Testissä Asics Gel-Fujisetsu GTX -nastakenkä – Pitoa ja mukavuutta

Kuulin viime talvena ensimmäisen kerran Asicsin suunnitelmista uudistaa nastakenkävalikoimaansa. Muutokset kuulostivat varsin lupaaville: ylipronaatiotuen poistaminen, nastojen sijoittelun ja koon uudelleenpohdinta sekä Asicsin pohjoismaiden organisaation suurempi osuus tuotekehityksessä vaikuttivat kaikki hyville ideoille. Uskoinkin näistä lähtökohdista ja Fuji-maastojuoksumallistoa hyödyntäen löytyvän hyvän ratkaisun uuteen talvilenkkariin.

Olin siis varsin innoissani, kun sain Asic Gel-Fujisetsun testiini. Lumi kuitenkin antoi odottaa itseään täällä Helsingissä ja missattuani pari valkoista lenkkipäivää kipeyden takia testiraportin tekeminen venähti.

Tarkempi analyysi kengän muutoksista löytyy esittelypostistani, tässä arvostelussa keskityn kengän toimivuuteen käytännössä ja pohdin sitä, toteutuivatko Asicsin lupaukset ja omat odotukseni. Alkuun laitan kuitenkin luettelomuodossa muutaman tärkeimmän yksittäisen ominaisuuden tossusta.

  • Vaimennus: välipohja SoLytea, minkä lisäksi kantapäässä sekä päkiässä geeliä.
  • Pohjassa 12 nastaa ja maastokuviointi.
  • Kymmnen millimetrin droppi (kantapään ja päkiän välinen korkeusero).
  • Vedenpitävä (Gore-Terx-kalvo).
  • Kiiinteä iltti, jossa tasku solmun piiloon laittamiseksi.
  • Miesten kengän painoa Asics ei ole ilmoittanut sivuillaan, oman mittaukseni mukaan US 8,5 painoi 349 grammaa.

Ensivaikutelmat

Kuten loogista on, aloitan aina kenkien testaamisen käsilläni. Vääntely- ja kääntelyoperaationi vahvistivat toiveita: lenkkari oli sekä päkiästä että sivuttaissuunnassa Arctic-sarjaa selkeästi löysempi, vaikkakin Fujisetsu on yhä suhteellisen kiertojäykkä. Sanoisin kengän kuuluvan kiertojäykkien pk-kenkien kategoriaan.

Nastat

Ensivaikutelman jälkeen on syytä kirjoittaa nastoista ja pidosta. Fujisetsun nastat ovat varsin standardijuoksukenkänastojen kokoisia, eikä näiltä osin eroa ollut huomattavissa muihin käyttämiini piikkikenkiin. Sitäkin suurempi ero oli huomattavissa Asicsin aiemmin Arcticissa käyttämiin nastoihin, jotka olivat varsin isoja ja pitkiä. Nastojen koon lisäksi erona on muuten myös vaihdettavuus: Fujisetsussa nastat ovat kiinteitä, eikä niitä voi vaihtaa. Vielä en voi varmaksi sanoa, mutta yleensä nastakengissä pohjan rakenteen muut osat hajoavat ennen kuin nastat kuluvat loppuun, joten vaihdettavuudella ei ole kovinkaan suurta merkitystä minulle.

Nastojen sijoittaminen oletettuihin alastulokohtiin, kantapään ulkosyrjälle, holvikaaren alle sekä päkiän ulkosyrjälle, tekevät kengästä soveliaan erityyppisille askeltajille, koska pitoa on tarjolla, tulee millä  tavalla tahansa alas. Muutenkin nastojen sijoittelu ja määrä tuntuu osuneen kohdalleen, kun pitoa on koko askeleen matkan, ilman että tulee tunnetta piikkimaton yli rullaamisesta. Keventäähän toki vähempi määrä nastoja myös kengän painoa.

Asics_Gel_Fujisetsu

Nastat tuntuivat siis mukavalle (so. huomaamattomalle) juostessa ja niiden sijoittelu vakuutti, mutta tätä suurempi merkitys oli pidolla. Kenkää tuli testailtua jäisemmillä ja vähemmän jäisillä pinnoilla, kuin myös syksyisessä ja talvisessa maastossa. Pito oli hyvä kaikissa olosuhteissa. Nastakengän vähimmäisvaatimus, pito lumella ja jäällä, täyttyi kirkkaasti. Yllätyin kuitenkin positiivisesti, kun juostessani hieman hankalammissa olosuhteissa, jäisessä tai äärimmäisen märässä maastossa, pitoa löytyi edelleen. Yksi ainoa hieman hankala alusta oli täysin paljas kallioalamäki, jossa ei ollut ollenkaan jäätä vaan ainoastaan märkää kiveä. Toki tässä kohtaa pitoa ei tarjoakaan juuri ainutkaan kenkä vaan enemmänkin askeltajan kokemus.

Juoksutuntuma

Kenkiä tuli käytettyä monella eri alustalla ja vauhdilla, kevyistä ja palauttavista lenkeistä aina pk-lenkkeihin, kuin myös reippaammilla vauhdeilla sekä maastojuoksussa. Kenkä toimi mainiosti pk-kengältä vaadittavissa olosuhteissa. Tasapohjalla juostuna siirtymä alastulosta ponnistusvaiheeseen oli helppoa, eikä jalkaa tarvinnut pakottaa päkiälle ja ponnistukseen.

