RikuASAn testissä New Balance Minimus Zero V2 – hyvä mutta haastava katukenkä

Saimme ASAn testiin taannoin New Balancen Minimus Zero v2 -jalkineet. Nyt niitä on testailtu vaihtelevissa oloissa ja on aika vetää vähän yhteen ajatuksia.

Faktat

Minimus Zero v2 on siis New Balancen minimalistisin katukenkä. Painoa sillä on 162 grammaa. Minimalistisuushan tässä yhteydessä tarkoittaa, että kengän droppi on 0 mm:ä, joten kärki ja kanta ovat samassa tasossa. Muutenkin välipohja ja ulkopohja ovat vain noin sentin paksuiset, joten tällä kengällä pääsee todella lähelle juoksualustaa.

New Balance Minimus Zero V2 minimalistinen juoksukenkä

Kuten todella minimalistisessa kengässä kuuluukin, on zero v2:ssa 0mm droppi

Välipohjan materiaali on niin sanottua REVliteä, joka on New Balancen mukaan jopa 30 %:a muita välipohjan EVA-vaahtoja kevyempää. Ulkopohja puolestaan on maineikkaan Vibramin valmistama ja sen pitäisi taata hyvä kosketus alustaan sekä pitoa joka suuntaan. Päälisen rakenne on niin sanottu FantomFit, eli rakenne on saumaton. Tämän pitäisi parantaa kengän istuvuutta sekä tukea jalkaa pysymään paikallaan. Siinä oikeastaan kaikki, mitä minimalistisesta Zero v2:sta on kerrottavaa noin faktojen osalta. Miten kenkä sitten pärjäsi käytössä?

Istuvuus

Vaikka minulla kokemusta minimalistisista kengistä onkin melko pitkältä ajalta, on myönnettävä että Minimus Zero v2 on yksi sieltä minimalistisimmasta päästä. Ensivaikutelmana iskee lujaa kengän istuvuus ja keveys, jotka ovat ensiluokkaisia ainakin omaan jalkaani. Jotkut ovat arvioineet kengän varvasboksin jopa hieman kapeaksi, mutta minun jalkaani se istui oikein hyvin. Toisaalta jalkani ei ole kovin leveä (joskaan ei myöskään kovin kapea) ja arvostan kenkiä, jotka ikään kuin halaavat jalkaa. Kuitenkin tällaista kenkää valittaessa on syytä kiinnittää huomiota oikean koon valintaan. Kenkä oli minulle juuri oikean kokoinen, mutta kuten useimmilla, toinen jalkani on hieman toista pienempi. Pohjaltaan ja päälliseltään joka suuntaan joustava kenkä tuntuikin istuvan huomattavasti paremmin isompaan jalkaan ja pienemmässä kenkä tuntui menevän hieman astuttaessa ruttuun. Kannattaa siis valita melko napakka koko.

New Balance Minimus Zero V2 minimalistinen juoksukenkä

Epäsymmetrisen nauhoituksen ja ainoastaan ulkosyrjältä aukeavan iltin ansiosta Zero v2 istuu hyvin jalkapöydän ympäriltä

Päällinen sinällään on oikein hyvin istuva. Iltti on auki ainoastaan kengän ulkosyrjältä ja sen ansiosta se asettuu hyvin jalkapöydän ympärille. Myös holvin kohdalle sijoitettu tukeva materiaali ja kuviointi lisäävät hieman tuen tuntua ja epäsymmetrinen nauhoitus parantaa entisestään kengän otetta jalasta. Kengän sisällä ei tosiaan saumoja tunnu ja jos joku haluaisi käyttää sitä vaikka ilman sukkaa, voisi se onnistua melko mukavasti. Suuaukon ja kannan ympärillä on pienen pieni toppaus, joka tuntuu mukavalta vaikka kanta muuten on melko tueton. Myös kanta istui omaan keskileveään jalkaani mukavasti.

