjuoksijoille sekä aloitteleville barefoot -juoksijoille. Mallissa on muita malleja hieman enemmän vaimennusta sekä tietenkin nolladroppi. Näin juoksijan jalat saavat hieman vaimennusta pidemmillä matkoilla. Toisaalta taas vaimennus antaa hieman pehmeämmän laskun aloitteliville juoksijoille. Päällinen on Bare Accessissa synteettistä nahkaa sekä mesh kangasta, joihin on kiinnitetty heijastimia. Lisävaimennusta kenkään tuo 2mm paksuinen EVA pohjallinen. Pohja on paksuudeltaan 8mm ilman droppia. Pohjaa on vielä vahvistettu kannan ja päkiän kohdalta Vibramin kumilla, jotta kenkä kestäisi paremmin kulutusta kovemmilla alustoilla.

Omaa mieltäni lämmitti varsinkin Bare Accessin istuvuus ja hengittävyys. Kenkä tuntui hyvin sukkamaiselta sekä siltä, että se olisi osa jalkaa. Hyvän istuvuuden takia kenkään pystyi luottamaan kovemmissakin vauhdeissa ja riittävä vaimennus takasi sen, ettei minun tarvinnut varoa kiviä. Bare Access on yksi parhaista vaihtoehdoista aloittaa paljasjalkajuoksu ja toisaalta taas se toimii hyvin myös minimalistisen juoksukengän nimeen vannovien kestävyysjuoksijoiden treenikenkänä.

Tuukan testikommentit

Sain Merrellin Bare Accessit testiini juuri ennen Portugalin matkaani. Olin kovin innoissani päästessäni testaamaan kenkiä mahtavissa maisemissa. Ensiksi minua hämmästytti kenkien keveys, ja se kuinka luonnolliselta ne tuntuivat jalassa.

merrel_juttuun_2

Alan innostumaan koko ajan enemmän luonnollisesta sekä barefoot ajatuksesta. Uskon, että jos jaloissa ei ole mitään rakenteellisia poikkeavaisuuksia ja ne toimivat niin kuin ne on tarkoitettu, on niitä syytä käyttää niin kuin ne on tarkoitettu käytettäväksi.

merrel_testiin_5

Käytän toki perinteisiäkin juoksukenkiä. Uskon että oikealla vaihtelulla saadaan parhaat tulokset. Tarkoitan tällä kenkien, treenien sekä alustan vaihtelua. On hyvä totuttaa jalat toimimaan erilaisissa olosuhteissa. Jos harjoittelu on yksipuolista, pienikin muutos rutiineihin saattaa aiheuttaa ongelmia.

Merrel_juttuun

Bare Accessit on tarkoitettu nimenomaan päällystetylle alustalle. Johtuen täydellisestä tilaisuudesta(kuvat selittävät), käytin niitä maastossa sekä kallioilla. Tästä syystä kenkien pehmeä pohja kuluikin aika tehokkaasti. Mutta tuntuma alustaan oli mahtava. Jäykät kengät ja paksut pohjat heikentää jalkaterän nivelten normaalia toimintaa sekä jalkapohjassa ja nivelsiteissä olevia paine- ja liikeresessorien aistimusta. Liikkeen aistiminen on todella tärkeää epätasaisella alustalla juostessa. Nilkan ollessa ¨tyhmä¨, emme voi reagoida lihaksilla äkillisiin muutoksiin ja seurauksena on valitettavan usein nivelsidevamma.

Merrel_juttuun_3

Bare Accessit olivat ensimmäiset Barefootit mitä olen päässyt kokeilemaan. Mutta meinaan jatkossa tutustua useampiin malleihin.Alkuun pohkeet ja akillesjänteet saattavat kipeytyä, tämä johtuu liian pienestä pohkeiden aktiivisesta liikeradasta. Pikkuhiljaa totuttamalla sekä pohkeiden huolellisella jumpalla saadaan liikerata riittäväksi. Töissä en käytä kenkiä enää ollenkaan ja lähes aina ulkona ollessani Bare Accessit ovat ansainneet paikkansa jaloissani.

Merrel_juttuun_4

-Tuukka

Ensi viikolla onkin sitten luvassa arvostelu Merrellin toisista koville ja tasaisille alustoille suunnatuista juoksukengistä, Road Gloveista.

Kuvat: Merrell ja Pyry Antero

Kommentoi

Kommentit