Testissä Haglöfs Gram Comp

Haglöfs Gram Comp on valmistajan mukaan ”Maastojuoksijoille, jotka etsivät reittejä myös polkujen ulkopuolelta.” Tässä tapauksessa se tarkoittaa, että kengän kuviointi on muita Haglöfsin maastojuoksukenkiä aggressiivisempaa. Kenkä on myös kevyempi, pohjastaan matalampi ja lestiltään kapeampi kuin muut mallit. No, miten Comp sitten toimi käytännössä poluilla sekä niiden ulkopuolella?

Ennen vastausta on hyvä kerrata hieman kengän perustietoja.

Ominaisuudet

  • Kenkä on rakennettu Asicsen Fujifell Racerin pohjalle, joka puolestaan on Fuji Racer erilaisella pohjalla
  • Pohjan kuviointi on nykypäivän maastokenkien keskiarvoa aggressiivisempi eli nypykät ovat hieman pidempiä
  • Välipohja on Asicsen SoLytea. Kantapäässä tämän lisäksi Gel-vaimennus
  • Kengän pohjassa on Rock Protection Plate, jonka ideana on suojata jalkoja teräviltä iskuilta
  • Nauhoituksen ja iltin välissä on Anti Gravel läppä, tehtävänään ehkäistä roskien meneminen kenkään
  • Vettähylkivä päällinen
  • Stablelite ESS -kiertojäykyystuki
  • Kantapää ja varvasboksin etuosa vahvistettu TPU:lla
  • Paino 260 grammaa, miesten US 9

Kengän idea ei ollut minulle täysin tuntematon, koska aiemmin olin juossut ja tykästynyt Fuji Raceriin. En siis yllättynyt, kun Gram Comp tuntui mukavalle jalassa. Hieman eroa oli päällisen osalta aistittavissa, mutta suurimpana erona emoyhtiön vastaavaan kenkään, pohjakuvioinnin lisäksi, oli nauhataskun puuttuminen. Tämä ei toki ole ainutlaatuista maastokengissä, vaikka tasku yleistymään päin onkin. Olen kuitenkin siinä mielessä pilalle hemmoteltu, että jotenkin kengät ilman nauhapussia tuntuvat vajaavaiselle. Noh, ei tässäkään kengässä nauhat ole auenneet juostessa. Toisaalta nauhat saa osittain tungettua roskaläpän alle, mutta koska läppä loppuu toiseksi ylimmäisiin reikiin, ei tämä ole täydellinen ratkaisu enkä sitä enää teekään.

Pohja

Kun kengän luvataan olevan tehty muuallekin kuin poluille, on syytä kääntää katse ulkopohjaan. Nykyään ilmestyy enemmän ja enemmän maastokenkiä, jotka on kuviointia madaltamalla tehty helppokäyttöisiksi monella eri alustalla. Pääasiaksi tämä ratkaisu toimii hyvin, paitsi märällä ja/tai erittäin pehmeällä alustalla. Gram Comp toimii näistä kahdesta vaikeasta alustasta huomattavasti paremmin pehmeällä, märkä ja kova alusta puolestaan tuotti vaikeuksia.

Haglofs Gram Comp B

Muta, pehmeä nurmikko tai todella märät hiekkatiet (Helsingissä hyvä esimerkki näistä ovat keskuspuiston ratsastuspolut märkinä) onnistuivat tällä kengällä huomattavasti paremmin kuin vaikkapa Gram XC:llä. Pitoa löytyi sekä jyrkemmissä alamäissä että mutaisemmilla poluilla. Näin syyskuussa saman asian voi myös kääntää ajankohtaisemmin: juuri sataneella lumella kengän pito oli erittäin miellyttävä. Lumen tarjoama vaimennus yhdistettynä kengän keveyteen tekivät Compista ja pian uudestaan meitä ilahduttavasta valkoisesta puuterista hyvän yhdistelmän.

Alustan vaihduttua sateen kastelemiin juurakkoihin ja kallioihin tai jäisemmälle pinnalle ei kenkä enää antanutkaan pitoa. Itse asiassa kenkä lipsui vähintään yhtä paljon näillä alustoilla kuin tyypillisemmät ovelta–maastoon-kengät. Tämä jäi itseäni harmittamaan, koska syksyn tullessa maastossa on todennäköisesti luvassa enemmän märkiä kuin kuivia kelejä.

Näiden kahden ääripään lisäksi pidosta ei ole valitettavaa. Kuivassa maastossa kengän pohja piti hyvin.

Kuvionnin kestävyydestä on syytä mainita, että vaikka lenkeilleni osuu aina vähintään kolme kilometriä asvalttia ja jonkun verran hiekkatietä, en vielä 150 kilometrin jälkeen ole havainnut kuvioinnissa kulumista.

