Newton Distance testissä – Kantapään kautta oppimista

Kilometrejä on kertynyt sitten viime kirjoituksen ja nyt on mahdollisuus arvostella Newton Distance -kenkä. Aloitetaan perinteisesti kengän teknisillä tiedoilla ja siirrytään sitten tekniikan toimivuuteen käytännössä.

Tekniset ominaisuudet

Kengän päällinen on erittäin avointa mesh-kangasta ja varustettu mahdollisimman vähin tukielementein (overlay) . Päällisessä on metatarsaalin (eli siihen alimman nauhanreikien) kohdalle laitettu venyvämpää stretch-päällistä, jotta kenkä sopisi leveämpijalkaisillekin. Kengän vaimennus on tehty EVA:sta ja Newtonille tuttu Action/Reaction -tekniikka on päkiän alla. Testaamani versio oli neutraali, mutta Distancesta on saatavilla myös tuettu versio.

Ulkopohjassa kengän etuosa on suojattu kumiseoksella ja kantapää on paljasta EVA:a. Kengän pohjan korkeus on runningwarehousen mukaan kannasta 24 mm:ä ja päkiästä 21 mm:ä, valmistajan mukaan droppia olisi kuitenkin vain 2 millimetriä, korkeuslukuja valmistaja ei ilmoita. Niin tai näin, mataldroppisestä ja kevyestä (226,2 g:aa, US koko 9) kengästä on kyse.

Istuvuus

Ensimmäisenä kenkää testatessani huomio kiinnittyi sen istuvuuteen, kengän lesti istui omaan jalkaani hyvin. Tämä tarkoittaa, että sen lesti on hieman muita perforamnce-luokan kenkiä leveämpi ja lähempänä tavallisempia pk-kenkiä. Se ei siis ollut leveä absoluuttisesti vaan omassa luokassa hieman tilavampi. Tämä leveys on osaltaan hyvä asia ajatellen kengän käyttöfilosofiaa eli päkiäjuoksua, jossa varpaiden täysi ojentuminen ja riitävä tila toimia on avainasemassa. Kapeajalkaisten kannattaa kuitenkin olla tarkkana kengän kanssa, muille uskoisin kengän sopivan mainiosti.

Kengän päällinen oli lupaustensa mukaisesti todellakin erittäin hengittävää ja ohutta. Kovin kuumilla ilmoilla en tossua valittevasti päässyt testaamaan, mutta sitäkin enemmän tuli märissä keleissä merkattua kilometrejä harjoituspäiväkirjaan. Märällä päällisen hengittävyys kääntyi tarkoittamaan erittäin nopeata jalkojen kastumista, mutta tätä en kuitenkaan kokenut sinällänsä haitalliseksi, koska jalkojeni verenkierto piti lämpimyydestä huolen myös jalkojen kastuessa. Saman asian olen toki huomannut aiemmin muilla kengillä juostessani talvella, pieni jalkojen kastuminen ei juostessa tunnu pahemmin vaan verenkiertoni saa jalat pysymään lämpimänä. Kengät kastelemalla tuli kuitenkin testattua, ettei kengän päällinen päässyt hankaamaan pidemmilläkään lenkeillä. Päällisen keveys teki kuitenkin lukkonauhoituksen käyttämisen pakolliseksi, koska muuten en saanut tossua kiristymään riittävästi. Käytän toki lukkonauhoitusta aina, mutta suurimmassa osassa muita kenkiä lukkonauhoitus ei olisi välttämätön riittävän istuvuuden takaamiseksi vaan muista syistä.

Juoksutuntuma

Laittaessani jalkani liikenteeseen huomasin pohjassa olevan Action/Reaction -teknologian hyvin nopeasti. Jo kävellessä ovesta ulos Lungsit tuntuivat jalkojen alla ja ensimmäisten juoksuaskelien jälkeen Lungsien palautteesta suorastaan hämmästyi: ne tosiaan tuntuivat antavan pienen kimmoisuuslisän askeleeseen. Juostessani enemmän kengillä totuin ilmeisesti Newtonin juoksutuntumaan, eikä ensimmäisten lenkkien hurmoksellista kimmoisuutta harmikseni ollut enää aistittavissa kuin satunnaisesti. Kenkä tuntui kuitenkin yhä edelleen hyvälle juosta, joten suuria illuusioita ei päässyt särkymään. Lungsien hyvä puoli oli myös se, että niitä kuulostelemalla sai aika hyvän käsityksen miten jalka tuli alas, kanta-askelluksella tuntuma oli olematon, tasajalalla Lungsit tulivat jo peliin ja päkiäaskelluksella Lungsien vaikutuksen tunsi koko askeleen mitalta.

