Nike Zoom Elite 5 – Vakuuttava Comeback

Nike Zoom+ Elite 5 on ollut testissäni parin sadan kilometrin verran ja nyt on arvion aika. Kenkää on tullut käytettyä varsin vaihtelevissa juoksuissa ja olosuhteissa. Elitellä on suoritettu kevyitä pk-lenkkejä, vauhdikkaampia tempo-juoksuja, mäkitreenejä ja erilaisia tekniikka- ja loikkaharjoituksia. Kevään kuluessa myös erilaiset alustat jäästä ja lumisohjosta aina asvalttiin sekä hiekkaan ovat tulleet tutuiksi.

Alkuun hieman teknisempiä tietoja kengistä, minkä jälkeen seuraa näiden teknisten tietojen soveltuvuus käytännössä.

Tekniset tiedot:

Päällinen

  • Kengässä on Niken Dynamic Fit, jonka tavoitteena on taata parempi istuvuus sekä keventää kenkää.
  • Synteettisestä nahasta tehdyt päällystenauhat (overlays) lisäävät myös istuvuutta ja tukevuutta.
  • Päällinen on verkkokangasta, joka takaa hengittävyyden.
  • Pohjallisena Fitsole 2, joka tuo lisävaimennusta ja tukea.

Vaimennus

Niin uskomattomalle kuin se kuullostaakin, tästä en voi lähteä vakuuttamaan omaavani varmaa tietoa. Niken omien sivujen mukaan kengässä on välipohjassa ¾:n matkalta Cushlonista tehty Crash Pad, joka toimii vaimennuksena. Cushlonia käytetään smyös monissa muissa Niken kengissä, kuten Pegasuksessa ja Vomerossa. Toisaalta tämän ja aiempien Elite -mallien kohdalla on puhuttu muuten yleisesti välipohjassa Phylon-vaimennuksesta, joka toimii samalla tavalla kuin Cushlon, mutta Phylon on napakampaa ja kimmoisampaa. Uskoakseni luonnollisin syy tälle on, että kengän Crash Pad on tehty Cushlonista, mutta välipohja muuten on Phylonista. Toki tällaiselle asialle olisi kiva saada varma tieto myös Niken omilta sivuilta, ja vielä suhteellisen helposti.

Varmaa kuitenkin on, että päkiässä on Nike Zoom Air -vaimennus.

Ulkopohja

  • BRS 100 -kumia kantapäässä tarjoamassa kestävyyttä. Tätä samaa seosta Nike käyttää suurimmassa osassa juoksukenkiään.Duralon-kumiseosta päkiällä tarjoaa myös lisävaimennusta.

Nike_Zoom_Elite_5_3

Ensivaikutelma

Nike Zoom Elite on ensivilkaisulla hieman hämmennystä herättävä kenkä. Kun sen laittaa muiden valmistajien trainereiden kanssa rinnakkain, on vaikea uskoa, että kenkä tosiaan olisi samassa luokassa, niin erilaiselle se näyttää. Elite on päällepäin kolleegoitaan huomattavasti tuhdimman näköinen kantapäästä ja holvikaaren alta, mikä saa sen vaikuttamaan pikemminkin pk-kengälle kuin trainerille. Tämä vaikutelma alkoi kuitenkin hapertua ottaessani Eliten käteen ja väännellessäni sitä. Kengän päkiä on selkeästi matalamman oloinen kuin pk-kengät ja toisaalta tuntuu erittäin kimmoisalle. Samalla huomioni kiinnittyi kengän suurempaan kiertojäykkyyteen kuin esimerkiksi Nike Pegasuksessa.