Vaimennuksen puolesta kengällä voi myös juosta kovemmillakin alustoilla. Testailin juosta Compilla asvaltilla, hiekkateillä ja pitkospuilla, ja kenkä toimi hyvin. Oikeastaan olisin olettanut tuntuman olevan epävakaampi johtuen pohjan kuvioinnin aggressiivisuudesta. Kuviointi antoi kuitenkin pehmeytensä vuoksi ilmeisesti siinä määrin periksi, että askellus pysyi hyvin pohjan päällä eivätkä napukat päässeet vääntämään ponnistusta. Toki vaimennus ja tuntuma kovemmille alustoille oli maastokenkämäisen hyvä, eli siirtymätaipaleet tai hieman pidemmät pätkät hiekkatietä kengällä juoksi moitteetta, mutta ei tätä nyt ehkä kuitenkaan kannata maantiekengäksi hankkia.

Istuvuus

Kenkä on kokeilemistani kahdesta Haglöfsin kengistä lestiltään kapeampi. Tätä ei niinkään huomaa jalan keskikohdalta tai kannasta vaan ero löytyy Compin kapeammasta etuosasta. Kisakenkämäisellä kapeudella pyritään ilmeisesti tarjoamaan vaikutelma kengästä osana jalkaa ja hyvää alustatuntumaa. Täytyy myöntää, että ainakin teknisemmillä pätkillä minua miellyttää  tällainen jalanmyötäinen istuvuus, kun tavoite on edetä nopeasti ja kikkaillen. Mikäli eteneminen olisi hieman rauhallisempaa tai vähemmän teknistä, väljempi varvasboksi puolestaan mahdollistaisi hieman enemmän tilaa varpaille toimia ja rentoutua. Se on sitten mieltymyskysymys, kummasta tykkää enemmän, minulle käyvät kummatkin. Toki joillekin Compin lesti voi tuntua hieman väljemmälle kärjestä, koska jalkani ei ole kaikkein kapein, etenkään metatarsaalin kohdalta.

Yhtä asiaa Compin kapeus ei kuitenkaan ole pystynyt korjaamaan suhteessa XC:hen: kummankaan tossun päällinen ei suostu pitämään jalkaani paikallaan kovemmissa vauhdeissa ja epätasaisella alustalla. On erittäin ärsyttävää, kun juostessani sivumäkeä lujempaa pohja kyllä pysyy paikallaan, mutta päällinen pettää. Ärsytys vain kasvaa, kun sama tapahtuu kovemmissa vauhdeissa ponnistettaessa epätasaiselta alustalta toiselle epätasaiselle alustalle, josta olisi vielä tarkoitus jatkaa ponnistamalla. Yleensä viimeistään tämän toisen ponnistuksen vaiheessa päällinen pettää.

En osaa täysin sanoa, mistä moinen ongelma johtuu, koska kenkä kyllä istuu joka puolelta napakasti eli liian iso tai tilava se ei ole. Yhtenä vaihtoehtona voisi olla päällisen materiaalin pehmeys ja päällisen kiinnitys pohjaan, jotka joustavat liiaksi kovan paineen alla. Mikäli kuitenkin olen tämän ongelman kanssa ainoa, ehkäpä tulosteni on parannuttava ennen kuin Haglöfs alkaa perehtyä asiaan tarkemmin.

Haglofs Gram Comp c

Tuntuma

Edellä kirjoitetusta on jo varmasti saanut kuvan kengän tuntumasta ja siihen vaikuttavista tekijöistä: löysähkö ja matala pohja, kapeahko lesti, kohtuullisen aggressiivinen kuviointi sekä maltillinen vaimennus. Nämä asiat tekevät kengästä mukavan laittaa jalkaan ja lupailevat hyvää alustatuntumaa, mikä alkuun olikin kokemukseni. Alustatuntuma oli mainio ja kevyemmillä vauhdeilla epätasaisuuksiin reagointi onnistui haluamallani tavalla: mikäli oltiin menossa sivuun, tämän aisti ja asialle saattoi tehdä jotain. Samalla napakka istuvuus takasi sen, ettei kenkä päässyt heilumaan jalassa tai tuntunut turhaa lipsumista kengän sisällä,.

Vauhdin lisäännyttyä ja alustan muuttuessa epätasaisemmaksi hyvä tuntuma meni kuitenkin hieman hukkaan päällisen pettämisen takia. Toki ongelman pystyi kiertämään juoksemalla hieman hitaampaa, mutta maastojuoksun luonteesta johtuen kevyemmilläkin lenkeillä joutuu välillä ponnistamaan suuremmalla voimalla epätasaisuuksien kohdalta, kuten sivumäestä tai puunrungosta.

Mikäli alusta pysyi siedettävänä eli ei liian teknisenä, kengän tuntuma oli kuitenkin parhaimmillaan lähellä kisakenkämäistä maantiekenkää. Itse asiassa kengällä oli mukava päästellä välillä pitkin hiekkateitä tai pitkospuita lähes normaalilla intervallivauhdilla.

Haglofs Gram Comp

Yhteenveto

Haglöfs Gram Comp toimi maastokenkänä parhaiten pehmeillä alustoilla, joissa se erottui edukseen, sekä tavallisilla kuivilla alustolla. Kenkä tarjosi hyvän alustatuntuman, mutta toisaalta päällisen liiallinen joustavuus vaikeutti kengän käyttöä liian teknisillä poluilla. Samalla märkäpito kovilla alustoilla jätti toivomiseen varaa.

Lähteet: Haglöfs ja Sportsshoes

Kommentoi

Kommentit