Kovemmissa vauhdeissa kengän rajoitukset tulivat itselläni hieman vastaan. Kyllä Fujisetsulla juoksee reippaampia vauhteja, mutta tällöin sen fyysinen paino alkaa muistuttamaan itsestään. Samalla pohjan paksuus, vaimennus sekä suhteellinen korkeus estävät nopeammassa juoksussa kaipaamani alustatuntuman välittymisen. Juoksusta tuli itselläni tietyssä mielessä tunnotonta: se kyllä sujui ihan mukavasti, mutta tuntoa maahan ja askeleeseen ei ollut haluamallani tavalla. Tämä hassulta kuulostava yhdistelmä, nopeamman juoksun onnistuminen ja tunnottomuus, johtunevat suurelta osin kengän päkiästä. Päkiän taipuisuus mahdollistaa rullaavuuden ja mukavan siirtymän askeleen eri vaiheille, mutta tämä yksi ominaisuus ei pysty kumoamaan muiden pohjan elementtien aikaansaamaa tuhdimpaa kokonaisvaikutusta.

Maastossa Fujisetsutoimi odotuksiani paremmin. Tähän asti olen käyttänyt maastossa pääasiaksi suhteellisen ketteriä ja löysähköjä kenkiä, kuten Asicsen Fujiraceria, johon verrattuna nastakenkä on täysin erilainen. Fujisetsun paksumpi pohja ei tarjonnut samaa alustatuntumaa, mutta toisaalta hieman paksumpi pohja ja kiertojäykempi rakenne tekivät kengästä jalkaystävällisen ja anteeksiantavan. Koska kenkä kuitenkin oli kohtuullisen rullaava, sai sillä askellettua halutulla tavalla, ja toisaalta pieni lisäpohja toi helpotusta pitkien maastolenkkien väsyttämille jaloille ja helpotusta alamäkien juoksemiseen.

Asics_Gel_Fujisetsu_4

Vaimennus

Kenkä on hyvin vaimennettu, minkä voisi todeta melkein jo sitä katsomalla. Oleellisempaa lienee huomio, että Fujisetsun vaimennustuntuma on muita kokeilemiani tai aiemmin käyttämiäni Asicsen pk-kenkiä napakampaa. Iskut kyllä kuoleentuvat pohjassa samalla tavalla, mutta ylenmääräinen pehmeys on jäänyt pois. Kummasta pitää enemmän onkin sitten makukysyms. Ajatellen nastakenkien käyttöä lumisemmalla alustalla napakkuus on hyvä asia, koska pehmeä lumi ja pehmeä tuntuma eivät kuulosta hyvälle yhdistelmälle.

Päällinen

Päällinen on siis Suomeen tulevissa malleissa varustettu vedenpitävällä Gore-Tex-kalvolla. Aikaisemminkin olen kirjoitellut, etten moista ominaisuutta juoksukengiltäni kaipaa. Vedenpitävyys toimii nimittäin molempiin suuntiin, jolloin tossun sisään mennyt vesi ei pääse haihtumaan. Tämän alkukaneetin huomioiden olin itse asiassa positiivisesti yllättänyt, kun kokeilin juosta tossulla loskakelillä maastossa, kun kaikki paikat pipon tupsusta alaspäin kastuivat läpimäriksi. Tällöinkään en nimittäin huomannut veden molskahtelua sukissa vaan olo tuntui kuivalle. Toisaalta kastelen talvisin usein jalkani läpimäräksi jo alkulenkin lätäköissä, eikä tuolloinkaan märkyys haittaa paria kolmea minuuttia kauempaa, siis sen ajan kun verenkierto saa paikat takaisin lämpimäksi.

Yleisemmin ajateltuna päällinen oli erittäin hyvin jalkaa tukeva. Kantakappi on suhteellisen napakka, erilaisia tukisuikaleita riittää ja kärkikin on vahvistettu erikseen. Tähän kun yhdistetään hyvin kiristyvä nauhoitus sekä päälliseen kiinniommeltu iltti, jalkani pysyi erittäin tukevasti paikoillaan. Jopa niin hyvin, että onnistuin ensimmäisellä lenkillä kiristämään jalkinetta liiaksi, tätä kun ei tarvitse tosiaan kiskoa samalla tyylillä kuin millä tykkään kiristää muut lenkkarini (mallia jääkiekkoluistimet).

Muutammassa kenkää koskeneessa arvostelussa on sanottu, että Fujisetsusta olisi syytä valita puoli numeroa tavallista isompi koko. Minulla asia ei kuitenkaan ollut näin vaan 42 oli joka suunnasta sopivan napakka.

Asics_Gel_Fujisetsu_2

Asics_Gel_Fujisetsu_3

Yhteenveto

No mitä sitten jäi käteen tästä Asicsin uudistuksesta nastakenkämarkkinoille? Mielestäni erittäin onnistunut neutraali pk-kenkä. Kenkä ei ole malliston kevyin tai ketterin, mutta sellaiseksi sitä ei ole tarkoitettukaan. Tällä juoksee mukavasti suurimman osan talven ulkolenkeistä, kaikkein nopeimmissa harjoituksissa kallistun muutenkin herkästi maton tai hallin suuntaan. Erinomaisesti toimivan pk-kengän lisäksi olen huomannut käyttäväni Fujisetsua tällä hetkellä paljon maastokäytössä, se kun toimii siellä liukkaan alustan vuoksi yhtä hyvin kuin lumisemmissakin maastoissa.

Toiveen jos saisin esittää Asicsille: tehkää ensi vuodelle toinenkin nastakenkä, jonka voitte periaatteessa tehdä vain lisäämällä Fujiraceriin nastat. Näin mallistosta löytyisi kaksi kenkää kaikille talven lenkeille ja märempiin maasto-olosuhteisiin.

Kuvat: Asics ja Patrol

2 comments

Kommentoi

Kommentit