Nike_Zoom_Elite_5

Katseen aiheuttamat harhaluulot karisivat viimeistään siinä vaiheessa, kun laitoin Eliten jalkaani. Kenkä tuntui mukavan napakalle ja ulkopohjan kaareva muotoilu ohjaa jalkaa päkiälle vaivattomasti. Tämä tunne vahvistuu pikaisilla pyrähdyksillä, jossa kenkä tulee vaivattomasti alas jalan keskiosalle ja siirtyy ponnistusvaiheeseen kiitettävän nopeasti. Tätä oikeanlaista alastuloa helpottaa varmasti kengän maltillinen 9 mm:n droppi kannalta päkiälle, kun se usein vastaavissa tuotteissa on 10- (isompi viiva)12 mm. Koosta on vielä syytä sanoa, että vaikka Eliten sanotaan olevan samalla lailla mitoitettu kuin suurin osa muista Niken kengistä, minulle olisi käynyt kyllä puolta numeroa tavanomaista Niken kokoani pienempi versio.

Käyttö

Tällaisten ensivaikutelmien jälkeen olin luonnollisesti intoa täynnä lähtiessäni ensimmäiselle lenkille. Muutaman kymmenen metrin jälkeen aloin kuitenkin aavistella kengän muotoilussa erästä mahdollista ongelmaa omalle jalalleni. Eliteen on muotoiltu korkea holvikaari, tarkoituksena ilmeisesti antaa ihmisille tukea tälle jalan usein laiminlyödylle, mutta askelluksessa tuiki tärkeälle osalle. Oma holvikaareni on suhteellisen normaali, enkä moiseen ongelmaan ole aiemmin törmännyt, paitsi joskus vahvemmin ylipronaatiotuetuissa kengissä. Tämä holvikaaren painaminen sitten alkoikin jäytää metrien karttuessa varsin ärsyttävään pisteeseen, mutta onnekseni kipu kuitenkin poistui muutaman kilometrin juostuani. Sama haaste oli kuitenkin edessäni seuraavillakin lenkeillä, mutta myös tällöin tunne poistui aikaa myöten. Tämän jälkeen olen onnistunut erilaisilla nauhoituksilla sekä pohjallisilla kikkailemalla hellittämään holvikaaren tuen painamista, ja nykyään painaminen on enää asia, jonka tiedosta, mutta se ei häiritse, ja toisaalta tuokin tunne katoaa 15—-20 minuutin juoksun jälkeen.

Nike_Zoom_Elite_5_2

Hyväksyttyäni moisen haasteen, aloin keskittymään kengän ominaisuuksiin. Alkuvaikutelmassa hahmottunut kimmoisuus ja ketterä askellus vahvistui juostessa. Alastulo oli tosiaan mutkatonta tehdä jalkapohjan keskiosalle, josta siirtyminen päkiälle ja ponnistukseen oli todella ketterää. Näin askellettuna kengän päkiään sijoitettu Zoom-vaimennus pääsi myös oikeuksiinsa ja pehmeys oli selkeästi tunnettavissa. Toisaalta kokeillessani alastuloa kannalle, oli kenkä huomattavasti kovemman tuntuinen. Tämä kovuus ei sinällään ollut vielä häiritsevää luokkaa, mutta kun sitä vertasi päkiäaskelluksen mukavuuteen, on helppo todeta kengän olevan tarkoitettu päkiäaskellukseen. Tätä kannan jämäkkyyttä korostaa entisestään pohjallisen ja välipohjan väliin liimattu kova pahvipalanen, jolla on ilmeisesti tarkoitus hakea trainereihin tuttua napakkuutta. Itse en täysin tätä ylimääräistä palaa ymmärtänyt, koska se ei sinällään vaikuta kengän vaimennukseen tai käyttäytymiseen askelluksessa, pala vaikuttaa ainoastaan siihen, miten kenkä tuntuu kannalla alastultaessa. Pitääkin pohtia, repisikö moisen palan pois ja tunnustelisi miten kenkä sitten istuu.

