Testissä Asics Gel-Cumulus 14 – Mukavuutta ja vaimennusta arvostavalle

Ennakkoni Asicsen Gel-Cumuluksesta otsikoin ”paikkaansa etsimässä” ja testaamisen jälkeen on todettava, että kyllä kengälle paikka löytyi, ainakin minun juoksukenkärotaatiossani.

Alkuun varoitan lukijaa siitä, että tekstissä esiintyy hyvin paljon vertailua Asicsen Gel-Nimbukseen, mutta puolustan tätä molempien kenkien yleisellä saatavuudella ja suosiolla. Samalla lukija voi verrata mietteitäni Lauran arvioon Nimbuksistansa ja hahmottaa toivottavasti kuvan, miten kaksi ”hyin vaimennettua pk-kenkää” voivat olla samanaikaisesti niin lähellä mutta myös kaukana toisistaan.

Ominaisuudet

Ennakkopostissani kävin tarkemmin läpi kengän tärkeimpiä teknisiä uudistuksia, jäljessä keskityn enemmän omiin kokemuksiini ja peilaan teknisiä uudistuksia vain soveltuvin osin.

Cumulus on siis Asicsen neutraaleista tossuista Nimbuksen jälkeen toiseksi vaimennetuin ja täytyy todetta, että tässä tapauksessa myös toinen sija on selkeästi maailmanluokan tulos. Vaimennus on molemmissa kengissä toteutettu samalla tavalla: kannassa ja päkiässä on gel-vaimennusyksikkö ja välipohjassa on SoLyte-Evaa. SoLyte on Asicsen käyttämistä välipohjamateriaaleista se kevyempi ja kestävämpi, toinen välipohjamateriaali on nimeltään SpEva. Cumuluksen ja Nimbuksen ero tuleekin materiaalien sijaan ilmi vaimennustuntumassa ja määrässä. Cumuluksessa vaimentavia materiaaleja on hieman vähemmän ja vaimennus on samalla tehty Nimbusta napakammaksi.  Silti Cumuluksen vaimennus on äärimmäisen tehokas vaimentamaan iskuja myös kovemmilla alustoilla, eikä esimerkiksi pitkien, yli 30:n kilometrin lenkkien lopussakaan tuntunut jaloissa kovaa iskutusta. Omaan makuuni kengän iskunvaimennus ei silti ollut liian pehmeä vaan alustatuntuman säilyi napakkana. Tietenkään tuntuma ei ollut kevyempien trainereiden luokkaa, mutta muille käyttämilleni pk-kengille Cumulus pärjäsi mainiosti.

Vaimennuksen jälkeen kiinnittyy huomio kengän toiseen tärkeään muuttujaan, rullaavuuteen. Kengän droppihan oli pudotettu 9:ään millimetriin ja tästä saattoi hyvinkin olla apua itselleni mieluisan rullaavuuden saavuttamisessa. Matalampi droppi yhdistettynä päkiän odotuksia herättävään taipuisuuteen kenkää väännellessä lupasi hyvää ja tossu osoittautuikin juostessa mukavan rullaavaksi, tietyin varauksin. Tätä selventääkseni jaan kengän rullaavudeen rullaavuden tarkemmin kolmeen kategoriaan. Päätarkoituksessa eli pk-vauhdeissa kenkä rullasi mukavasti eikä ylimääräistä painetta tarvinnut käyttää askeleen saamiseksi maakontaktista ponnistuskeen, näin ainakin omalla tasajalka-/ lievällä päkiäaskelluksella. Muuttaessani vauhtini hitaaksi palautteluksi, tuntui kenkä ehkä hieman turhan jäykälle omaan askellukseeni ja kokooni (painoni lienee tällä hetkellä jossain 68 kg:n hujakoilla). Tästä pääsin toki eroon sillä, että jätin askeleeni vaille ajatusta ja annoin sen lipsua kanta-astunnaksi. Tällöin kengän jäykkyys ei enää häirinnyt, mutta en vielä ajattelut palata kanta-astujaksi. Siihen en osaa vastata varmasti, että auttoiko tätä kanta-askelluksen helpoutta uudistunut täysimittainen Guidance line.

Pk-vauhtia nopeammassa juoksussa pohja rullasi mukavasti, mutta kengän pääasiallisen käyttötarkoituksen asettamat vaatimukset eivät tee poposta ideaalia nopeampaan juoksuun. Näin hyvin vaimennettu kenkä on väistämättä pohjasta paksumpi ja toisaalta hieman turhan pehmeä vauhtijuoksuun. Kenkä toimi täten rullavuutensa puolesta sille suunnitelemalla paikallani mainiosti ja nopeammassakin juoksussa kohtuullisesti, mutta hitaassa lönköstelyssä jämäkkyys iski vastaan. Tämä jämäkkyys voi toki olla hyvä asia kanta-askeltajille ja hieman isommille juoksijoille, jotka saattava arvostavat tukevuuden tuomaa suojaa kovemmille iskuille ja jalan mahdollisille virheasennoille.

Edellä käsitelty rullavuus liittyy lähinnä kengän taipuisuuteen pituussuunnassa, mutta Cumuluksesta ei voida puhua mainitsematta sen kiertojäykkyyttä. Kenkä on mielestäni tällä hetkellä Asicsen neutraaleista tossuista se kiertojäykin versio, jopa verrattuna Nimbukseen. Nimbus on toki hieman tukevampi päällysmateriaaleiltaan ja pituussuunnassa, mutta Cumuluksen jämäkkyys sivusuunnassa kenkää taivuteltaessa on hyvin huomattavissa. Itse pidin tästä kiertojäykkyydesta, koska vaikka en pronaatiotukea tarvitse, jäykkyys tarjosi silti hieman mukavuutta väsyneille jaloille ehkäisemättä kuitenkaan tuiki tarpeellista pronaatiota.

Istuvuuden suhteen kenkä oli tutun Asics-maista eli jalkaa myötäilevän pehmeää. Tälle on selityksenä kantakapissa oleva memory foam, joka muokkaantuu muutaman käyttökerran jälkeen käyttäjän jalkaan sopivaksi. Lestiltään kenkä on normaalia Asicsin mallia eli jos valmistajan pk-kengät ovat istuneet jalkaasi hyvin, tämäkin tekee todennäköisesti niin. Koon suhteen minulle kävi Cumuluksesta hyvin us 8,5, mutta Nimbuksen suhteen joutuisin kyllä pohtimaan 8:n ja 8,5:n välillä ankarasti eli mallikohtaisia kokoeroja ei pidä unohtaa. Runningwarehousen esittämään huomioon lestin kaventumisesta en voi antaa yksiselitteistä vastausta, koska en Cumuluksen aiemmilla versioilla ole juossut. Sen voin kuitenkin todeta, että minun leveähköön jalkaani kenkä istui hyvin eikä edes alussa ollut havaittavissa muokkaamistarpeita.

LOPPUPÄÄTELMÄT

Cumulus oli siis juuri sellainen kuin odotinkin, hyvin vaimennettu ja mukavan alustatuntuman tarjoava pk-kenkä. Kengän paikka on siis löytynyt ja voin siirtyä selvittelemään seuraavaa mysteeriä.

Kuvat: Asics.com ja Asics.fi

2 comments

Kommentoi

Kommentit