Kokeilin juosta kengällä erilaisia vauhteja, aina todella hitaista palauttavista lenkeistä 400  metrin vetoihin asti,  ja totesin kengän sopivan hyvin suurimmalle osalle vauhdeistani, lyhyitä nopeita vetoja ja kaikista hitaimpia palauttavimpia lukuunottamatta. Nopeammissa vedoissa olisin ehkä kaivannut hieman tiukempaa kenkää istuvuudeltaan ja pohja olisi myös saanut olla vielä napakamman oloinen. Newtonilta uskoisin tällaista todellista vauhtikenkää tarjoavan heidän MV2:n. Hitaammilla lenkeillä Distance olisi kyllä pärjännyt vaimmenukseltaan, mutta tällöin oma askellukseni ei enää mennyt täysin yhteen kengän käyttötarkoituksen kanssa. Distance on nimenomaan tehty päkiäjuoksuun, mutta myös tasajalkaa askeltavat voivat käyttää sitä hyvin. Etenkin hitailla lenkeillä tulen alas pikemminkin tasajalkaa kuin päkiällä, väsyneenä saattaa joskus jopa tulla muutama kanta-askel. Tällöin kengän kantapää uhkaa kulua ennen aikojaan puhki ja askellukseen joutuu käyttämään turhaa energiaa. Toki Newtonilta löytyisi tähänkin varmasti paremmin sopivia kenkiä, kuten Joonaksen arvostelema Gravity.

Kaikilla muilla vauhdeilla, oli sitten kyse tempojuoksuista, tavoitevauhtisista tai tavallisesta pk-juoksusta, kenkä toimi erittäin mainiosti. Kevyemmällä vauhdilla kengän vähäinen paino oli todella mielyttävä, olihan se vastaavia tossuja 10-25 % kevyempi. Keveyden takia en kuitenkaan joutunut uhraamaan vaimennusta vaan iskustus oli mukavan mietoa. Tämä yhdistettynä kengän hyvään juostavuuteen, joka koostui mainiosta tuntumasta alustaan ja päkiän kimmoisuudesta,  teki tavallisista pk-lenkeistä oikein mukavia, ”miinuksena” ainoastaan halu koko ajan hieman lisätä vauhtia. Nopeammissa lenkeissä sama tuntuma jatkui eli pohja oli kimmoisa ilman, että jalat olisivat huutaneet lisävaimennusta apuun. Samalla pohjan Lungsit antoivat heti palautteen, mikäli askel veinasi muuttua sopimattomaksi laahaamiseksi tai liialliseksi riuhtomiseksi, jolloin tekniikkani ei pysy enää kasassa ja askel karkaa liiaksi painopisteen etupuolelle.

Kengän sopivuudesta erilaisille askeltajille

Kenkä, jonka ulkopohjan kantapäätä ei ole suojattu kumiseoksella, herättää varmasti kysymyksen käyttöiästä. Itselläni täm tuli vastaan pohtiessani ajoittaisia kanta-askelluksia, kantapään osumista johonkin nyppylään tai juostessa jyrkempiä alamäkiä. Näistä en oikeastaan voi välttää yhtäkään ja tällaisten vaikutukset huomasin kantapäässä välittömästi, etenkin pidempien ja jyrkkien alamäkien juoksu kuluttaa kantapääaskelluksellaa kenkää paljon toistettuna. Hyvänä puolena kantapään suojaamattomuudella on sen tarjoama havaintovaikutus: mikäli olet kantapääaskeltaja tai sinulla on muuten taipumusta juosta aina välillä sen kautta, tämä kenkä huomauttaa siitä hyvin nopeasti.

Distancen valitsemisessa täytyy siis jokaisen juoksijan olla rehellinen itsellensä. Mikäli olet kanta-astuja, ei tämä kenkä tule sinulla varmasti kestämään kovinkaan kauan, uskoisin korkeintaa joitain satoja kilometrejä, hyvällä tuurilla. Mikäli olet aikeissa siirtyä päkiäaskellukseen maailmaan, on distance varmasti hyvä vaihtoehto nopeammille ja tekniikkaan panostaville lenkeille, mutta väsyneillä jaloilla voit huomata kengän kuluvan yllättävän nopeasti. Tasajalkaa askeltaville kenkä sopii toki hyvin, mutta aivan täysin oikeuksiinsa se ei silloin pääse. Täysiverisille päkiäjuoksijoille uskaltaisin suositella Distancea lähes lenkille kuin lenkille, on sitten kyse kevyemmistä lenkeistä tai nopeammista vauhdeista. Oikeasti minimalismin nimiin vannoville eli nolladroppisia ja todella löysiä kenkiä käyttäväille Distance ei välttämättä miellytä, koska Action/Reaction -tekniikka väistämättä tekee kengästä jäykemmän päkiästä.

Loppusanat

Kenkä oli siis itselleni varsin miellyttävä tuttavuus ja osoittautui monikäyttöisemmäksi kuin olisi uskonut. Se ei rajoittunut pelkästään nopeaan juoksuun vaan oli kotonaan myös rauhallisemmilla lenkeillä. Täytyykin pyrkiä käyttämään tossu loppuun tässä ylimenokauden aikana, jotta ensi keväänä voin alkaa tähyillä mahdollisia päivityksiä Distanceen.

Lähteet: Newton ja Runningwarehouse

3 comments

Kommentoi

Kommentit