Juostavuus

Miten sitten käytössä? Käytin kenkää testin aikana useilla lenkeillä, erilaisissa harjoituksissa ja erilaisilla alustoilla. No ensinnäkin kenkä on todella kevyt. Olen aina arvostanut kenkiä, jotka jalkaan vedettäessä suorastaan huutavat päästä juoksemaan ja tämä oli juuri sellainen. Niin sanottua rullaavuutta Minimus Zero v2 ei kuitenkaan paljoa tarjoa ja tämä juontaa juurensa nimenomaan sen tuettomasta ja dropittomasta pohjasta. Juostaessa asfaltilla välipohjan ja ulkopohjan materiaalit ovat ehkä juuri sellaisia kuin niiden kuuluukin olla. Pohjasta ei tunnu läpi lähes mitkään kivet tai männyn kävyt ja pohja tuntuu pehmeältä olematta kuitenkaan upottava. Siis juuri sellainen kuin minimalistisen kengän kuuluukin olla, huomaamaton. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö se olisi melko haastava juostava. Vaikka pohja pehmeältä tuntuukin, on jalkoihin kohdistuva isku kovalla alustalla selvästi perinteistä juoksukenkää kovempi. Kun samaan yhdistää kengän lähes olemattoman tuen ja 0mm dropin, saadaan aikaan jalkine, joka vaatii juoksijalta melko paljon harrastuneisuutta. Ensimmäisten noin 15 kilometrin lenkkien jälkeen pohkeet olivat melkoisessa kriisijumissa, mutta tämä helpotti lisälenkkien myötä.

New Balance Minimus Zero V2 minimalistinen juoksukenkä

Vibram-pohja yhdessä REVlite välipohjan kanssa on mainio minimalistisen kengän pohjaratkaisu

Pehmeämmälle alustalle tultaessa Minimus Zero v2 onkin jo huomattavasti helpommin lähestyttävä kenkä. Alustan antaessa hieman periksi pääsevät juoksijan kintut vähän helpommalla ja silloin keveydestä ja joustavuudesta pääse nauttimaan toden teolla. Hiekka-alustalla ja pururadalla Minimus Zero v2 onkin yksi positiivisimpia juoksukokemuksia ikinä. Maastokokeilut kengällä jäivät hieman lyhyiksi, mutta uskaltaisin arvioida sen helpoilla poluilla todella mukavaksi jalkineeksi. Reitistä kannattaa kuitenkin olla melko varma, sillä vähänkään teknisemmällä alustalla pohjan ominaisuudet eivät taida ihan riittää. Vaikka Vibram-pohja onkin varmasti pitävä esimerkiksi märällä asfaltilla, ei se meinaa tarttua kuivaankaan kallioon ylöspäin mentäessä. Pohjan vaimennus ja suojaavuus sekä varpaiden suoja eivät myöskään tue välttämättä kovinkaan teknistä alustaa. Tämä kävi ilmi myös Jättärin portaissa, joissa portaan reunalle astuttaessa olisi jalkineen pohjalta kaivannut vähän enemmän tukea.

New Balance Minimus Zero V2 minimalistinen juoksukenkä

Zero v2:n kantaporofiili on todella matala ja se tuntuu vaimennuksessa

Lisäksi käytin kenkää testin aikana esimerkiksi kuntosalilla ja perus vapaa-ajankenkänä. Näissä yhteyksissä se on mainion kevyt ja istuva jalkine. Ehkä jalkakyykkyä tekisi mieluummin jokin hieman tukevampi kenkä jalassa.

Yhteenveto

Kaiken kaikkiaan New Balance Minimus Zero v2 on erittäin pätevä kenkä ja se jää takuulla aktiiviseen käyttöön. Keveytensä ja istuvuutensa puolesta se on yksi parhaista kengistä, joita olen koskaan omistanut. Niin ja onhan sen puna/neonkeltainen väritys aivan sairaan nätti. Ainoaksi kengäksi siitä ei kuitenkaan ole. Haastavuutensa vuoksi jopa aktiivijuoksijat tarvitsevat harjoituskengän, jossa on hieman enemmän vaimennusta ja tukea ainakin pitkillä lenkeillä. Jos kuitenkin etsit kenkäpatteristoosi minimalistista kenkää voi Zero v2 olla juuri sinua varten. Oikeille alustoille oikein annosteltuna se nimittäin on todellinen nautinto juosta.

New Balance Minimus Zero V2 minimalistinen juoksukenkä

FantomFit päällinen halaa jalkaa mukavasti

1 comment

Kommentoi

Kommentit

  1. Olen käyttänyt nyt vuoden verran kyseisiä kenkiä. Omat kokemukseni vastaavat sinun kokemuksiasi. Kenkä ei tosiaan tue jalkaa lainkaan ja koska pohjassa ei ole minkäänlaista pehmustetta, oli uuden juoksutekniikan etsiminen alussa välttämätöntä. Kuitenkin jo parin kuukauden jälkeen ihmettelin, miksi ihmisillä on korkokengät jalassa juoksulenkillä. Löysin tämän kirjoituksen, kun etsin nettikauppaa, josta ostaa uusi pari samoja kenkiä kesän juoksuihin.