nike_elite_kanta

Kengän painotus nimenomaan päkiävaimennukseen on mielestäni hyvä ratkaisu. Tämän tyylinen jalkine kun on tehty joko käytettäväksi nopeammilla tempo-lenkeillä, pidemmillä kisamatkoilla (puolimaratonista ylöspäin) tai jopa kevyemmistä kengistä tykkäävien pk-kenkänä. Yhteistä kuitenkin näille kaikille on, että alastulo tapahtuu joko jalan keskiosalla tai päkiällä, jolloin vaimennuspaukkujen laittaminen kantapäähän menee hukkaan. (Tästä enemmän juoksusarja-artikkelissamme koskien kisakenkiä). Tätä päkiäkeskeistä vaimennusta kiittelin itse ainakin ensimmäisellä asvaltilla tapahtuneella vauhdikkaammalla ja pidemmällä tempolenkillä, kun iskut tuntuivat pehmeältä vielä lenkin loppuvaiheessa, eivätkä väsyneet jalat joutuneet tyytymään kevyeen päkiävaimennukseen ja massiiviseen kantaan. Uskoisin myös tällaisella järkevällä vaimennuskohdistuksella tähdätyn aiemmin mainittuun maltillisempaan droppiin, kun kannan vaimennus ei tuo ylimääräistä korkeutta.

Päkiävoittoisuuden johdosta minua jäikin askarruttamaan kysymys, miksi kengässä oli kantaan isketty jäykempää BRS 100 -kumiseosta, jos kerta kannalla ei ole tarkoitettu tulla alas?

Kengästä löytyy Dynamic fit, jota Nike on ilmeisesti kovasti lanseeraamassa suureen osaan malleistansa, ainakin kallimpiin versioihinsa. Se löytyy jo uusimmista Vomero 7:ista aina Free 5.0:aan asti. Dynamic Fitin ideana on siis toimia sekä tukemassa jalkaa ja holvikaarta että parantaa kengän istuvuutta. Tavoitteeseen pyritään siten, että Dynamic Fitin tavallisia päällysverkkoa irtonaisemmat, mutta myös yksilöllisemmin istuvat, kaistaleet eliminoivat mahdollisen tilan kengän päällisen ja jalan välissä. Nämä kaistaleet myös antavat myöten jalan iskeytessä alas ja siis levetessä, kun taas ponnistusvaiheessa jalka hieman kapenee ja tällöin nämä kaistaleet puolestaan kiristyvät. Jos idea kuullostaa vaikealle, löytyy varmasti helpommin avautuva selitys alla olevasta videosta:

Tiedä sitten johtuiko se Dynamic Fitistä vaiko puolen koon merkityksettömyydestä (kenkähän olisi siis voinut olla puolikkaan pienempi), mutta ei Elite jalassani heilunut vaan oli äärimmäisen napakan oloinen. Eli ainakin näiltä osin uusi Dynamic Fit on hyvä asia. Mutta mitenköhän lienee Dynamic Fitin laita, kun Nike iskee markkinoille kudotuilla kengillä, silloin ei moiselle jalan ympärillä olevalle korsetille ole sijaa.

Yhteenveto

Nike Zoom+ Elite 5 on mielestäni hyvin onnistunut palaaminen edeltäjiensä jalanjäljille (vaikka ei tämä toki hirveästi vanhaa Eliteä muistuta muuten kuin nimeltään). Nikelta on oikeastaan puuttunut Lunareliten pienoisen pettymyksen johdosta kilpailija trainer-luokan yhä yleisemmäksi ja näin kovemmaksi käyvässä kilpailussa. Elite on tähän saumaan äärimäisen hyvä veto ja onnistunut comeback. Itse suosittelisin kenkää nimenomaan nopeammille lenkeille, koska tällöin sen vaimennukset ja kimmoisuus pääsevät oikeuksiinsa. Hitaammillakin vauhdeilla kenkä on toki mukava, mutta kevyemmästä paineesta johtuen se ei silloin ole yhtä kimmoisa.

Jarno

Kommentoi

Kommentit